slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.2°C
Vrijeme za 08.08.2020.
08.08.2020. Danas
Max. 27°C Min. 27°C
Vrijeme za 09.08.2020.
09.08.2020. Ned
Max. 32°C Min. 25°C
Vrijeme za 10.08.2020.
10.08.2020. Pon
Max. 30°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,909813
GBP
GBP
8,266209
USD
USD
6,315087
EUR
EUR
7,461907
Sindikat: Od nekih učitelja tražilo se da vrate isplaćene božićnice
30.12.2019 | Vijesti
OGLASILI SE IZ SINDIKATA UČITELJA

Sindikat: Od nekih učitelja tražilo se da vrate isplaćene božićnice

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Iz Sindikata hrvatskih učitelja upozorili su kako su brojni učitelji i nastavnici, koji su u školama zaposleni na određeno vrijeme, ostali bez božićnice i to na način da im je prije Božića prekinut radni odnos ili se od njih tražilo da vrate isplaćene božićnice

"Moramo vas obavijestiti da je mnoge škole u Hrvatskoj posjetio Grinch i zaposlenicima ukrao božićnice.

Ovakvoj sramotnoj praksi mora se stati na kraj pa je o tome obaviještena i pučka pravobraniteljica.

Naime, zaprimili smo mailove iz stotinjak škola da se zaposlenicima s ugovorima o radu na određeno vrijeme radi zamjene privremeno nenazočnog radnika ugovori raskidaju prije Božića, unatoč činjenici da nisu nastupili pravno valjani razlozi za prestanak ugovora (povratak radnika ili protek roka na koji je ugovor sklopljen), a sve kako bi se izbjeglo plaćanje božićnice. Potrebno je naglasiti kako je i procedura raskidanja ugovora prepuna manjkavosti te su samim time te odluke o prekidu ugovora, sukladno Zakonu o radu, ništetne. No ipak, kad smo mislili da ne može gore, saznajemo da je onima kojima su božićnice „zabunom“ isplaćene naloženo da ih vrate. Sada se „bivši-budući“ radnici, u strahu da neće biti ponovno zaposleni nakon povratka učenika sa zimskih praznika ( 7.1.2020.), ne usuđuju poduzimati nikakve pravne radnje, niti istupati u medijima pa šute i trpe ovakve povrede svojih prava, a u stilu „ nek' šute i budu sretni što rade“.

Treba napomenuti kako je dodatan problem ovakvog postupanja i dobivanje manje plaće za mjesec prosinac jer su radnici do raskidanja ugovora odradili samo 2 -3 tjedna u mjesecu, unatoč činjenici da je njihov ugovor sklopljen na duže razdoblje. Sada kad je zbog „velikih“ ušteda raskinut ugovor radnicima s ugovorima o radu na određeno, njihov posao obavljaju drugi zaposlenici (osobito ako je riječ o spremačici koja čisti i za vrijeme zimskog odmora učenika, no tu su i drugi zaposlenici).

Potrebno je istaknuti da ti radnici dobivaju naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, što je također upitne zakonitosti, jer ukoliko tada nema potrebe za njihovim radom, oni bi u to vrijeme mogli koristiti pripadajući godišnji odmor.

O navedenom smo obavijestili Ministarstvo znanosti i obrazovanja te škole koje su tražile povrat isplaćene božićnice, no nitko od njih se, na naš dopis, nije očitovao.

Ovakvo postupanje smatramo apsolutno nedopustivim, nezakonitom, diskriminatornom i nemoralnim. Njime se radnike s ugovorima o radu na određeno, a koji su i ovako u nezavidnom položaju, dovodi u još nepovoljniji položaj u odnosu na ostale zaposlenike te ih se samo ohrabruje da potraže sreću u nekoj zemlji koja je možda manje lijepa, ali u kojoj se barem prava radnika poštuju!", poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji