HND i obitelj mole medije da se na dan sprovoda djece u Neumu suzdrže od izvještavanja
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.5°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Danas
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 29.10.2021.
29.10.2021. Pet
Max. 20°C Min. 10°C
Vrijeme za 30.10.2021.
30.10.2021. Sub
Max. 20°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,064194
GBP
GBP
8,912486
USD
USD
6,489428
EUR
EUR
7,521247
HND i obitelj mole medije da se na dan sprovoda djece u Neumu suzdrže od izvještavanja
28.09.2021 | Vijesti
MOLBA OBITELJI KREŠIĆ

HND i obitelj mole medije da se na dan sprovoda djece u Neumu suzdrže od izvještavanja

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Šok, nevjerica i zgražanje koje je ovaj zločin nad troje male i nedužne djece izazvao među općom javnosti ne može se ni približno mjeriti s tugom s kojom se ova obitelj mora nositi, a kojoj je to dodatno otežano uslijed velikog medijskog pritiska pod kojim se nalaze

Hrvatsko novinarsko društvo apeliralo je na sve medije i urednike da pri izvještavanju o osobnim tragedijama, smrtnim slučajevima i nasilnim djelima, a posebno kada je riječ o djeci, budu osobito obzirni i odgovorni, da novinarske priloge u tim slučajevima svedu na najmanju moguću mjeru te da – držeći se Kodeksa časti hrvatskih novinara – izbjegavaju intervjuiranje i prikazivanje osoba koje su izravno ili neizravno pogođene tim događajima.

 

HND se također pridružuje molbi obitelji Krešić, obitelji troje djece žrtava stravičnog zločina u zagrebačkom naselju Mlinovi, da se mediji na dan njihova sprovoda suzdrže od izvještavanja. Pismo koje je obitelj putem opunomoćenika uputila HND-u stoga prenosimo u cijelosti:

 

“Poštovani gospodine Zovko,

 

slobodan sam obratiti Vam se kao predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva, u ime obitelji Krešić, koja se uslijed stravičnog zločina počinjenog nad troje djece, članova njihove obitelji, u zagrebačkim Mlinovima prošloga vikenda, našla u središtu hrvatskog medijskog prostora. Šok, nevjerica i zgražanje koje je ovaj zločin nad troje male i nedužne djece izazvao među općom javnosti ne može se ni približno mjeriti s tugom s kojom se ova obitelj mora nositi, a kojoj je to dodatno otežano uslijed velikog medijskog pritiska pod kojim se nalaze.

 

Slijedom navedenog, ovim putem Vas najljubaznije molim te pozivam da u ime Hrvatskog novinarskog društva uputite javni apel predstavnicima svih hrvatskih medija da se, sukladno Kodeksu časti hrvatskih novinara (posebno toč. 15. Kodeksa), u potpunosti suzdrže od izvještavanja, a posebice od fotografiranja obitelji tijekom sprovoda, koji će se održati ovoga tjedna.

 

Sprovod je nažalost jedina prilika da se obitelj u vlastitoj intimi i miru oprosti od troje nevine djece, čiji životi su se preko noći nenadano ugasili te bilo kakvo medijsko praćenje istog nije od nikakvog interesa javnosti. U nadi da će ovaj dopis doprijeti do svih hrvatskih medija te da će se u potpunosti poštivati želja i apel obitelji za privatnošću, srdačno Vas pozdravljam. 

 

S poštovanjem, Aleksander Haid, odvjetnik.” 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji