povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.6°C
Vrijeme za 01.12.2020.
01.12.2020. Danas
Max. 5°C Min. 5°C
Vrijeme za 02.12.2020.
02.12.2020. Sri
Max. 11°C Min. 5°C
Vrijeme za 03.12.2020.
03.12.2020. Cet
Max. 12°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,961662
GBP
GBP
8,426252
USD
USD
6,307897
EUR
EUR
7,549922
Ove vitamine, lijekove i dodatke uvijek trebate imati doma u slučaju koronavirusom
17.11.2020 | Vijesti
PREPORUKA LIJEČNIKA

Ove vitamine, lijekove i dodatke uvijek trebate imati doma u slučaju koronavirusom

Autor: Libero Portal
Foto: Pixabay
Iako je većina istraživanja utjecaja raznih lijekova, vitamina i dodataka prehrani na koronavirus još uvijek u tijeku, neki pripravci uvijek mogu pomoći, neovisno o kojoj se bolesti radi

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) objavila je svoja saznanja vezana uz vitamine i lijekove u kombinaciji s koronavirusom

 

Ekipa Dnevnik.hr-a kontaktirala je s Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) kako bi provjerili koji od savjeta i preporuka, kojih je mnogo na društvenim mrežama, imaju, a koji nemaju smisla.

 

1. Paracetamol - za snižavanje temperature

 

Da, za snižavanje povišene tjelesne temperature. Bilo bi dobro da u ljudi u kući imaju i dekongestivne kapi za nos, sustave za ispiranje nosa i lijekove protiv kašlja.

 

2. Betadine - za ispiranje usta i grgljanje

 

Razmatra se ispiranje usne šupljine, korištenje spreja za nos i kapi za oči da bi se smanjila mogućnost prijenosa sa zaražene osobe na zdravstvene radnike ili kao prevencija za zdravstvene radnike nakon nezaštićenog izlaganja osobi pozitivnoj na COVID-19.

 

3. Vitamin C i D3

 

Vitamin C je antioksidant i nema dokaza o njegovoj učinkovitosti u liječenju Covida-19, nije u službenim preporukama. Vitamin D je imunomodulator. Istraživala se hipoteza da su se teži slučajevi bolesti više javljali u zemljama s manjom izloženosti suncu i kod osoba s deficitom vitamina D. Postoji hipoteza o učinkovitosti u prevenciji obolijevanja i u terapiji, ali nisu provedene intervencijske studije i nije u službenim preporukama.

 

4. B kompleks

 

Važan je za normalnu funkciju imunološkog sustava; istražuje se u prevenciji i terapiji Covida-19, ali još nije u službenim preporukama.

 

5. Oksimetar - uređaj za mjerenje zasićenosti krvi kisikom

 

Bilo bi odlično da ga imaju bolesnici s rizikom od razvoja težih oblika bolesti jer je zasićenost krvi kisikom ispod 94 posto, osobito ako je praćena povećanim brojem udisaja u minuti i subjektivnim osjećajem zaduhe, indikacija za hospitalizaciju.

 

6. Vježbe disanja

 

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) preporučuje vježbe disanja svim osobama koje boluju od kroničnih plućnih bolesti, a svima ostalima kao tehniku opuštanja s obzirom na to da je dokazana anksioznost kod oboljelih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji