povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
27.6°C
Vrijeme za 12.08.2020.
12.08.2020. Danas
Max. 27°C Min. 27°C
Vrijeme za 13.08.2020.
13.08.2020. Cet
Max. 29°C Min. 25°C
Vrijeme za 14.08.2020.
14.08.2020. Pet
Max. 29°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,952287
GBP
GBP
8,294160
USD
USD
6,354908
EUR
EUR
7,477185
Dubrovački biskup krstio peto dijete u obitelji Nobilo
29.01.2020 | Vijesti
TRPANJ

Dubrovački biskup krstio peto dijete u obitelji Nobilo

Autor: Libero Portal
Foto: Župa svetog Petra i Pavla
Prva proslava Nedjelje Božje riječi bila je posebna za supružnike Antu i Martinu Nobilo u župi sv. Petra i Pavla u Trpnju na poluotoku Pelješcu jer je toga dana njihovo peto dijete Karmen Marija primila sakrament krštenja kojeg joj je podijelio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Uz ostale četvero djece, kumove, širu obitelj, prijatelje i vjernike ove župe mala Karmen Marija je po ovom sakramentu, kako je kazao djelitelj sakramenta, primila ‘Božji poziv da na nov način bude Božje dijete, da postane član Crkve, poziv u koji će se kad naraste uključiti i onaj posebni poziv koji Bog ima s njom’.

 


Biskup je u propovijedi govorio o pozivu i o Nedjelji Božje riječi kojom se ne želi Božjoj riječi posvetiti jednom na godinu nego jednom za cijelu godinu, što je naglasio papa Franjo u svom pismu uz ustanovljenje ovog blagdana. ‘Božju riječ možemo definirati na puno načina. Ja bih je definirao kao zbirku poziva koje Bog upućuje ljudima različitih povijesnih razdoblja i kojima njihovu osobnu povijest želi uključiti u povijest spasenja’, kazao je uvodno dubrovački biskup. Protumačio je potom kako Bog najprije poziva na postojanje sva bića, među kojima je i čovjek, muškarac i žena, zatim pojedine ljude iz izraelskog naroda kao i cijeli narod, te u punini vremena i svoga Jedinorođenoga Sina.

 


Osvrćući se na evanđeoski ulomak o Isusovom pozivu četvorici prvih učenika biskup je ustvrdio kako u njihovom pozivu ‘cijela Crkva i svaki kršćanin može prepoznati obrise vlastitog poziva“. Bitne značajke tog poziva su da slijediti Isusa, biti s njim, biti poput njega, biti oni koji će druge poučavati i propovijedati im Kraljevstvo te ga pokazivati na djelu. A bitno obilježje svakog svetopisamskog poziva, što je Isus osobito posvjedočio svojim pozivom, je služenje drugima što bi se trebalo odnositi i na poziv Crkve i svakog pojedinačnog kršćanina. Uključivanjem u Božje djelo stvaranja i spasenja daje se „vlastiti doprinos općem dobru služeći se darovima koje smo primili’, a što naglašava i papa.

 


Govoreći o takvom pozivu biskup je kazao kako će ga većina kršćana ostvariti pozivom na život u braku i obitelji, a kako to učiniti svjedoči obitelj Nobilo. ‘Martina i Ante su se najprije, odgovarajući na Božji pozi ljubavi, u ljubavi predali jedno drugome. A onda su se otvorili i Božjem poziv da se otvore životu. I učini su to pet puta’ po svojoj djeci.
Biskup je zatim s okupljenim vjernicima podijelio i sadržaj pisma kojim je majka Martina opisala svoju obitelj i kojim je ‘sve rekla’. ‘Ovako ona opisuje svoju obitelj: ‘Mi smo jedna obična, za neke malo i neobična obitelj, koja živi ovdje u Trpnju. Brojimo osam članova s bakom. Muž Ante bavi se poljoprivredom, ribarstvom, sadnjom i raznim mnogobrojnim aktivnostima brinući tako o nama. Svestran je za mnogo toga, dok ja, majka, brinem kod kuće o djeci, domaćinstvu i kućanstvu. Trudimo se živjeti radosni i zahvalni na svemu sto nam je darovano. Svjesni da je u Gospodinu jedina snaga, mir, hrabrost. Ne odustajući nikada, jedni od drugih, a ponajprije od Isusa, koji je kormilar naše lađe, i naša Majka, koja nas vodi i put pokazuje. Dopuštajući Gospodinu da nas oblikuje, jača i vodi, živimo, dišemo i jesmo, u Njemu, želeći svojim životima svjedočiti našega Spasitelja, Isusa. Neka nam ojača vjeru, ljubav i posvećivanje, svaki dan naših života.’

 


S obzirom na to da se na nacionalnoj razini u Hrvatskoj ove godine stavlja u središte poslanje djedova i baka, u sklopu trogodišnjeg pastoralnog ciklusa, biskup je u nastavku progovorio o ulozi bake, koju je majka obitelji Martina navela kao člana njihove obitelji. Zahvaljujući baki u obitelji i njezinom pozivu koji je obilježen molitvom i prenošenjem životne mudrosti i vi, mlađi članovi obitelji, možete dobiti realniju sliku života koji uključuje u sebi i dimenziju starosti, kazao je dubrovački biskup.
‘Ne iscrpljuje se Božji poziv samo na pozivu na brak i obitelj. Postoje i drugi poziv. Neki su, često uz to biti u braku i imati obitelj, pozvani odgovoriti na poziv koji im Bog upućuje svojim radom u veoma velikom spektru različitih mogućnosti koje neće za cilj imati samo osobnu korist i bogaćenje nego će u vidu imati služenje općem dobru. Vidjeli smo, uostalom iz opisa gospođe Marine kako to čini njezin suprug Ante. Neki su pozivani na osobito posvećenje opet ne zbog sebe samih nego zbog služenja posvećenju drugih, kao na primjer kuma Karmen Marije i druge redovnice koje posvećenje žive ovdje u vašoj župnoj zajednici. Nažalost i njih možemo smjestiti u kategoriju baka, pa i prabaka. Važno je da svatko od nas prepozna svoj način. I da ga živi strpljivo i predano, nadahnjujući se na Božjoj riječi i slijedeći Isusa, da bi bio s njim i da bi bio poput njega’, zaključio je biskup Uzinić.

 


Župnik don Alen Keri čestitao je na kraju roditeljima i cijelog obitelji te zahvalio biskupu na dolasku. Liturgijsko pjevanje predvodio je župi zbor pod vodstvom s. Celestine.

 

Izvor: Dubrovačka biskupija

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji