zestok vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
24.4°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Danas
Max. 22°C Min. 22°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Sub
Max. 20°C Min. 13°C
Vrijeme za 27.09.2020.
27.09.2020. Ned
Max. 20°C Min. 12°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,978712
GBP
GBP
8,242159
USD
USD
6,474668
EUR
EUR
7,539103
Novi pravilnik o brodicama: Otpadne tekućine i smeće moraju se zadržati na brodu
11.02.2020 | Vijesti
STROŽI SIGURNOSNI STANDARDI

Novi pravilnik o brodicama: Otpadne tekućine i smeće moraju se zadržati na brodu

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pixabay
Sustav detekcije ugljičnog monoksida gospodarska plovila s kabinama moraju ugraditi odmah

Novi Pravilnik o brodicama, čamcima i jahtama stupio je na snagu 1. veljače, a najvažniji njegov dio tiče se sigurnosnih standarda. Ukida se trajna registracija broda i uvode se tehnički pregledi svakih pet ili deset godina.

 

Gliseri i jet skijevi će morati imati ugrađen sustav koji ograničava plovidbu na 5 čvorova unutar sigurnosne zone od obale i drugih plovila, a posada će morati nositi sigurnosne prsluke. Otpadne tekućine i smeće moraju se zadržati na brodu, a sustav detekcije ugljičnog monoksida gospodarska plovila s kabinama moraju ugraditi odmah.

 


Portal Morski.hr izdvojio je neke najbitnije stavke:

 


Vlasnici brodica dužih od sedam metara ili motora snage preko 15 kW (20 KS) već do 1. lipnja moraju se prijaviti za obavljanje redovnog tehničkog pregleda, a za one manje i slabije taj rok još nije određen.

 


Nakon što je obavljen osnovni pregled brodice i nakon što je po prvi put izdan Upisni list, plovilo podliježe redovnim pregledima na moru i na suhom, koji se obavljaju unutar tri mjeseca prije ili nakon dospijeća godišnjice izdavanja Upisnog lista i koji se obavljaju u ovisnosti o duljini i namjeni brodice:

 


a) Redovni pregled brodica/čamaca, čija starost ne prelazi 20 godina, obavlja se:
svake dvije godine za brodice/čamce za gospodarske namjene i javne brodice/čamce;
svakih pet godina za brodice/čamaca za osobne potrebe duljine trupa veće od 7 metara ili snage porivnog uređaja većeg od 15 kW ukoliko su opremljene sanitarnim čvorom i/ili kuhinjom sa ugrađenim plinskim trošilom, predviđene za višednevni boravak na moru, opremljene ugrađenim porivnim strojem, imaju ugrađeni spremnik benzinskog goriva.

 


b) Redovni pregled brodica, čija starost ne prelazi 20 godina, na suhom obavlja se svake četiri godine za brodice za gospodarske namjene i javne brodice/čamce.

Redovni pregled brodica, čija starost prelazi 20 godina, u ovisnosti o namjeni, obavlja se u istim razmacima kao i za brodice čija starost ne prelazi 20 godina uz razliku što se svaki redovni pregled obavlja na suhom.

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji