pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.0°C
Vrijeme za 25.10.2020.
25.10.2020. Danas
Max. 17°C Min. 14°C
Vrijeme za 26.10.2020.
26.10.2020. Pon
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 27.10.2020.
27.10.2020. Uto
Max. 20°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,068037
GBP
GBP
8,364208
USD
USD
6,391424
EUR
EUR
7,571281
Od danas obavezne maske u kafićima i zatvorenom, nove mjere i za svadbe
12.10.2020 | Vijesti
NACIONALNI STOŽER

Od danas obavezne maske u kafićima i zatvorenom, nove mjere i za svadbe

Autor: Libero Portal
Foto: Matija Habljak/Pixsell
Maske za lice građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme, preko usta i nosa

Ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović danas je najavio na press konferenciji najavio da se uvodi obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima i ograničavaju društvena okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi.

 

Maske za lice ili medicinske maske građani su obvezni koristiti na ispravan način cijelo vrijeme, preko usta i nosa, dodao je.

 

Maske moraju nositi zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, zaposlenici ustanova socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja i posjetitelji korisnicima, vozači i ostali zaposlenici u sredstvima javnog prometa i putnici u javnom prometu.

 

Također ih trebaju nositi zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci za vrijeme boravka u prodavaonicama, zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju ili pripremi jela, pića i napitaka, gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke i sl.     

 

Božinović je kazao da su donesene posebne preporuke za sva okupljanja na kojima se očekuje više od 50 ljudi, a odnose se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, amaterske kulturno-umjetničke izvedbe i programe, kino-projekcije, sportska natjecanja, okupljanja tijekom svadbi, pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni, vjerske obrede, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima.

 

Organizatori tih okupljanja su obvezni najkasnije pet dana prije planiranog okupljanja putem elektroničke pošte županijskog centra 112 zatražiti suglasnost od nadležnog županijskog Stožera civilne zaštite. Stožer treba donijeti odluku sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji u roku 48 sati.

 

Božinović je napomenuo da odluke o ograničavanju društvenih okupljanja za područja pojedinih jedinica lokalne samouprave mogu zatražiti i županijski stožeri, s obzirom da nije svuda u Hrvatskoj ista epidemiološka situacija.

 

Maske trebaju nositi i vjernici za vrijeme mise u zatvorenom.

 

Za sutra planiraju set mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata.

 

"Procjenjujemo da je maske na otovrenom dobro nositi tamo gdje nije moguće osigurati distancu", rekao je Božinović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji