Kako do vlastitog stana u Dubrovniku?
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.8°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,971200
GBP
GBP
0,854400
USD
USD
1,063700
Kako do vlastitog stana u Dubrovniku?
06.03.2023 | Vijesti
STAMBENO ZBRINJAVANJE

Kako do vlastitog stana u Dubrovniku?

Autor: Dajana Brzica
Foto: Grad Dubrovnik
Provjerili smo što je s POS stanovima u Solitudu i zemljištima za mlade obitelji na Pobrežju

Iako je pravo na stanovanje temeljna ljudska potreba, a ne luksuz, rješavanje stambenog pitanja u Dubrovniku je sve veći problem. Cijene najma i nekretnina su visoke, a Dubrovčanima koji nemaju svoj vlastiti "krov nad glavom" dodatnu glavobolju zadaje i turistička sezona uoči koje obično moraju iseliti iz svojih podstanarskih stanova.

 

U izradi je stambena strategija Republike Hrvatske do 2030. godine koja bi trebala dugoročno sagledati problematiku stanovanja u Hrvatskoj, a najavljeno je i subvencioniranje podstanarstva na nacionalnoj razini, s ciljem rasvjetlavanja ovog gorućeg problema, pogotovo kad se uzme u obzir da sustavne strategije stambenog zbrinjavanja nema već desetljećima. Dotad, provjerili smo kakvo je stanje u Gradu Dubrovniku - Kako će u budućnosti izgledati stanovanje u Dubrovniku, odnosno, ima li grad stambenu strategiju; koji je stambeni model proširenja te kako će se i gdje grad širiti i razvijati.

 

kljuc pixabay.jpg

 

Subvencije za 230 podstanara

 

No, u nečemu ipak prednjačimo. Dok država tek sad razmatra o modelima subvencioniranja podstanarstva, kako su nam potvrdili u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, Grad Dubrovnik već nekoliko godina korisnicima isplaćuje naknade za podstanarstvo i to osobama slabijeg imovinskog statusa, odnosno obiteljima i samcima koji žive u unajmljenim stanovima u statusu podstanara, koji u vlasništvu nemaju nekretnine. Kako su nam odgovorili iz gradske uprave, broj korisnika predviđen u Proračunu za 2023. godinu je 230, za što je osigurano 406.132,00 eura, dok je u 2022. ovu mjeru koristilo je 188 obitelji, za što je isplaćeno 3.125.000,00 kuna.

 

"Gradsko vijeće Grada Dubrovnika u listopadu 2022. donijelo je novu Odluku o socijalnoj skrbi, kojom je, između ostalog, povećan cenzus za ostvarivanje prava na subvenciju podstanarstva za obitelji slabijeg imovinskog stanja te se stoga očekuje povećanje broja korisnika ove mjere u odnosu na 2022. Mjesečni iznos subvencije iznosi 66,36 eura (500 kuna) za samce, 92,91 eura (700 kuna) za dvočlano kućanstvo, 106,18 eura (800 kuna) za tročlano, odnosno 199,08 eura (1500 kuna) za četveročlano kućanstvo. Mladi do 35 godina života, koji prelaze zadani cenzus kao osobe slabijeg materijalnog statusa, također ostvaruju  subvenciju za najam stana.  Ovu mjeru u 2022. koristilo je 56  korisnika, od kojih je 25 samaca, 13 dvočlanih kućanstava, 16 tročlanih, a četveročlanih i više su 2 kućanstava. Broj korisnika predviđen u Proračunu za 2023. godinu je 60, za što je osigurano 47.382,00 eura. Mjesečni iznosi subvencija je: za samca 53,09 eura, za dvočlano kućanstvo 66,36 eura, za tročlano kućanstvo 79,63 eura i- za četveročlano kućanstvo i više 99,54 eura", stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

 

Podsjećaju i kako je u vrijeme pandemije Grad subvencionirao troškova najma stana korisnicima privremene pomoći s 1.500,00 kuna neto mjesečno za samca/kućanstvo te je ukinuto plaćanja najamnine i naknade za korisnike stanova u vlasništvu Grada Dubrovnika, a kako bi se građanima pogođenim pandemijom pomoglo i na ovaj način.

 

Podsjetili su i na vlastiti model stambenog zbrinjavanja za svoje građane „Dubrovačka stanogradnja“, namijenjen mladima koji nisu kreditno sposobni kupovati skupe stanove koji se nude na dubrovačkom tržištu nekretnina.

 

"Od Ministarstva hrvatskih branitelja u naselju Mokošica Grad je kupio 43 stambene jedinice - stana i 20 garažnih i parkirališnih mjesta u ukupnom iznosu od 38 milijuna kuna. Prvih 17 stanova javnim natječajem je dodijeljeno u najam, dok je natječaj za preostalih 26 nedavno završen i očekuju se rezultati. Tri su kategorije stanova – jednosobni, dvoipolsobni i trosobni, pa će se najamnina, ovisno o kvadraturi, kretati između 800 do 1.800 kuna mjesečno. S obzirom da je upravo stambeno pitanje jedan od najvećih problema mladih u Dubrovniku te je interes građana jako velik, Grad nastavlja s razvojem ovog projekta sukladno proračunskim mogućnostima", stoji u odgovoru Grada Dubrovnika.

 

grad dubrovnik slika most cesta pobrežje.jpg

 

Novi život na Pobrežju

 

No, bez obzira na sve navedene mjere, evidentno je da gradu i dalje nedostaje stambenih jedinica za sve ljude koji tu žive i rade.  Dubrovnik se mora razvijati i širiti, a još davno je odlučeno kako će to biti na Pobrežju. Spominjala se i gradnja stanova u Solitudu po istom modelu Dubrovačke stanogradnje. Pitali smo Grad Dubrovnik što je s tim projektima. 

 

"Grad Dubrovnik je izgradnjom ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do Pobrežja pokrenuo urbanizaciju ovog područja u svrhu širenja zone stanovanja te se za gradnju kuća na tom području planira dodjeljivati zemljište mladim obiteljima, koje prethodno udovoljavaju uvjetima za dobivanje kredita. U tu je svrhu Grad Dubrovnik na Pobrežju kupio zemljište od 75.906 metara četvornih. Upravo je u tijeku provedba postupka izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika kroz kojeg će zemljište na Pobrežju postati građevinsko i nakon čega će Grad moći nastaviti projekt stambenog zbrinjavanja mladih na području Pobrežja. Grad također provodi i daljnje razgovore za kupnju dodatnog zemljišta na Pobrežju kako bi se povećao kapacitet mogućnosti smještaja i za medicinske djelatnike Opće bolnice Dubrovnik", odgovorili su iz Grada Dubrovnika.

 

Za stanove u Solitudu kratko su kazali kako je u tijeku ishođenje građevinske dozvole, sukladno izrađenom glavnom projektu, a kojem je prethodila i izrada idejnog rješenja po kojem bi se gradile tri stambene zgrade sa 50 stanova. Kad će to biti - nisu precizirali.

 

"Svakako je plan nastaviti s ovim projektima, koji su iz objektivnih razloga stagnacije gospodarskih aktivnosti i smanjenih proračunskih prihoda u vremenu pandemije, usporeni u odnosu na prvotne planove. Solitudo i Pobrežje nastavak su ovih aktivnosti s obzirom da je upravo nemogućnost rješavanja stambenog pitanja jedan od najvećih problema mladih u Dubrovniku te je interes građana za ovaj projekt jako velik. Upravo je prostor Pobrežja, koji je izgradnjom ceste sada puno bliži gradu, okvir za širenje grada, a svakako je vrlo bitno urbanistički urediti ovo područje, odnosno planirati ga na način da ima sve potrebne sadržaje za svoje stanovnike, od vrtića do društvenih prostora", zaključili su svoj odgovor iz Grada Dubrovnika. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji