pretežno vedro, vjetrovito
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
17.8°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Danas
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 24°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Na bankomatu pronađena oprema za preuzimanje podataka s bankovnih kartica
06.07.2019 | Vijesti
OPREZ!

Na bankomatu pronađena oprema za preuzimanje podataka s bankovnih kartica

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Policija moli građana na oprez

Protiv Estonca je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog "zlouporabe naprava" i predan je pritvorskom nadzorniku.

 

Policija je u Splitu uhitila državljanina Estonije kod kojeg je pronađena oprema za preuzimanje podataka s bankovnih kartica, izvijestila je u petak policijska uprava splitsko - dalmatinska.

 

Policajci su 3. srpnja na bankomatu u Dioklecijanovoj ulici u Splitu uočili postavljen uređaj za skidanje podataka s bankovnih kartica, tzv. skimmer.

 

Ubrzo su kod tog bankomata zatekli 38-godišnjeg državljanina Estonije, prilikom demontiranja uređaja. Uhićen je i priveden u službene prostorije, ističu u priopćenju.

 

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana kojeg koristi na splitskom području, gdje je pronađena oprema za ilegalno preuzimanje podataka s bankovnih kartica na bankomatima - uređaji za snimanje videozapisa tipkovnice prilikom unosa PIN broja i magnetnih zapisa s platnih kartica, prijenosno računalo, sim i memorijske kartice i razna elektronička oprema.

 

Protiv Estonca je podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu zbog "zlouporabe naprava" i predan je pritvorskom nadzorniku.

 

Policija je u priopćenju upozorila građane na ovakve situacije te savjetuje da budu pažljivi prilikom korištenja bankomata, prije svega da vode računa o zaštiti PIN broja. "Čak i kada prilikom podizanja novca ne vidite kraj sebe druge osobe, nastojte zakloniti unos PIN-a," upozorava policija.

 

"U slučajevima kada transakcija na bankomatu nije moguća, nije došlo do isplate novca ili imate bilo kakvih problema s karticom, ne obraćajte se za pomoć drugim osoba niti takvu pomoć prihvatite ako vam se ponudi, već o tome bez odgode obavijestite banku. Ako primijetite bilo kakve sumnjive dijelove ili uređaje na bankomatu, koji na bilo kakav način odstupaju od uobičajenih, o tome odmah obavijestite policiju.

 

Policijski službenici će doći do bankomata te ako utvrde da su na bankomatu postavljeni skimmeri, kamere i slični uređaji, koji ne pripadaju bankomatu, poduzeti će daljnje radnje u cilju pronalaska i procesuiranja počinitelja," stoji u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji