umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.1°C
Vrijeme za 03.08.2020.
03.08.2020. Danas
Max. 30°C Min. 27°C
Vrijeme za 04.08.2020.
04.08.2020. Uto
Max. 27°C Min. 23°C
Vrijeme za 05.08.2020.
05.08.2020. Sri
Max. 26°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,954548
GBP
GBP
8,292139
USD
USD
6,313357
EUR
EUR
7,484485
Načelnik policije Ivan Pavličević: Manje je krađa, porast obiteljskog nasilja u vrijeme korone!
28.07.2020 | Vijesti
NA DNEVNOJ BAZI LIBERTAS TELEVIZIJE

Načelnik policije Ivan Pavličević: Manje je krađa, porast obiteljskog nasilja u vrijeme korone!

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Karantena, gubitak posla, razmišljanje o egzistenciji nažalost su povećalo stopu obiteljskog nasilja u Dubrovniku... Emisiju Na dnevnoj bazi gledajte danas u 16:30 sati na Libertas televiziji, reprizno u 19 sati!

Načelnik PU dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević za Libertas televiziju govori o izazovima policijskog posla za vrijeme korone - je li lakše sada kad u gradu ima manje turista i manje kongresa sa štićenim sobama, kako se prilagođavaju stalnim mijenjanjima pravila na granicama te kakva je situacija u prometu, ima li manje ili više prometnih nesreća.

 

Komentirao je nemire i policijsko nasilje koji se događaju u svijetu i u susjedstvu za vrijeme pandemije. Takvu situaciju u Hrvatskoj ipak ne očekuje.

 

"Uvijek je sporadično bilo određenih prosvjeda i nemira, to je nešto što je sasvim normalno i nešto na što smo mi naviknuti, ali ja pretpostavljam da smo mi kao narod općenito mirni, to se vidjelo za ovo vrijeme pandemije kako smo disciplinirani tako da ne očekujemo da će biti nekakvih nemira koji će iziskivati veće i žešće postupanje policije. A policijsko nasilje je ono što se nikada neće i ne smije tolerirati. Ne samo da očekujemo osudu javnosti kad se to dogodi, dakle postoje mehanizmi unutar same policije koji štite građane i žrtve svih oblika kaznenih djela. Policija ima mogućnost pod određenim zakonskim uvjetima upotrijebiti prisilu. I to se reducira uvijek i treba upotrijebiti ono najblaže sredstvo kako bi se ispunila određena zadaća. Međutim, policijsko nasilje kakvo globalno gledamo je nešto što se u hrvatskoj policiji ne smije tolerirati", rekao je.   

     

Zanimalo nas je je li generalno pao kriminal u usporedbi s prošlom godinom.

 

"Pojedine vrste kaznenih djela su definitivno u padu, to su djela imovinskog kriminaliteta, krađe i đepne krađe, sve ono što je bilo na neki način specifično u turističkoj sezoni, a takvim kaznenim djelima nisu bili skloni domaći ljudi. Do današnjeg dana nemamo nijednu zabilježenu đepnu krađu koja je bila karakteristična od svibnja do listopada uz dolaske kruzera i gužve koje su se stvarali na pojedinim dijelovima grada Dubrovnika. S druge strane, imamo povećanje kaznenih djela kao što su prijetnje i prevare, nažalost i nasilje. Zabilježen je i povećan broj kaznenih djela obiteljskog nasilja, nije to drastično velika brojka, ali definitivno je veću u odnosu na prošlu godinu u ovo vrijeme. Niz je faktora koji mogu na to utjecati, to je da su ljudi dugo vremena bili u svojevrsnoj karanteni, zatvoreni u kući, zatim gubitak posla, razmišljanje unaprijed o egzistenciji i onog što nas očekuje - kod onih labilnih je izazvalo to da nažalost budu nasilni prema svojim bližnjima", rekao je.

 

Cijeli razgovor s načelnikom policije gledajte danas u 16:30 sati u emisiji Na dnevnoj bazi Libertas televizije, reprizno u 19 sati!      

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji