vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.1°C
Vrijeme za 11.07.2020.
11.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 24°C
Vrijeme za 12.07.2020.
12.07.2020. Ned
Max. 32°C Min. 23°C
Vrijeme za 13.07.2020.
13.07.2020. Pon
Max. 29°C Min. 21°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,087641
GBP
GBP
8,415237
USD
USD
6,673897
EUR
EUR
7,534162
Vjernici Orebića proslavili svoju zaštitnicu Pomoćnicu kršćana uz mjere prevencije od koronavirusa
26.05.2020 | Vijesti
NIJE SE ODRŽALA UOBIČAJENA PROCESIJA

Vjernici Orebića proslavili svoju zaštitnicu Pomoćnicu kršćana uz mjere prevencije od koronavirusa

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Mise je predslavio župnik don Marko Stanić uz sudjelovanje nekoliko ministranata

Vanjska proslava blagdana Blažene Djevice Marije, Pomoćnice kršćana, patrona istoimene župe u Orebiću nije se mogla ove godine slaviti na uobičajen način zbog problema s pandemijom korona virusa, izvješćuju na mrežnim stranicama župe. Nije bilo vijenca na vratima crkve niti zastava s pomorskim znakovima. Također se nije održala ni uobičajena procesija s Gospinim kipom kroz mjesto, u kojoj sudjeluju članova domaćeg DVD-a, prvopričesnici, krizmanici, ministranti i više svećenika iz ovog dekanata i gostiju. Ovaj blagdan je ove godine pao u nedjelju, 24. svibnja, vrijeme je bilo prekrasno, na misama i ujutro i popodne je bilo dosta vjernika, osobito mladih obitelji s djecom.

 

Mise je predslavio župnik don Marko Stanić uz sudjelovanje nekoliko ministranata i Zorana Grljušića, djelitelja pričesti. Na početku misa župnik je pokadio Gospin kip, a za to vrijeme je mješoviti zbor vođen s. Anitom Sučić pjevao pjesmu zaštitnici župe „Slavimo Mariju“.

 

Župnik je u propovijedi govorio o dva događaja u dvorani Posljednje večere opisana u Djelima apostolskim i evanđeoskom izvještaju. Prvi govori o apostolima zajedno s Marijom i nekim ženama nakon Isusova uzašašća, a drugi o Isusovom oproštajnom govoru prije njegove muke i smrti. „Dvorana Posljednje večere je, govoreći aktualnim jezikom, poslužila kao svojevrsno mjesto izolacije, a tek nakon jednodušne molitve i snage dobivene od Duha Svetoga, apostoli i svi prisutni su se mogli osloboditi straha od Židova i hrabro izaći posvjedočiti Kristovo uskrsnuće,“ kazao je, uz ostalo, propovjednik.

 

Na kraju propovijedi župnik je izmolio molitvu pape Franje za prestanak pandemije, upućenu B. D. Mariji: „O Marijo, uvijek sjajiš na našem putu kao znak spasenja i nade. Povjeravamo se tebi, Zdravlju bolesnih, koja si pod križem bila pridružena Isusovoj boli, održavajući čvrstom svoju vjeru. Ti, najvjernija odvjetnice, znaš što nam je potrebno i sigurni smo da ćeš se pobrinuti kako bi se, kao u Kani Galilejskoj, ponovno vratila radost i slavlje nakon ovoga trenutka kušnje. Pomozi nam, Majko Božje ljubavi, suobličiti se Očevoj volji i učiniti što god nam kaže Isus, koji je na sebe uzeo naša trpljenja i ponio naše boli, da bi nas - po križu - doveo do radosti uskrsnuća. Amen.“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji