Za ispuniti zahtjeve iz peticije, trebali bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa (VIDEO)
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.4°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Danas
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Vrijeme za 31.03.2024.
31.03.2024. Ned
Max. 20°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,976600
GBP
GBP
0,855100
USD
USD
1,081100
Za ispuniti zahtjeve iz peticije, trebali bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa (VIDEO)
25.10.2021 | Vijesti
PETICIJA ZA EPIDURALNU

Za ispuniti zahtjeve iz peticije, trebali bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto:
Peticija za epiduralnu je skupila na tisuće potpisa samo u jedan dan, a podrška stiže sa svih strana

Video

Pokrenuta je peticija za mogućnost primanja epiduralne pri porodu, na inicijativu četiri trudnice koje uskoro trebaju roditi u dubrovačkoj bolnici. U opisu peticije, koje su službeno pokrenule DU MAM-e, stoji da sada postoji samo mogućnosti single shota, i to od 8 do 16 sati. Peticija je skupila na tisuće potpisa samo u jedan dan, a podrška stiže sa svih strana. 

 

Trenutno se u OB Dubrovnik epiduralna može dobiti od 08-16h. Kao da je porod nešto što se može naštimati po satu, poručuju mame.

 

"Ipak, mogućnost izbora nekome se treba pružiti. Danas stvarno, u 21. stoljeću, nismo više ni u Srednjem vijeku, ni u kamenom dobu, to je nešto što je sasvim normalno u velikom broju zemalja diljem svijeta, tako da mislim da nismo mi, niti bi trebali biti, ovdje nekakva iznimka", rekla je Dita Lipanović, osnivačica grupe DU MAM-e 

 

"Ja mislim da bi u 21. stoljeću to trebao biti standard u bolnici u Hrvatskoj, u razvijenom svijetu. A sad, kakvo je stanje i koliko dostupnih anesteziologa ima u našoj bolnici - ja stvarno sada u ovom trenutku ne znam", rekao nam je Rikard Lenz, specijalist anesteziolog.

 

A stanje u dubrovačkoj bolnici nije idealno. Tako je trenutno zaposleno devet anesteziologa koji mjesečno odrađuju i do devet 24-satnih dežurstava.

 

Pored toga posao anesteziologa obuhvaća na dnevnoj bazi: jedinicu intenzivnog liječenja, covid jedinicu intenzivnog liječenja, hitne operacije, hladni pogon, dnevne ambulante za buduće kirurške zahvate, kolonoskopije s anestezijom i prema potrebi, transport životno ugroženih bolesnika prema Splitu i Zagrebu - rekli su iz OB Dubrovnik. 

 

Iz bolnice također naglašavaju da već šest godina postoji Program obezboljenog poroda, koji se nastavio bez obzira na niz izazova koje je donijela pandemija. A njega su u mogućnosti osigurati od 7 i 30 do 21 sat.

 

"Očekujemo… Ne znam, ja pretpostavljam da je problem s osobljem, pretpostavljam da je manjak osoblja i mislim da bolnica, s obzirom na to koliko nam stvari manjka, super funkcionira. Ali uvijek ima prostora za napredak i mislim da jednostavno, ako stvarno toliko žena to želi, da bi trebalo imati sluha i da bi trebalo nešto pokrenuti po tom pitanju", rekla je Dita Lipanović, osnivačica FB grupe DU MAM-e. 

 

A sluha, zapravo, ima, ali rješenja baš i ne. 

 

Naime, nije nažalost moguće organizirati dežurstvo liječnika anesteziologa prema sugestijama mama s FB s obzirom da bi u slučaju pružanja usluge epiduralne anestezije rodiljama, dežurni anesteziolog morao biti uz rodilju u prosjeku idućih 5 do 6 sati. U međuvremenu, bilo koje hitno medicinsko stanje zbog kojeg je taj anesteziolog u dežurstvu, ne bi se moglo u tom periodu odraditi čime bi direktno bili ugroženi životi pacijenata. 

 

Za ispuniti zahtjeve iz peticije, trebali bi zaposliti najmanje dvoje dodatnih anesteziologa, što nije moguće, kako objašnjavaju iz bolnice, zbog nedostatka tih specijalizacija u cijeloj Hrvatskoj. 

 

"Ne misle da ljudi nemaju interes, ali to je jedna specijalizacija u kojoj se puno radi, a malo je prepoznata od generalnog pučanstva, tako da nije toliko zanimljiva ljudima nakon što završe fakultet kao neke druge specijalizacije koje su razvikanije", rekao je Rikard Lenz, specijalist anesteziolog.

 

Više u prilogu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji