vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.2°C
Vrijeme za 20.08.2019.
20.08.2019. Danas
Max. 30°C Min. 22°C
Vrijeme za 21.08.2019.
21.08.2019. Sri
Max. 31°C Min. 23°C
Vrijeme za 22.08.2019.
22.08.2019. Cet
Max. 31°C Min. 23°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
-0.08%
CHF
CHF
6,789440
-0.53%
GBP
GBP
8,056436
-0.20%
USD
USD
6,649319
-0.07%
EUR
EUR
7,378084
Zračna luka Dubrovnik potiče nove oblike mobilnosti i održivi razvoj
14.08.2019 | Vijesti
ODRŽIVI RAZVOJ I ZAŠTITA OKOLIŠA

Zračna luka Dubrovnik potiče nove oblike mobilnosti i održivi razvoj

Autor: Libero Portal
Foto: Zračna luka Dubrovnik
Cilj projekta je novim strategijama utjecati na promjenu ponašanja putnika i zaposlenika u zračnim lukama, a sve kako bi se smanjila potrošnja energije i negativan utjecaj na okoliš

Zračna luka Dubrovnik prepoznala je nove oblike mobilnosti, održivi razvoj i zaštitu okoliša kao imperative 21. stoljeća. Kao jedan od sudionika projekta LAira, Zračna luka Dubrovnik pruža primjer dobre prakse ostalim zračnim lukama, i ostalim gradovima na području Hrvatske i Europe.

 

Nastavno na subotnji događaj pod geslom „Biciklom do posla“ na kojem su članovima Biciklističkog kluba Konavle i zaposlenicima Zračne luke Dubrovnik podijeljeni promo paketi s biciklističkom opremom, iz Zračne luke Dubrovnik naglašavaju kako će i dalje poduzimati različite pristupe i akcije kako bi se poboljšale razine pješačenja i biciklizma. Projekt LAira označuje pristupačnost zemaljske strane zračne luke, i predstavlja veliki izazov za ekološki prihvatljive integracije zračnih luka. Cilj projekta je novim strategijama utjecati na promjenu ponašanja putnika i zaposlenika u zračnim lukama, a sve kako bi se smanjila potrošnja energije i negativan utjecaj na okoliš.

 

LAirA akcijski plan za pametnu i nisko-ugljičnu pristupačnost u zračnim lukama definira aktivnosti u sedam ključnih tema: električna mobilnost, povezanost zračne luke željeznicom, pješačenje i bicikliranje, zajednička mobilnost, inteligentni transportni sustavi, grafički prijenos informacija u prostorni plan, te javni cestovni prijevoz.

 

Akcijski planovi pružaju partnerima u LAira projektu smjernice i nova znanja koja mogu prenijeti na suradnike i lokalnu zajednicu.

 

Osim LAire, Zračna luka Dubrovnik sudjeluje u još dva ključna projekta; „INTER PASS” koji označava intermodalnu povezanost putnika između luka i zračnih luka, a sve s ciljem poboljšanja protoka turista, naročito turista s brodova za krstarenje i putnika, koji dolaze na odredišta na jadranskoj i jonskoj obali tijekom visoke sezone.

 

Projekt pod nazivom Zelena i intermodalna rješenja za jadranske luke i zračne luke (Green and intermodal solutions for Adriatic ports and airports - ADRIGREEN) je projekt, koji se realizira u okviru Interreg V-A Italija-Hrvatska, programa transnacionalne suradnje 2014.- 2020. Zračna luka Dubrovnik jedan je od deset projektnih partnera koju sudjeluju u projektu ADRIGREEN koji je usmjeren na to da se poboljša integracija hrvatskih i talijanskih luka i zračnih luka s drugim načinima prijevoza kako bi se povećao protok putnika u ljetnim mjesecima te kako bi se smanjio utjecaj jadranskih pomorskih i zračnih sustava na okoliš.

 

Zračne luke će novim aktivnostima bolje razumijeti nedostake u pristupačnosti kopnenih područja, a različiti oblici mobilnosti dovest će do besprijekorne povezanosti sa zračnim lukama u cijeloj Europi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji