Provjerili smo kakvo je stanje u dubrovačkoj bolnici i postoji li razlog za zabrinutost (VIDEO)
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.5°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 13°C Min. 8°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 16°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,878948
GBP
GBP
8,762479
USD
USD
6,365948
EUR
EUR
7,571658
Provjerili smo kakvo je stanje u dubrovačkoj bolnici i postoji li razlog za zabrinutost (VIDEO)
08.04.2021 | Vijesti
NESTAŠICA LIJEKOVA

Provjerili smo kakvo je stanje u dubrovačkoj bolnici i postoji li razlog za zabrinutost (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Dogovora Vlade i veledrogerija još uvijek nema, a lijekova je sve manje. Problem je to koji je na nacionalnoj razini uznemirio mnoštvo liječnika, a posebno pacijenata kojima prijeti nedostatak nužne terapije

Video

Veledrogerije ne popuštaju, a nestašica lijekova u bolnicama postaje sve veći problem. U Povjerenstvu za zaštitu prava pacijenata Dubrovačko-neretvanske županije rekli su nam da službenih prigovora nema. Ipak, pacijenti brinu, a najviše onkološki bolesnici. 

 

"Situacija je stvarno katastrofa. Em što se moraš boriti za život da ne znaš hoćeš li preživjeti ili nećeš, hoćeš li imati neku statistiku ili nećeš, još moraš misliti da li možeš dobiti tu terapiju koju trebaš dobiti na vrijeme. Svi onkološki pacijenti se liječe po nekom protokolu. Znači, netko prima terapiju svako sedam dana, netko svako 15, netko svako 21 dan. Čim se taj ritam izgubi, to je već problem", govori Dubravka Škurla.

 

U bolnici kažu da je zasad stanje još dobro, ali ne znaju koliko će trajati. Stvorene su zalihe za posebno ozbiljne pacijente baš poput onkoloških. 

 

"Mi smo baš za te bolesnike najviše tu stavili pažnju i te smo lijekove nabavili prije nego što je zatvoreno amo reći dotok lijekova. To smo priličan broj zalihu lijekova nabavili. Međutim, za daljnje terapije koje će biti krajem mjeseca, ukoliko se ne ispoštuje dogovor između HZZO-a i Ministarstva da će HZZO platiti cesijom veledrogerijama posebno skupe lijekove, onda će biti problema. Zasad ih ne vidimo jer sve je u nekom terapijskom roku", kazao je Pavo Perić, zamjenik ravnatelja OB Dubrovnik.

 

A problem je to koji pacijente oštećuje na više razina. 

 

Više pogledajte u prilogu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji