Izvanredne vijesti
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
13.6°C
Vrijeme za 09.04.2020.
09.04.2020. Danas
Max. 19°C Min. 11°C
Vrijeme za 10.04.2020.
10.04.2020. Pet
Max. 21°C Min. 9°C
Vrijeme za 11.04.2020.
11.04.2020. Sub
Max. 23°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,226739
GBP
GBP
8,656664
USD
USD
7,021135
EUR
EUR
7,625655
Infektolog Miro Morović: Virus je mutirao i situacija je ozbiljna, tako je treba i shvatiti
12.03.2020 | Vijesti
STRUČNJAK O EPIDEMIJI

Infektolog Miro Morović: Virus je mutirao i situacija je ozbiljna, tako je treba i shvatiti

Autor: Libero Portal
Foto: Ilustracija/Pixabay
Virus je mutirao i toliko se dobro adaptirao u organizam čovjeka da blokira primarnu obranu organizma, kaže infektolog.

”Pandorina kutija je otvorena i krajnje je vrijeme da društvene strukture koje se bave ovim problemom poduzmu sve moguće aktivne mjere. Ne znamo do kada će ovo trajati, ali sigurno neće skoro završiti. Zato je odgovorno ponašanje sviju, od sustava do pojedinca, od presudne važnosti.”

 


Upozorava na to naš ugledni infektolog, prof. dr. Miro Morović, koji je za Slobodnu Dalmaciju rekao više o virusu koji svakodnevno uzima nove žrtve i paralizira život u cijeloj Europi.
– Trenutačno smo u fazi akceleracije kada svaki dan posvuda imate novootkrivene slučajeve. Do kada će ova faza trajati, ne znamo, niti to itko može predvidjeti. Niti za onu fazu koja dolazi nakon ove kada dođe do usporavanja širenja virusa. Korona nije sezonski virus poput influence da se možete osloniti na onu “zatoplit će, pa će proći”. Ovo je virus koji se vrlo brzo i spremno razmnožava.

 


– Koronavirusi su inače uobičajeni virusi koji uzrokuju probleme gornjeg i donjeg respiratornog sustava, poput prehlade, hunjavice, kašlja ili curenja nosa. Mi znamo kompletnu strukturu tog virusa, poznati su svi njegovi proteini i funkcija svakog od njih. Jer današnja medicina ima tehnologiju da ga detektira “u dušu”.
Međutim, u ovom slučaju taj virus je mutirao i toliko se dobro adaptirao u organizam čovjeka da blokira primarnu obranu organizma, a to je stvaranje interferona koji bi nas trebao štititi upravo od ovakvih virusa.

 


Zbog toga se korona nikako ne može svrstavati u kategoriju obične influence ili sezonskih virusa i svladavanje tog mehanizma bit će dugotrajan proces. Uostalom, treba se sjetiti koliko je vremena trebalo da se doskoči virusu HIV-a. Više od 30 godina.

 

 

Više pročitajte OVDJE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji