HND potvrdilo: Mario Bukvić nije prekršio novinarska i etička načela zbog ovog teksta!
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
22.0°C
Vrijeme za 29.04.2024.
29.04.2024. Danas
Max. 22°C Min. 18°C
Vrijeme za 30.04.2024.
30.04.2024. Uto
Max. 22°C Min. 19°C
Vrijeme za 01.05.2024.
01.05.2024. Sri
Max. 23°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,977900
GBP
GBP
0,856430
USD
USD
1,071400
HND potvrdilo: Mario Bukvić nije prekršio novinarska i etička načela zbog ovog teksta!
16.04.2024 | Vijesti
NAKON PRIJAVE BOLNICE

HND potvrdilo: Mario Bukvić nije prekršio novinarska i etička načela zbog ovog teksta!

Autor: Libero Portal
Foto: Libero portal
Novinarsko vijeće časti jednoglasno je zaključilo da tekstom nisu prekršena univerzalna novinarska i etička načela

Opća bolnica Dubrovnik prijavila je našeg kolegu Marija Bukvića Hrvatskom novinarskom društvu zbog teksta „Gdje je nestao čovjek; Bolesnog čovjeka jutros otpustili iz Bolnice - po nevremenu ga šalju trajektom u kuću bez vode“ objavljenog 25. 7. 2023. na Libero portalu.  

 

Zaključak Hrvatskog novinarskog društva prenosimo u cijelosti:  

 

"Novinarsko vijeće časti jednoglasno je zaključilo (glasali su Hrvoje Šimičević i Biljana Romić, Jurica Pavičić, Tena Perišin, Mašenjka Bačić i Goran Šimac) da tekstom nisu prekršena univerzalna novinarska i etička načela. 

 

Obrazloženje: Novinar je u tekstu iznio činjenice, da je pacijent pušten kući neadekvatnim prijevozom u neadekvatne uvjete. Prema članku 6. Kodeksa časti, kada izvještava o temama o kojima postoje različita relevantna stajališta, a posebice kada se iznose optužujući navodi, novinar nastoji sva ta stajališta predstaviti javnosti. Sudeći prema sadržaju teksta i odgovoru na prijavu, on je poslao upite na sve relevantne adrese. Odgovorili su mu iz bolnice (koja je prijavila tekst Novinarskom vijeću časti) nakon što je tekst objavljen. Publiciran je četiri sata nakon slanja novinarskog upita, dok je navedena institucija odgovor poslala sat poslije objave. Njihov odgovor je, tvrdi novinar, pritom naknadno objavljen na istom portalu.

 

Premda je riječ o izrazito kratkom razdoblju između slanja novinarskih pitanja i objave samog teksta, i premda standardna novinarska praksa nalaže dulji rok za odgovor osobama i institucijama o kojima se piše, ovdje se radilo o hitnom slučaju koji se odvijao tijekom proizvodnje teksta, o čemu je novinar upozorio bolnicu. Zbog hitnosti situacije, jedan od ciljeva teksta je bilo i izazivanje hitnih reakcija institucija. Sadržaj očitovanja bolnice, koji je dakle po tvrdnjama novinara naknadno objavljen u istom mediju, nije utjecao na meritum prijavljenog teksta. Novinar, pritom, u prijavljenom tekstu nije ni propitivao potez same bolnice, koliko drugih institucija koje bi trebale trajno zbrinuti osobu o kojoj je pisao.

 

Prema Statutu HND-a (čl. 48, st. 3), protiv odluke Novinarskog vijeća časti moguće je uložiti žalbu Središnjem odboru HND-a u roku od 30 dana od primitka odluke", navodi se u rješenju Novinarskog vijeća časti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji