pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.6°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 21°C Min. 15°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Pet
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,136697
GBP
GBP
8,507444
USD
USD
6,908854
EUR
EUR
7,574177
HGSS slavi 70. rođendan: Iza nas je preko 10 tisuća akcija spašavanja
25.04.2020 | Vijesti
OBLJETNICA OSNUTKA

HGSS slavi 70. rođendan: Iza nas je preko 10 tisuća akcija spašavanja

Autor: Luka Čavar
Foto: Željko Tutnjević / libero Portal
Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, preko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te velik broj intervencija na vodi.

Hrvatska gorska služba spašavanja ove godine slavi 70. obljetnicu osnutka. Centralni događaj proslave trebala je biti svečana akademija HGSS-a pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske kao kruna volonterskog rada službe koja čuva i spašava ljudske živote 24 sata dnevno 365 dana u godini.

 


S obzirom na proglašenje pandemije COVID-19 provodimo ju radno kako i dolikuje ovoj situaciji.  Od prvih znakova pojave epidemije COVID-19 na području Republike Hrvatske, spašavateljice i spašavatelji svih 25 stanica HGSS-a, uz svoje redovne aktivnosti potraga i spašavanja, svoje su snage stavili na raspolaganje regionalnim i lokalnim stožerima Civilne zaštite.

 

 

Hrvatska gorska služba spašavanja nacionalna je i dobrovoljna udruga koja broji 1018 visokomotiviranih volontera koji svakodnevno pomažu i tragaju za unesrećenim osobama, a u povijesti dugoj čak 70 godina iza nas je preko 10 tisuća akcija spašavanja. Na godišnjoj razini odvija se oko 500 akcija u planinama, 180 potraga, 270 intervencija, preko 30 akcija koje uključuju i upotrebu helikoptera te velik broj intervencija na vodi. Osim što neprestano djelujemo na terenu, građanima dijelimo i vrijedne savjete kako bi učili na tuđim greškama, a ne na vlastitim.

 

 

Kako bi javnosti približili svoj rad, sve aktivnosti povodom 70 godina HGSS-a ujedinili smo pod sloganom “Niti koje nas povezuju” jer, kao što je osnovni dio opreme HGSS-a uže sačinjeno od niza niti koje ga čine čvrstim, tako je i Služba istkana od neraskidive suradnje između svojih članova i isprepletena jedinstvenim pričama iza svakog spašenog života. Samo neke od niti koje nas povezuju su tradicija, povijest, požrtvovnost, edukacija, usavršavanje, motiviranost, različitost, zajednički cilj, budućnost. No, najvažnija nit koja nas sve povezuje kako proteklih 70 godina tako i danas je zajedništvo.

 

 

Uvijek smo ostavili riječi hvale drugima. Naša samokritičnost i konstantna želja za usavršavanjem, rad i odricanje naših volontera 70 godina govore za sebe. Iznimno smo ponosni i zahvalni generacijama gorskih spašavateljica i spašavatelja koji su svoje živote utkali u pomaganje i spašavanje drugih. Naravno da nam je iznmno drago kada naš rad prepoznaju i drugi. Za svoj trud nagrađeni smo brojnim priznanjima, a neka od domaćih su Ponos Hrvatske, nagrada za Komunikatora godine po izboru HUOJ, nekoliko nagrada Ministarstva turizma. Od međunarodnih nagrada ističe se ona za najboljeg svjetskog neovisnog trening providera Rescue3 programa te nagrada Europskog parlamenta „Europski građanin“za iznimna postignuća za promicanje povezanosti među građanima država članica. Od ostalih nagrada spomenut ćemo Higgins and Langley Memorial and Education Award in Swiftwater Rescue, "Certificate of Commendation"  - Derbyshire UK, “Life goes on” - courage award.

 

 

HGSS je članica međunarodne asocijacije spašavateljskih službi IKAR-CISA te članica i jedna od osnivača ECRA-e, a u svojemu radu intenzivno surađuje sa Ravnateljstvom za civilnu zaštitu pri Ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Oružanim snagama Republike Hrvatske, hitnom medicinskom pomoći, vatrogasnim društvima i drugim srodnim službama.

 

 

Suprotno opće-uvriježenom mišljenju, HGSS češće spašava domaće nego strane građane i to u omjeru 80:20. U kontinentalnom dijelu najviše se akcija odvija zimi zbog veće posjećenosti planinarskim izletištima i skijalištima, dok se u priobalnom području najveći broj akcija bilježi u proljetnim i ljetnim mjesecima. Dok je nekima ljeto sinonim za godišnji odmor i uživanje, HGSS u tom periodu ima pune ruke posla, prvenstveno zbog sve većeg broja turista na hrvatskoj obali. Za usporedbu, 1998. godine imali smo 96 akcija, dok ih je 2018. bilo 800.

 

 

Počeci HGSS-a sežu u 1936. godinu kada je započela djelovati "izvježbana momčad za spašavanje" pri Središnjici Hrvatskog planinarskog društva u Zagrebu. Neki od članova momčadi pohodili su tečajeve gorskog spašavanja u susjednoj Sloveniji. Nabavljena je spašavateljska oprema, a izvedene su i prve akcije spašavanja koje su uredno zabilježene u izvješćima koja se i danas čuvaju u arhivi akcija GSS-a. Drugi svjetski rat prekinuo je razvoj pa je djelovanje ponovo uspostavljeno tek 4. siječnja 1950. u Zagrebu, kada je održana sjednica inicijativne komisije Planinarskog saveza Hrvatske za osnivanje Gorske službe spašavanja (GSS  PSH). Krajem te godine formiraju se spašavateljske momčadi GSS-a, prvo u zagrebačkim planinarskim društvima, a poslije i u ostalim društvima u Hrvatskoj. Organizacija na teritorijalnom principu kakav je i danas u HGSS-u započelo je 1956. godine osnivanjem Stanice Samobor. 

 

 

Hrvatska gorska služba spašavanja 2001. stječe status pravne osobe, a 2006. godine njen ustroj, djelatnost, zadaće i javne ovlasti propisuju se Zakonom o HGSS-u, a od 2015. postaje operativna snaga Sustava civilne zaštite. Služba je teritorijalno podijeljena na 25 stanica i 40 ispostava. Poziv bilo kojem članu Gorske službe spašavanja ujedno je i poziv cijeloj službi čime se mobiliziraju svi potrebni potencijali. Članovi i članice HGSS-a su alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima uz pomoć potražnih pasa i dronova.

 

 

S obzirom na to da je HGSS neprofitna organizacija, njeno djelovanje kao i djelovanje njenih članova je dobrovoljno i oni za obavljene akcije spašavanja ne dobivaju naknadu (plaću). Spašen ljudski život za nas je najveća nagrada jer život je najvrijednije što svaka osoba ima, neponovljiv je a samim time nema cijenu. Kada nas pitaju što radimo naš odgovor je vrlo jednostavan - proteklih 70 godina osiguravamo budućnos, stoji na stranicama HGSS-a.

 

IZVOR: Hrvatska gorska služba spašavanja

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji