vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.4°C
Vrijeme za 08.07.2020.
08.07.2020. Danas
Max. 27°C Min. 19°C
Vrijeme za 09.07.2020.
09.07.2020. Cet
Max. 27°C Min. 22°C
Vrijeme za 10.07.2020.
10.07.2020. Pet
Max. 29°C Min. 22°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,093981
GBP
GBP
8,358239
USD
USD
6,698752
EUR
EUR
7,550833
HZJZ izdao upute za provedbu državne mature
09.05.2020 | Vijesti
OBRAZOVANJE

HZJZ izdao upute za provedbu državne mature

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Državnoj maturi može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti

S epidemiološkog stajališta ispite državne mature preporučljivo je organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika koji u istom terminu dolaze u ustanove. Time će se rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje veće distance (dva metra) te organizacija polaganja ispita u izdvojenom prostoru za veći broj pristupnika, navode iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Državnoj maturi može pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, a koja se može očitovati sljedećim simptomima: povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl.

Osim toga, državnoj maturi ne može pristupiti pristupnik kojemu je izrečena mjera samoizolacije te kod kojeg je utvrđena zaraza covidom-19. U tim slučajevima, omogućit će se polaganje u drugom terminu.

Izjava pristupnika, odnosno djelatnika, preduvjet je za ulasku u ustanovu. Preporučuje se da izjave prikupe ispitni koordinatori elektroničkim putem prije ispita, uz ostavljanje mogućnosti davanja pisane izjave na licu mjesta.

Kretanje pristupnika u ustanovi nastojat će se organizirati na način da pristupnici, ako to nije nužno, sami ne otvaraju ni ne zatvaraju vrata. Pristupnik na obavijesti izvješenoj pred vratima prostorije u kojoj piše ispit saznaje koje je njegovo mjesto u učionici te zauzima to mjesto.

Održavanje ispita

Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Ako je moguće, pristupnici ulaze jedan po jedan tako da prvi ulazi pristupnik koji sjedi na najudaljenijem mjestu u prostoriji, gledajući s vrata, i tako redom. Razmak među pristupnicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba bitinajmanje 2 metra.

Izlazak pristupnika

Po završetku pisanja ispita pristupnik odlaže ispitni materijal na rub stola i dizanjem ruke obavještava dežurnog nastavnika da je završio. Sve što je donio pristupnik odnosi sa sobom kada napušta ispitnu prostoriju. Preporučuje se da se izlazak pristupnika iz ispitne prostorije i ustanove organizira tako da izlaze jedan po jedan, i to prvi izlazi pristupnik najbliži vratima.

Nošenje maski nije nužno, ali se proporučuje.

Za učenike s kroničnim bolestima koje možebitno predstavljaju veći rizik za zarazu i razvoj težih oblika bolesti covid-19 (učenici s respiratornim, kardiovaskularnim, malignim bolestima, dijabetesom, imunodeficijencijama, učenici s većim tjelesnih/motoričkim oštećenjima) potrebno je omogućiti veću socijalnu distancu i nošenje maske

Detaljne upute za provedbu državne mature dostupne su OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji