vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
26.5°C
Vrijeme za 14.07.2020.
14.07.2020. Danas
Max. 26°C Min. 19°C
Vrijeme za 15.07.2020.
15.07.2020. Sri
Max. 27°C Min. 19°C
Vrijeme za 16.07.2020.
16.07.2020. Cet
Max. 26°C Min. 20°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,061690
GBP
GBP
8,382808
USD
USD
6,651142
EUR
EUR
7,527762
Održana online konferencija Europske federacije napoleonskih gradova, sudjelovali i predstavnici iz Orebića
27.05.2020 | Vijesti
SUDJELOVALE I ČLANICE IZ HRVATSKE

Održana online konferencija Europske federacije napoleonskih gradova, sudjelovali i predstavnici iz Orebića

Autor: Libero Portal
Foto: TZO Orebić
Cilj konferencije je razmjena znanja i iskustva s posebnim naglaskom na brendiranje te prijavu na projekte Europske Unije

Održana je online konferencija Europske federacije napoleonskih gradova na kojem su sudjelovali i predstavnici iz Orebića te ostalih gradova članica iz Hrvatske.

 

Cilj konferencije je razmjena znanja i iskustva s posebnim naglaskom na brendiranje te prijavu na projekte Europske Unije.

 

Federacija je osnovana 2004. godine u Ajacciou (Francuska) te broji više od 50 članova odnosno gradova diljem Europe. Zanimljivo je da je u Hrvatskoj prva godišnja skupština Federacije napoleonskih gradova održana u Orebiću. Naime, Napoleon je vladao Dalmacijom od 1806. do 1814. godine te je jedno od najvrjednijih svjedočanstava Napoleonove vlasti na južnodalmatinskom području Napoleonova cesta koja se proteže područjem poluotoka Pelješca od Stona do Orebića i dužine je 61 .364 metara. Upravo su zbog toga Orebić na Pelješcu i Dubrovačko-neretvanska županija odabrani za domaćina Međunarodne konferencije „Kulturna ruta – destinacija Napoleon“, koja se održala od 20. do 23. listopada 2016. godine u Hotelu Belleveu.

 

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su gospodin Charles Bonaparte (inače praunuk slavnog vojskovođe Napoleona Bonapartea) predsjednik Kulturne rute Destination Napoleon, gospođa Eleonora Berti (Sveučilište Bolonga), i gospodin Jacques Mattei, manager rute. Govornici iz Hrvatske bili su gospođa Tatjana Horvatić ispred Ministarstva kulture, gospodin Mislav Kovač ispred Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova te predstavnici šest gradova i općina koji su članovi Destinacije Napoleon Orebić, Brela, Milna, Mali Lošinj, Petrinja i Klis, prof Josip Belamarić iz instituta za povijest umjetnosti veliki poznavatelji Napoleonskog razdoblja u Hrvatskoj, gospođa Kristina Nuić Prka iz Udruge turističkih vodiča. 

 

Inače Općini Orebić i Trpanj odobren je projekt uređenja biciklističkih staza poluotoka Pelješca. Projekt obuhvaća uređenje 40,7 km brdsko biciklističkih staza za bicikliranje i pješačenje kroz vinograde i maslinike poluotoka Pelješca te 4 vidikovca s pripadajućom signalizacijom. Planirane staze prate postojeće uređene i neuređene stare staze na poluotoku Pelješcu atraktivne su jer prolaze kroz vinograde svjetski poznatog Plavca malog te kroz pelješke maslinike. Veliki dio ovih puteva izgrađen još za vrijeme Napoleona, te se sukladno tome otvara prostor za mapiranje navedene rute kao kulturne rute Napoleonskog puta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji