Opća bolnica Dubrovnik domaćin je stručnom sastanku ravnatelja kliničkih, općih i sveučilišnih bolnica
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.5°C
Vrijeme za 25.04.2024.
25.04.2024. Danas
Max. 15°C Min. 12°C
Vrijeme za 26.04.2024.
26.04.2024. Pet
Max. 16°C Min. 11°C
Vrijeme za 27.04.2024.
27.04.2024. Sub
Max. 18°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,977400
GBP
GBP
0,859450
USD
USD
1,068600
Opća bolnica Dubrovnik domaćin je stručnom sastanku ravnatelja kliničkih, općih i sveučilišnih bolnica
18.03.2023 | Vijesti
OPĆA BOLNICA DUBROVNIK

Opća bolnica Dubrovnik domaćin je stručnom sastanku ravnatelja kliničkih, općih i sveučilišnih bolnica

Autor: Mia Josipović
Foto: OB Dubrovnik / Mia Josipović
Na održanom sastanku razgovaralo se o nastavku aktivne stručne i nastavne suradnje između bolnica diljem Hrvatske i Mostara. Ravnatelji bolnica komentirali su i aktualni prosvjed liječnika u Zagrebu

Opća bolnica Dubrovnik na čelu s ravnateljem Marijem Bekićem bila je domaćin stručnom sastanku predstavnika kliničkih, općih i sveučilišnih bolnica iz više hrvatskih gradova i Mostara. Sastanku su prisustvovali ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić, ravnatelji Općih bolnica Zadar i Knin Željko Čulina i Tatjana Šipalo Lilić uz dekana Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu Antu Tonkića. Osim ravnatelja, sastanku su nazočili i predsjednici Stručnih vijeća bolnica. Nakon sastanka, uslijedio je obilazak bolnice te hitnog bolničkog prijema. 

 

RAVNATELJI O SURADNJI BOLNICA

 

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić osvrnuo se na nedostatak liječničkog kadra te kako je ovakva suradnja pogodna za popravak situacije. 

 

IMG_20230318_124311.jpg

 

"Dobar dio naših djelatnika, ali i vanjskih suradnika dolazi iz bolnica čiji su predstavnici danas ovdje. Znači, aktualna suradnja između bolnica obzirom da je poznat naš manjak kadrova, ali on nije samo karakterističan za dubrovačku bolnicu nego je on i karakteristika i drugih bolnica tako da radimo na tome.", rekao je Bekić. 

IMG_20230318_124531.jpg

 

"Ovom našom suradnjom mogu reći da sam više nego zadovoljan, surađujemo sjajno. Još dok sam bio pedijatar započeo sam taj transport novorođenčadi iz Dubrovnika u Split helikopterom, to je sustav koji još uvijek sjajno funkcionira i poslužio je za mnogu od te djece. Osobno sam vezan jako za dubrovačku bolnicu i za Grad Dubrovnik, ova suradnja naših ustanova traje dugo i ne samo dubrovačke bolnice, nego i ostalih bolnica županija juga Hrvatske.", dodao je ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović. 

 

IMG_20230318_125331.jpg

 

"Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu podržava sve što radi naša bolnica u Dubrovniku, jer je to i naša nastavna baza od ima nekoliko godina, tako da dajemo podršku znanstvenoj, nastavnoj i stručnoj suradnji, kako bi se osnažili kadrovi i u znanstvenom i u nastavnom smislu. Naši studenti Medicinskog fakulteta u Splitu dolaze ovdje na nastavu, provode se svi oblici nastave, predavanja, seminara i vježbi i time se učvršćuje suradnja. Naši studenti su jako zadovoljni boravkom ovdje u bolnici, jako unaprjeđuju svoje kliničke vještine, tako da smo sada u postupku pomoći da se akreditira, na način da se osnuje odjel, odnosno Klinika za kirurgiju. Nadamo se da će ova naša suradnja s Medicinskim fakultetom tome značajno doprinijeti.", rekla je  prodekanica za znanost, poslijediplomske studije i međunarodnu suradnju Katarina Vukojević s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. 

 

IMG_20230318_125459.jpg

Ovaj vid razgovora i dogovora je vrlo važan da možemo razmijeniti naša iskustva i mišljenje pojedinih bolnica, a drugo, pojedine bolnice imaju i problema s određenim kadrovima tako da se međusobno potpomažemo i s te strane. Ta suradnja će se nastaviti i dalje tako da je ovo hvalevrijedna akcija i nastavljamo s njom i dalje. Iz naše bolnice iz Zadra u Dubrovnik se dolazi dva puta mjesečno, to su uglavnom ginekolozi, a kolege otorinolaringolozi dolaze iz OB Dubrovnik u bolnicu Zadar jednom mjesečno, naglasio je ravnatelj Opće bolnice Zadar Željko Čulina. 

 

O PROSVJEDU LIJEČNIKA

 

- Ravnatelj Bekić: "Zahtjevi liječnika na prosvjedu su legitimni."

 

Paralelno s održavanjem stručnog sastanka ravnatelja bolnica u Dubrovnika, u Zagrebu je prosjek liječnika zbog nezadovoljstva statusom, plaćom i stanjem zdravstvenog sustava. Ravnatelji bolnica koji su bili na sastanku, komentirali su prosvjed te podržavaju li liječnike koji su dio današnjeg prosvjeda. 

"Mi znamo da liječnici danas rade u teškim uvjetima, da u OB Dubrovnik imamo priličan broj prekovremenih sati, jasno da su liječnici i opterećeni dežurstvima, da zaista taj dan pregledaju sve pacijente koji dođu ispred ambulante, da to nisu brojevi koje imaju neke druge zapadne zemlje ili skandinavske zemlje, da se u nas puno više radi i da "kroz ruke" jednog liječnika kroz dan prođe puno više pacijenata nego što je to situacija drugdje", rekao je ravnatelj Bekić. 

 

"Osnovne plaće su realno niske, a sva visoka primanja su rezultat dodataka na plaću"

 

"U ovom trenutku, mislim da je većina naših liječnika zadovoljna s nekim materijalnim sredstvima, manje zadovoljna uvjetima rada. Svakako su zahtjevi liječnika na prosvjedu legitimni, također stav Ministarstva zdravstva je razumljiv i opravdan. Nadam se da će obe strane naći adekvatno riješenje, da ljudi koji sudjeluju u procesu rada ( i liječnici i medicinske sestre i drugi djelatnici) osjete svoju vrijednost,  jer jasno je da su liječnici temelj zdravstva", dodao je Bekić.  

 

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović tek je kratko kometirao kako je stručni sastanak puno bolji povod za okupljanjem nego prosvjed. 

 

"U reformi zdravstva ima toliko puno toga pozitivnog."

 

"Mislim da se zbivaju promjene na bolje, i mi ih u ovom trenutku moramo podržati. Stanje je poznato i mislim da bismo svi trebali raditi na tome da bude bolje. Nadam se da će se reforma i realizirati. Naravno da svi mi podržavamo tu reformu jer ona može donijeti puno boljitka.", zaključio je ravnatelj Meštrović. 

 

Prodekanica Medinskog fakulteta u Splitu Katarina Vukojević: "Bilo koji oblik načina borbe za svoja prava podržavamo."

 

Prosvjedi su uvijek jedan način izražaja svog mišljenja, ja osobno smatram da je uvijek sjesti za stol i dogovoriti se, u srijedu sam imala priliku sudjelovati ispred Medicinskog fakulteta u Splitu u Ministarstvu, i napravili smo jedan radni sastanak gdje će se oformiti jedna radna skupina koja će sjest za stol i iznijeti sve one izazove koje postoje u zdravstvu i za mlade liječnike i pronaći neko riješenje. Bilo koji oblik načina borbe za svoja prava podržavamo ali isto tako postoji mjesto gdje se to treba rješavati., odgovorila je Vukojević.

 

 

 

Video

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji