umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.2°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Danas
Max. 13°C Min. 13°C
Vrijeme za 31.03.2020.
31.03.2020. Uto
Max. 15°C Min. 5°C
Vrijeme za 01.04.2020.
01.04.2020. Sri
Max. 9°C Min. 2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,195490
GBP
GBP
8,520021
USD
USD
6,876225
EUR
EUR
7,609231
Pojačat ćemo kontrole samoizolacije. 93 osobe su prekršile i bit će sankcionirane
17.03.2020 | Vijesti
OGLASIO SE STOŽER

Pojačat ćemo kontrole samoizolacije. 93 osobe su prekršile i bit će sankcionirane

Autor: Libero Portal
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
Ministar Božinović kazao je da će danas na vladi biti usvojena izmjena zakona prema kojem će Stožer dobiti veće ovlasti

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je danas da imamo 1014 testiranja.

 

"Epidemiološka slika je i dalje vrlo dobra, ali izvjesno je da broj oboljelih može rasti. Mi smo napravili da imamo adekvatan broj testiranih. Formirali smo nove centre s mogućnošću testiranja. Struka je jasno rekla koga trebamo testirati. Čitavo vrijeme vodimo računa o izolacijama i karantenama. Odgovorno se ponašajte", upozorio je Beroš na konferenciji za novinare.

 

Pod nadzorom je trenutno 630 ljudi, a izdano je i upozorenje starijima. 

 

"Naša briga za starije i kronične, apeliramo na njih da ostaju u kućama i izlaze samo u slučajevima nužde. Organizirat ćemo da dostavljamo sve što im je potrebno. Sustav e-recepta, moguće je ordinirati lijekove mjesec dana. Organizirat ćemo putem organizacija da se lijekovi dostavljaju starijima i nemoćnima. Bit će potrebna zdravstvena iskaznica. Treba osigurati dostavu hrane - i na tome radimo. Moramo sačuvati starije i nemoćne", rekao je Beroš.

 

Alemka Markotić kazala je da među novozaraženima nema teže bolesnih. Kaže kako nema informacije o detaljima te da je dobila samo broj novooboljelih. Te informacije bit će objavljene tijekom dana, kazala je. 

 

Šef HZJZ-a kazao je da se više nego ikad moramo držati higijenskih uputa - prati ruke, izbjegavati fizičke kontakte i dezinficirati javne prostore.

 

"WHO pri kritici nije mislio na Hrvatsku. Prema svim podacima, mi testiramo i više nego potrebno bolesnika", kazao je Beroš. "Jučer smo najavili, nemamo jasnih znakova lokalne transmisije", dodao je.

 

Ministar Božinović kazao je da će danas na vladi biti usvojena izmjena zakona prema kojem će Stožer dobiti veće ovlasti. "Naše odluke će se provoditi po svim linijama rada. To znači da ćemo već danas aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi se odluke mogle odmah provoditi. Prva odluka bit će odluka kojom ćemo nastojati ograničiti kretanje starijih osoba, tj. učiniti sve da oni bez prijeke potrebe ne napuštaju svoje stanove i domove. S time ćemo krenuti odmah".

 

Pojačat ćemo kontrole samoizolacije. 93 osobe su prekršile i bit će sankcionirane.

 

"Stožer od prvog dana sve radi u skladu s mišljenjem struke. Mogućnosti se aktiviraju u trenutku kad se procijeni da je to taj trenutak. Mi moramo sustav organizirati na način da ništa ne dolazi u pitanje od svega što mora funkcionirat. Hrvatska može poslužiti ovdje kao primjer, sigurno će biti i problema i zato nam je potrebna zakonska prilagodba", kazao je Božinović na upit hoće li ograničavanje kretanja starijima biti zabrana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji