povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.9°C
Vrijeme za 25.11.2020.
25.11.2020. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 26.11.2020.
26.11.2020. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 27.11.2020.
27.11.2020. Pet
Max. 15°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,967811
GBP
GBP
8,460747
USD
USD
6,354452
EUR
EUR
7,557985
Nastava na daljinu: Prve ocjene stižu u travnju, datumi državne mature neizvjesni
26.03.2020 | Vijesti
NEMA ZABUŠAVANJA

Nastava na daljinu: Prve ocjene stižu u travnju, datumi državne mature neizvjesni

Autor: Libero Portal
Foto: MZO
Prvi ispit državne mature bi se trebao održati 16. svibnja, i to esej iz hrvatskoga jezika.

Brojčanih ocjena u online nastavi neće biti najmanje do početka travnja, a kako će se odvijati stvari s državnom maturom nije još poznato.

 

Zasad još na snazi ostaje postojeći kalendar, prema kojemu se prvi - i to 16. svibnja - piše esej iz hrvatskoga jezika. No, hoće li to tako i ostati, tek treba vidjeti, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) trenutačno priprema tri, četiri različita scenarija s tim u vezi, o kojima će pravodobno izvijestiti – poručili su iz Ministarstva ministrice Blaženke Divjak, nakon što je nastava na daljinu ušla u osmi radni dan, piše Slobodna Dalmacija.

 

Ministarstvu stižu brojni upiti vezani za nastavak tog procesa, pa će idućih dana učenicima, nastavnicima i roditeljima poslati dodatne upute.

 

- Epidemiološka situacija novog koronavirusa još uvijek nije projicirana od strane stručnjaka pa Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne može prejudicirati kakvo će biti njezino kretanje u idućem razdoblju, a upravo o njoj ovisi većina daljnjih koraka koje bi Ministarstvo trebalo poduzeti po pitanju procesa koji se odvijaju u sustavu znanosti i obrazovanja. Cilj nastave na daljinu, osim pružanja kontinuiteta obrazovnog procesa, jest i da bude sigurna luka za nastavnike, učenike i njihove roditelje te skrbnike u kriznim vremenima – poručili su iz te ustanove.

 

Tako će ovaj tjedan, kako doznaje Slobodna Dalmacija, najprije biti objavljene novosti vezane za pojačanu isporuku sadržaja za maturante, a MZO će vjerojatno već sutra (četvrtak) objaviti na koji će način to biti moguće. Posebne preporuke do kraja tjedna očekuju se i u vezi organizacije nastavnog dana, a bit će upućene svim osnovnim i srednjim školama, učenicima te njihovim roditeljima i skrbnicima.

 

- U prvih nekoliko dana provedbe nastave na daljinu dobili smo informacije kako je dio nastavnika krenuo malo jače s gradivom i zadaćama, a dio taj proces provodi nešto ležernije. Cilj nam je novim uputama ujednačiti, izbalansirati opterećenje učenika tijekom nastavnog dana na razini svih škola – najavljuju iz MZO-a.

 

U tom smislu početkom travnja prema školama će ići i upute vezane za vrednovanja i ocjenjivanja učenika tijekom izvođenja nastave na daljinu, no u MZO ne žele zasad davati naznake u kojem će smjeru ta rješenja ići. Podsjećaju tek kako su od prvog dana online i televizijske nastave učitelji i nastavnici dobili mogućnost da, bez obzira na izostanak brojčanih ocjena, mogu na neki način vrednoati njihov rad i davati im o tome povratne informacije.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji