Izvanredne vijesti
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.4°C
Vrijeme za 29.03.2020.
29.03.2020. Danas
Max. 9°C Min. 9°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Pon
Max. 18°C Min. 7°C
Vrijeme za 31.03.2020.
31.03.2020. Uto
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,181980
GBP
GBP
8,477970
USD
USD
6,906151
EUR
EUR
7,606435
Roditelji, oprez! Zbog šokantne igre koja se širi TikTokom djeca lome lubanje
20.02.2020 | Vijesti
MEĐU ŠKOLARCIMA

Roditelji, oprez! Zbog šokantne igre koja se širi TikTokom djeca lome lubanje

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pixabay
Među roditeljima je zavladala panika, širi se i po školama u Hrvatskoj.

TikTok jedna je od najpopularnijih aplikacija na svijetu i stiže iz Kine. Proširila se svijetom velikom brzinom. Priča je krenula u Kini prvo s aplikacijom “Douyin” koja se pod imenom “TikTok” počela širiti svijetom i već početkom 2018. bila je najpopularnija aplikacija u Appleovom App Store-u, piše Slobodna Dalmacija.

 


Aplikacija je u Kini puštena tek u rujnu 2016. godine pod nazivom Douyin, a u SAD se pojavila dvije godine kasnije spajanjem s glazbenom aplikacijom Musical.ly, nakon čega dobija i službeno ime TikTok.

 


TikTok društvena je aplikacija na kojoj je moguće objavljivati kratka videa, u trajanju od 15 do 20 sekundi. Sadržaji su  raznovrsni, od glazbe i plesa, preko komičnih skečeva do hrane, sporta i životinja.

 


Da biste gledali videa na “TikToku”, ne trebate se prijavljivati. Dovoljno je skinuti aplikaciju, ali možete se prijaviti putem e-maila ili bilo koje društvene mreže.
Većina je smatra brzom, kreativnom i zabavnom, a nekad je dobna granica, prema statistikama bila od 16 do 24 godine, sada puno puno niža. Poznaje je i mlađa domaća generacija.

 


Gotovo je svako starije dijete ima na mobitelu. Čak i ako ne snima videa sebe i svojih prijatelja ili ne sudjeluje u nekom od izazova na platformi ("TikTok Challenge"), vrlo vjerojatno gleda snimke koje objavljuju njegovi vršnjaci.

 


Međusobno se tako komentiraju, 'lajkaju' ili udružuju u snimanjima dueta. No iako je većina objavljenih sadržaja potpuno bezazlena i objavljena s ciljem zabavljanja ostalih, kao i svaka druga platforma, TikTok ima svoje rizike.

 


Stručnjaci propitkuju sigurnost popularne aplikacije, kao i načine na koje se korisnici mogu zaštititi.
Sigurnosna tvrka Check Point Research u prosincu je prošle godine otkrila nekoliko sigurnosnih propusta. Oni su hakerima omogućili manipuliranje sadržajem TikTok profila, brisanje videa, uploadanje neautoriziranih videa, privatna 'skrivena' videa učine javnima i konačno - otkriju osobne informacije pojedinca poput privatne e-mail adrese.

 


TikTok je u veljači 2019. godine morao platiti 5,7 milijuna dolara zbog ilegalnog prikupljanja osobnih informacija od strane djece u dobi ispod 13 godina, poput njihovih imena i adrese stanovanja.
Panika je, s druge strane, sada zavladala među roditeljima, ne samo zbog narušavanja osobnih podataka već zbog izuzetno uznemirujućih videa kojeg mladi korisnici objavljuju i sudjeluju u 'izazovima'.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji