povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.0°C
Vrijeme za 03.07.2020.
03.07.2020. Danas
Max. 30°C Min. 27°C
Vrijeme za 04.07.2020.
04.07.2020. Sub
Max. 29°C Min. 25°C
Vrijeme za 05.07.2020.
05.07.2020. Ned
Max. 29°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,097550
GBP
GBP
8,381501
USD
USD
6,696288
EUR
EUR
7,556761
Godinu dana od strašne tragedije: Tko je odgovoran za smrt trojice radnika HE Plat?
10.01.2020 | Vijesti
TUŽNA OBLJETNICA, NA PITANJA NEMA ODGOVORA

Godinu dana od strašne tragedije: Tko je odgovoran za smrt trojice radnika HE Plat?

Autor: Libero Portal
Foto: LP
U požaru koji je tog kobnog 10. siječnja u jutarnjim satima buknuo u HE Plat, nestala su tri radnika, a nakon opsežne potrage pronađeni su mrtvi

Na današnji dan prošle godine dogodila se teška tragedija u Hidroelektrani "Dubrovnik" u Platu u kojoj su poginula tri radnika, Ivica Zvrko, Mato Maškarić i Davor Pozniak. Ni nakon godinu dana njihove obitelji i prijatelji nisu saznali što se točno dogodilo tog kobnog 10. siječnja, nitko još nije odgovarao za tragediju, a sama hidroelektrana još uvijek nije vraćena u pogon.   

 

U požaru koji je tog kobnog 10. siječnja u jutarnjim satima buknuo u HE Plat, nestala su tri radnika, a nakon opsežne potrage pronađeni su mrtvi. Jedno tijelo pronađeno je istog dana oko 14 sati u odvodnom kanalu same hidroelektrane, a drugo navečer na obali mora u Cavtatu. Za trećim djelatnikom HE tragalo se do nedjelje 13. siječnja navečer, kada je njegovo tijelo locirano u pomoćnoj cijevi odvodnog kanala HE.

 

Sam požar navodno i nije imao jako velike razmjere, nego je najveći problem predstavljao crni gusti dim zbog kojeg su se djelatnici koji su se zatekli u postrojenju teško orijentirali. Bježeći od dima, trojica radnika silazili su sve niže u postrojenje da bi naposljetku bili primorani skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili živote.

 

Nekoliko djelatnika koji su se u tom trenutku našli u hidroelektrani uspjeli su se spasiti, prošli su tek s lakšim tjelesnim ozljedama. Djelatnici Hidroelektrane u Platu javno su prozvali HEP zbog neodgovornog ponašanja. Pitaju se zašto nije utvrđena odgovornost za smrt njihovih kolega kao i odgovornost za milijunsku štetu koja još uvijek nije sanirana. Još dan danas ne zna se zašto su tri djelatnika, naša sugrađanina, izgubili živote. 

 

Zbog ove strašne tragedije ovog je ljeta privedeno osam osoba, među kojima dvojica iz vrha uprave HEP-a kojima je tada određen i istražni zatvor. Za ovo kazneno djelo prijeti im 15 godina zatvora.

 

Obitelji, prijatelji poginuli i kolege, ali i sugrađani, pitaju se: Tko je kriv i kad će snositi odgovornost? 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji