umjeren vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.8°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Danas
Max. 22°C Min. 16°C
Vrijeme za 27.05.2020.
27.05.2020. Sri
Max. 24°C Min. 14°C
Vrijeme za 28.05.2020.
28.05.2020. Cet
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,154954
GBP
GBP
8,473162
USD
USD
6,952796
EUR
EUR
7,579243
Lena Šutić Klaić i Pero Klaić zatvorili su omiljenu dubrovačku suvenirnicu Craft & Stones
18.05.2020 | Vijesti
U TREĆOJ GODINI POSLOVANJA

Lena Šutić Klaić i Pero Klaić zatvorili su omiljenu dubrovačku suvenirnicu Craft & Stones

Autor: Libero Portal
Foto: Privatni album
"Planirali smo, ali Covid-19 se nasmijao našim planovima"

Omiljena dubrovačka suvenirnica Craft & Stones zatvorila je svoja vrata. Njeni vlasnici, mladi bračni par Lena Šutić Klaić i Pero Klaić nadali su se da će im treća godina poslovanja donijeti ne samo održivo već i isplativo poslovanje, ali kažu, Covid-19 se nasmijao njihovim planovima. Vijest o zatvaranju objavili su na društvenim mrežama, prenosimo njihovu objavu cijelosti. 

 

“S velikom tugom u srcu, moramo vas obavijestiti da nažalost trajno zatvaramo vrata naše male butige u Karmenu. Ove dvije godine bile su izazovne, ali u isto vrijeme donijele su nam neopisivo zadovoljstvo jer smo vam mogli ponuditi originalne proizvode koji su idejno i tehnički bili odrađeni od strane dvoje luđaka infisanih u svoj Grad, njegov kamen, njegov jezik, njegovu tradiciju, i u vas - njegove ljude. U tom našem idealiziranom Dubrovniku, bili smo mladi bračni par, koji je svoje znanje i vještine stekao u svijetu, a ipak, mjesto pod suncem pronašao u svom Gradu. U 11 kvadrata prostora kojeg smo isključivo svojim idejama i ljubavi, učinili svojim ( i vašim) lagano smo gradili priču. Od politike smo se uvijek držali samo one stare - da je nećemo u svoju butigu. Gurali smo domaće, štoviše, lokalno. Svoj prostor smo, bez naknade, ponudili i drugim umjetnicima i obrtnicima koji su željeli svijetu ponuditi svoje proizvode. Zajedno smo gradili brend i pričali priču o Gradu u kakvog mi vjerujemo. Trudili smo se očuvati tradiciju izrade u kamenu, a kroz majice i torbe koje nisu stigle kontejnerom iz Kine, nego su dizajnirane i tiskane u našoj sobi, podsjetili smo vas na neke zaboravljene riječi, izraze i pokazali stavove. Učinili smo vas, Dubrovčane, još ponosnijima na svoju pripadnost, na svoj vokabular i dijalekt. Skoro pa nema zemlje, u kojoj se, s ponosom, nisu nosile naše majice i u koju se nisu odnijeli suveniri od našeg hrvatskog kamena. I to je bio naš san, jer više od svega, podijelili smo lokalni patriotizam i ludu ljubav prema Gradu s vama i ostatkom svijeta.

 

Nažalost, želje i stvarnost su dvije različite stvari. U veljači smo dobili naše prvo dijete, djevojčicu Kiaru, a već sljedeći mjesec Hrvatsku je pogodio koronavirus. Odolijevali smo koliko smo mogli, održavali smo obrt živim cijelu zimu i plaćali troškove u nadi da ćemo pred Uskrs otvoriti vrata butige. Treća je, za nas, trebala biti “ta godina” s kojom će sve ovo što smo dosad radili napokon postati ne samo održivo, nego isplativo. I eto, mi smo planirali, ali Covid-19 se nasmijao našim planovima. Nastupila je zabrana rada. Mjere koje nam je, kao gospodarstvenicima ponudio Grad, nažalost, nama osobno, nisu pomogle jer je u pitanju subvencioniranje dijela troškova privatnog najma. Subvencija jednostavno nije model koji pomaže nama “malima” koji se cijelu zimu “pokrivamo”. Što pomaže subvencija ako i dalje trebaš platiti puni iznos najma, a prihodi od kojih plaćaš taj isti najam presuše? Uložili smo sve, pa i više od toga i borili se na tržištu na kojem ista pravila vrijede i za one koji svoje proizvode sami proizvode, kao i za one koji s njima isključivo trguju.

 

Tužni smo, ali jedno vam obećajmo - nećemo prestati sanjati. Sanjati o Gradu u kojem mladi ljudi poput nas imaju pravu priliku za uspjeh. Sanjati o Gradu u kojem se mogu ponuditi autohtoni suveniri i kupiti originalani pokloni za prijatelje. Sanjati o Gradu koji svoje mlade potiče da u njemu ostanu i stvaraju. Sanjati o Gradu koji takve snove prepoznaje u iste takve vjeruje. Sanjati o našem trajnom mjestu pod suncem, u Gradu, koji je zadnjim atomom snage i do zadnje kapi krvi sačuvan borbom naših očeva i djedova. Naša je borba drukčija, ali jednako važna. Jer kad ne bude nas, malih, nas idealista i romantičara, za koje je Dubrovnik puno više od kruz destinacije, neće biti niti Grada. Ne zaboravite, upravo vi ste vezivno tkivo i žila kucavica svog Grada. Njegova duša. Bez vas, osim slike na razglednici, ništa ne postoji.

Nadamo se da ćemo u budućnosti opet otvoriti vrata svoje butige, možda neke druge butige. Ali gdje god ona bila, i kolika god bila, vjerujte nam, opet će biti puna ljubavi i istih snova.

 

Ovim putem, željeli bismo, još jednom, apelirati na Grad Dubrovnik da razmotri našu situaciju ( i vjerujemo, mnoge druge situacije slične našoj) te nam ponudi neko trajno rješenje,u vidu prostora, u kojem možemo obavljati našu djelatnost proizvodnje i trgovine ručno izrađenih proizvoda koji doprinose cjelokupnoj ponudi i imidžu Grada.

 

U svemu ovome imamo i jednu odličnu vijest, a to je da će naši proizvodi i dalje biti dostupni za narudžbu preko društvenih mreža, a uskoro i u web shopu.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji