Volonteri iz Dubrovnika printaju adaptere za CroResp respiratore
pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
15.6°C
Vrijeme za 28.03.2024.
28.03.2024. Danas
Max. 16°C Min. 11°C
Vrijeme za 29.03.2024.
29.03.2024. Pet
Max. 19°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.03.2024.
30.03.2024. Sub
Max. 21°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,981100
GBP
GBP
0,857680
USD
USD
1,081600
Volonteri iz Dubrovnika printaju adaptere za CroResp respiratore
24.04.2020 | Vijesti
POHVALNO

Volonteri iz Dubrovnika printaju adaptere za CroResp respiratore

Autor: Libero Portal
Foto: ZTK Dubrovnik
CroResp je respirator sa zaštitom za cijelo lice izrađen od ronilačke maske, na 3D pisaču izrađenog adaptera i filtra za viruse.

Skupina volontera iz Dubrovnika koja već tjednima na svojim 3D pisačima izrađuje zaštitne vizire, prije tjedan se dana priključila akciji izrade respiratora CroResp namijenjenih zaštiti zdravstvenih djelatnika od novog koronavirusa.

 


CroResp je respirator sa zaštitom za cijelo lice izrađen od ronilačke maske, na 3D pisaču izrađenog adaptera i filtra za viruse. Respiratori CroResp su jučer stigli liječnicima i medicinskim sestrama koji su u izravnom kontaktu sa zaraženim pacijentima u Općoj bolnici Dubrovnik.

 


Dubrovčani su izradili već više od 250 adaptera za respirator CroResp. U akciji izrade adapetera pomoću 3D pisača sudjeluju obrt Robot Hand Made, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika, Informatički klub Futura, Udruga RC modela Dubrovnika, LARIAT - Laboratorij za autonomne inteligentne sustava Sveučilišta u Dubrovniku, Maritimo Fishing, Dubrovačka baština te nekoliko pojedinaca.
Projekt izrade CroRespa pokrenula je grupa entuzijasta okupljena oko mrežne stranice pandemija.info. Riječ je o internetskoj bazi edukativnih materijala i korisnih smjernica za borbu protiv novog koronavirusa. Stranica je namijenjena medicinskom osoblju, a podaci se prikupljaju iz relevantnih izvora diljem svijeta.

 


Projekt izrade CroRespa ima veliku potporu medicinskog osoblja i građana iz cijele zemlje. Naime, kampanjom masovnog financiranja prikupljeno je već 150 tisuća kuna koliko je potrebno za kupnju dijelova i materijala potrebnih za izradu tisuću respiratora. To nije dovoljno za opskrbu svih zdravstvenih djelatnika koji su se predbilježili za CroResp, pa se kampanja nastavlja. Ako je želite poduprijeti donacijom, to možete učiniti na sljedećoj poveznici: https://croinvest.eu/en/kampanja/croresp-respirator/, priopćili su.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji