Tvrtka Cian: Sa svakom novom promjenom vremena dolazi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more
slab vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
8.6°C
Vrijeme za 14.04.2021.
14.04.2021. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 15.04.2021.
15.04.2021. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 16.04.2021.
16.04.2021. Pet
Max. 15°C Min. 6°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,864491
GBP
GBP
8,711681
USD
USD
6,325368
EUR
EUR
7,562610
Tvrtka Cian: Sa svakom novom promjenom vremena dolazi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more
08.04.2021 | Vijesti
PRIOPĆENJE

Tvrtka Cian: Sa svakom novom promjenom vremena dolazi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Zbog karakteristične stjenovite obale, a uslijed jakog vjetra i mora izvjestan dio izlivene tekućine ostao je, vjerojatno, zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi

Priopćenje tvrtke Cian koja obavlja sanaciju onečišćenja mora ispred Hotela Excelsior, u kojem su opisali slijed događaja, prenosimo u cijelosti:

 

"Dana 27.03.2021. godine, oko 11 sati, zaprimili smo poziv od strane društva Jadranski Luksuzni Hoteli d. d. kako je potrebno izvršiti sanaciju onečišćenja do kojeg je došlo zbog istjecanja lož ulja.

 

Oko 11.30 sati, istog dana, naš prvi tim je bio na terenu te postavio zaštitne upijajuće brane na mjestu ispuštanja u more.

 

Zbog ekstremnih uvjeta na moru istog dana nije bilo moguće djelovati ekološkom brodicom sakupljačem, niti bi ista bila djelotvorna u prikupljanju goriva u obliku kakvom se nalazilo na moru tankoslojni film.

 

Onečišćenje je zahvatilo plažu Banje te starogradsku luku te se odmah pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju onečišćenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi).

 

Zbog karakteristične stjenovite obale, a uslijed jakog vjetra i mora izvjestan dio izlivene tekućine ostao je, vjerojatno, zatočen u kavernama i podobalnoj strukturi, što svakom novom promjenom vremena, a proteklih tjedan dana ih je bilo nekoliko, dovodi do ponovnog otpuštanja ugljikovodika u more.

 

Obzirom da se radi o lako hlapljivim naftnim derivatima neugodan miris je neminovan. Iako se uistinu radi o tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji, dodatni negativni vizualni efekt podiže pelud bora kao i ostali vjetrom i valovima nošen plivajući otpad.

 

Sanacija je i dalje u tijeku te se aktivnosti svode na kontrolu mjestu ispusta i mehaničko prikupljanje no zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća", izvjestili su iz Ciana te naveli kako se nadaju da će se sanacija uskoro provesti kraju. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji