Izvanredne vijesti
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.3°C
Vrijeme za 06.04.2020.
06.04.2020. Danas
Max. 20°C Min. 11°C
Vrijeme za 07.04.2020.
07.04.2020. Uto
Max. 19°C Min. 10°C
Vrijeme za 08.04.2020.
08.04.2020. Sri
Max. 17°C Min. 9°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,229743
GBP
GBP
8,670101
USD
USD
7,053179
EUR
EUR
7,624487
Američki epidemiolog otkrio četiri moguća scenarija pandemije koronavirusa u svijetu
26.03.2020 | Vijesti
POSLAO UPOZORENJE

Američki epidemiolog otkrio četiri moguća scenarija pandemije koronavirusa u svijetu

Autor: Luka Čavar
Foto: Ilustracija/Pixabay
„Epidemija koronavirusa je još jedna lekcija prirode koju smo ignorirali u prošlosti. Ako je budemo ignorirali u budućnosti, možemo se naći u još većoj opasnosti“, zaključio je doktor Haseltine.

William Haseltine, jedan od vodećih američkih epidemiologa, iznio je zanimljive teze o završetku epidemije koronavirusa, prenosi Kurir.

 


Naime, Haseltine je za Fox News rekao kako se prednosti postojećih lijekova koji najviše obećavaju u borbi protiv koronavirusa moraju iskoristiti te ako se to učini da bi kraj pandemije mogao doći brže nego što većina misli.

 

Haseltine kaže da sadašnja epidemija koronavirusa nije neočekivana među znanstvenicima i upozorava da ćemo se suočavati i s drugim biološkim prijetnjama te smatra da je ovo prilika da kreiramo lijekove čiji je razvoj stao nakon pretkliničkih studija, pošto su prethodne epidemije zaustavljene.

 

Haseltine kaže kako će pandemija koronavirusa završiti bez obzira koliko danas izgleda nepobjediva. Jedino je pitanje – kako, a Haseltine navodi četiri moguća načina.

 

Ako se utvrdi da je koronavirus sezonski, to znači da će broj novih slučajeva opadati kako vrijeme postaje toplije, ali bi se onda virus mogao ponovno vratiti kad zahladi.

Jedino se možemo nadati da će do tada zdravstveni sustavi biti bolje pripremljeni da pomognu u oporavku onima koji će teško oboljeti, napominje Haseltine.

 


Stvara se kada se dovoljan dio populacije zarazi, oporavi i razvije prirodni imunitet.
Ovdje je problem to što će razvoj kolektivnog imuniteta zahtijevati značajan vremenski period.
„Dok čekamo, moguće je da će 200 tisuća do 1,7 milijuna ljudi u Americi umrijeti“, upozorava Haseltine.

 


Ovo, prema njegovim riječima, ima smisla ako bi cjepivo bilo dostupno svima. Trenutno je u određenim fazama razvoja najmanje pet cjepiva, a jedna je počela s kliničkim studijama ove nedjelje.
To je obećavajući razvoj, ali i ovdje je problem vremenski period. U najboljem slučaju, bit će potrebni mjeseci prije nego što cjepivo bude dostupno za masovnu proizvodnju.
Kao još jedan scenarij je i ubrzan razvoj terapijskih lijekova koji tretiraju respiratornu infekciju i, ovisno o lijeku, preveniraju njeno ponovno javljanje.

 


Jedna od opcija je kombinacija lijekova protiv virusa koji ciljaju ribonukleinsku kiselinu (RNK) u središtu koronavirusa, odgovornog za današnju pandemiju.
Imamo priliku, sada je pitanje pravog vodstva kako bismo mogli da krenemo ka okončanju sadašnje pandemije, navodi u tekstu Haseltine.

 


„A kad se to dogodi, ne bismo smeli da zaboravimo lekcije koje učimo danas“, ukazuje Haseltine.
U budućnosti će se, kako ukazuje, javiti neki drugi smrtonosni koronavirusa, a bit će i drugih smrtonosnih i prenosivih oblika gripe, globalnog širenja tuberkuloze otporne na antibiotike i bakterija otpornih na antibiotike.

 


„Epidemija koronavirusa je još jedna lekcija prirode koju smo ignorirali u prošlosti. Ako je budemo ignorirali u budućnosti, možemo se naći u još većoj opasnosti“, zaključio je dr. Haseltine, nekadašnji profesor na Harvardu i osnivač Odjela za istraživanje tumora i HIV-a na tom sveučilištu.

IZVOR: KURIR

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji