povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
11.9°C
Vrijeme za 25.11.2020.
25.11.2020. Danas
Max. 7°C Min. 7°C
Vrijeme za 26.11.2020.
26.11.2020. Cet
Max. 15°C Min. 6°C
Vrijeme za 27.11.2020.
27.11.2020. Pet
Max. 15°C Min. 7°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,967811
GBP
GBP
8,460747
USD
USD
6,354452
EUR
EUR
7,557985
Preminula teologinja dr. sc. Vikica Vujica
10.05.2020 | Vijesti
TUŽNA VIJEST

Preminula teologinja dr. sc. Vikica Vujica

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Bila je suradnica u pastoralu rastavljenih i raznim drugim projektima Dubrovačke biskupije

U petak 8. svibnja u Zagrebu, u 44. godini života, iznenada je preminula teologinja dr. sc. Vikica Vujica, koja je do 2018. godine vodila Ured za pastoral braka i obitelji, a do danas bila suradnica u pastoralu rastavljenih i raznim drugim projektima Dubrovačke biskupije.

 

Profesorica Vikica Vujica rođena je u Kaknju 1977. godine, kao najstarije od troje djece u obitelji Ane i pok. Nikice. U Brestovskom je završila osnovnu školu, a u Kiseljaku srednju školu nakon čega je 1996. godine upisala je studij teologije na Visokoj teološkoj školi u Sarajevu. Nakon završetka teologije 2002. godine počela je raditi u Katoličkom tjedniku i Srednjoj školi u Kiseljaku.

 

Odlazi na studij u Rim 2004. godine, gdje 2007. godine završava licencijat iz Misiologije koji je bio veoma dobro ocijenjen i objavljen u izdavačkoj kući Casini Editore (Rim) pod naslovom „Ermeneutica della religione e l'evento del dialogo in Raimon Panikkar“. Doktorski studij na Papinskom učilištu Gregoriana upisuje 2008. godine, a 2011. godine se vraća u Sarajevo i radi na Katoličkom bogoslovnom fakultetu kao asistent na katedri Fundamentalne teologije.

 

U Dubrovnik dolazi 2016. godine i radi kao pročelnica Ureda za pastoral braka i obitelji i za informiranje, savjetovanje i posredovanje u pastoralu rastavljenih. Na Fakultetu misiologije Papinskog sveučilišta Gregoriana 28. lipnja 2017. obranila je doktorsku disertaciju na temu „Misticismo per il dialogo interreligioso: Una proposta attraverso gli studi di Raimon Panikkar e Thomas Merton“ – Misticizam za međureligijski dijalog: prijedlog kroz studij Raimona Panikkara i Thomasa Mertona“.

 

Iz Dubrovnika odlazi u jesen 2018. godine u Zadar gdje je predavala kratko na Teološko-katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru, a zatim od jeseni 2019. godine radi na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu, na Odjelu za studentski standard i potporu studentima.

 

I nakon odlaska iz Dubrovnika ostala je povezana s Dubrovačkom biskupijom kao suradnik u pastoralu rastavljenih i raznim drugim projektima. Bila je jedan od važnih suradnika na pokretanju Ljetne teološke škole koja se održala prošle godine u Dubrovniku, ali i višegodišnja volonterka na programima za mlade na ljetnim kampovima za djecu na Šipanu i Mljetovanju, gdje je često služila kuhajući. Pružala je podršku u svemu što je osjećala da interpretira viziju Crkve u koju je vjerovala, nesebično darujući svoje znanje, vrijeme i ljubav, piše Dubrovačka biskupija.

 

Tome svjedoči i podrška koju je pružila biskupu Mati na društvenim mrežama prije nekoliko tjedana: „Poštovani biskupe Mate Uzinić hvala za sav trud. Pokazali ste brigu i ljubav za povjerene vjernike. Hvala za ohrabrujuće poruke, hvala za duhovnu skrb koju i u ovim teškim momentima pružate, hvala za pomoć buđenja 'kućnih Crkvi' i pomoć obiteljima da se otkriju kućnim Crkvama. S Vašim ohrabrenjem ova duhovna post je podnošljivija jer znamo da ona, osim osobne žrtve, uključuje odgovornost i ljubav prema bližnjemu. Hvala Vam! Hvala za mogućnost sudjelovanja u svakodnevnoj molitvi ❤️ Bog vas poživio i dao Vam snage da ne posustanete.“

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji