povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.5°C
Vrijeme za 04.07.2020.
04.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 24°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Ned
Max. 29°C Min. 24°C
Vrijeme za 06.07.2020.
06.07.2020. Pon
Max. 29°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,113450
GBP
GBP
8,383428
USD
USD
6,732124
EUR
EUR
7,560175
Posljedice štrajka: Dulja školska godina, pomiče se matura, upisi na fakultete tek u kolovozu?
21.11.2019 | Vijesti
OPĆI ŠTRAJK U ŠKOLAMA

Posljedice štrajka: Dulja školska godina, pomiče se matura, upisi na fakultete tek u kolovozu?

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Najteže će biti maturantima, kojima nastava završava 22. svibnja iduće godine

Nema nikakvih naznaka da bi opći štrajk u školama, koji je u srijedu ušao u 28. dan, uskoro mogao prestati.

 

 

Sindikati obrazovanja u srijedu su se sastali s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak i njezinim timom kako bi razmotrili moguća rješenja za nadoknadu nastave, budući da je do srijede svaka škola u štrajku provela ukupno osam dana, piše Jutarnji.

 

 

Bez dogovora, bez konkretnih rješenja, bez ikakvih pomaka koji bi imalo približili dvije suprotstavljene strane, naprotiv, jučer su sindikati najavili kako se sve njihove akcije nastavljaju. Danas će se ponovno okupiti na zagrebačkome Trgu svetog Marka ispred zgrade Vlade na simboličnom “Prosvjedu šutnje”, a 300-tinjak sindikalista nosit će poruke na plakatu.

 

 

- Ljudi će na taj način pokazati da su rekli sve, dat ćemo Vladi jasnu poruku. Vlada ne želi rješavati probleme - kaže Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, koji je ponovio kako će sindikati štrajkati dok se ne ispuni njihov zahtjev. Prema najavama, paralelno s nastavkom generalnog štrajka, za ponedjeljak se priprema veliki prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu u podne.

 

 

Sindikati tvrde i kako je odaziv u štrajk u srednjim školama u srijedu bio 89,73 posto, dok mu se u osnovnim školama, prema privremenim podacima, odazvalo 94 posto zaposlenika.

 

 

- To znači da se štrajka istim intenzitetom i dokaz je da je članstvo nezadovoljno radom Vlade i njezinim ignoriranjem - smatra Mihalinec.

 

 

Sastanku s ministricom Blaženkom Divjak jučer se nije odazvala pravobraniteljica za djecu, zbog čega su je kritizirali i sindikati i ministrica Divjak. Mihalinec je, međutim, dodao i kako je ministrica Divjak “u dobroj vjeri, a možda i ne tražila da počnemo slabiti štrajk”.

 

 

- Najmanje nam je namjera činiti štetu učenicima. Štetu je učinila Vlada i premijer koji 28 dana ne razgovaraju s nama. To je nenormalno, toga nema ni u jednoj zemlji. Neka premijer ode u zbornice i pita ljude zašto su u štrajku - poručuje Mihalinec”.

 

 

- Na sastanku smo se složili da su najugroženiji maturanti i osmaši. Predložila sam sindikatima da se nastava za maturante i osmaše održava, da se ne gubi vrijeme kako se ne bi morala pomicati matura.

 

 

Sindikati na to nisu pristali - izjavila je nakon sastanka s predstavnicima sindikata obrazovanja ministrica Blaženka Divjak, ističući kako je ona dio rješenja, a ne problema, te da stoji iza svojih izjava izrečenih u utorak i srijedu. Međutim, kako neslužbeno doznajemo, sindikate je neugodno iznenadilo što ministrica od njih traži modele nadoknade nastave, iako se dobro zna da je to posao Ministarstva obrazovanja i ravnatelja škola.

 

 

- To je igra za javnost - kaže nam jedan od sudionika. - Stekli smo dojam da su nas tamo više pozvali radi sebe, a ne radi nas. Kad su to oni sindikate pitali za bilo što? - kaže.

 

 

Iz Ministarstva obrazovanja još u utorak su potvrdili kako kao modele nadoknade nastave i dalje vide rješenja poput rada subotama, skraćenja praznika i produžetka školske godine. Međutim, osnovne škole, prema Zakonu o odgoju i obrazovanju, imaju petodnevni radni tjedan, izuzev u situacijama kada rade u više od dvije smjene ili ako, primjerice, dan štrajka odrađuju odmah u istom tjednu kada se štrajk održao pa zbog njega nije bilo nastave.

 

 

S obzirom na tako skučene varijante nadoknada nastave subotama, barem u sustavu osnovnoga školstva, doznajemo kako se ipak kao moguće rješenje u srijedu razmatrala mogućnost da osnovne škole nadoknade obave u subotu 2. svibnja, iza Praznika rada, ili u subotu 13. lipnja, iza neradnog blagdana Tijelova.

 

 

Najteže će, pak, biti maturantima, kojima nastava završava 22. svibnja iduće godine, i za koje očigledno neće biti puno načina nadoknade osim skraćenja zimskih, ali i proljetnih praznika, čiji datumi, podsjetimo, ove školske godine variraju od županije do županije.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji