pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.1°C
Vrijeme za 29.05.2020.
29.05.2020. Danas
Max. 21°C Min. 15°C
Vrijeme za 30.05.2020.
30.05.2020. Sub
Max. 21°C Min. 15°C
Vrijeme za 31.05.2020.
31.05.2020. Ned
Max. 18°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,109330
GBP
GBP
8,446634
USD
USD
6,889747
EUR
EUR
7,584233
Uskoro sloboda kretanja unutar županija: Mjera bi stupila na snagu u ponoć, a realizacija može potrajati dan-dva
18.04.2020 | Vijesti
UBLAŽAVANJE MJERA

Uskoro sloboda kretanja unutar županija: Mjera bi stupila na snagu u ponoć, a realizacija može potrajati dan-dva

Autor: Libero Portal
Foto: YT/MUP
Jasno je da svako popuštanje nosi rizik povećanja broja oboljelih, a prvi cilj Vlade je spasiti živote, kazao je ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović gostuje na N1 televiziji.

 

Božinović govori o zarazi koronavirusom u Hrvatskoj i strogim mjerama koje se provode kako bi se širenje virusa usporilo. Restrikcije koje je Nacionalni stožer nametnuo prije mjesec dana trebale bi isteći sutra, a mnogi se pitaju hoće li one biti produžene ili će Stožer neke od njih popustiti.

 

- U više navrata smo rekli da se sve restriktivne mjere u principu produljuju. Vjerojatno će doći do nekih modifikacija, ali o tome tek trebamo dovršiti određene razgovore. Mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad puno toga, te mjere su sad dio promišljanja na razini Vlade. Ministri su ukazali na određene aktivnosti za koje bi bilo dobro da funkcioniraju. Vlada će zauzeti određena stajališta, a onda to treba proći i sa epidemiološke strane da se vidi kako bi bilo moguće dio toga aktivirati Neke mjere će se modificirati, recimo, prije svih ove s e-propusnicama. Mi ćemo sa županijskim stožerima vidjeti kako organizirati putovanja po županijama bez da se koriste e-propusnice. Treba voditi računa o specifičnosti svake županije, međutim, mislimo da to možda ne bi bio prevelik rizik. Jasno je da svako popuštanje nosi rizik povećanja broja oboljelih, a prvi cilj Vlade je spasiti živote. Ne možemo bezgranično živjeti u režimu o kojem ne funkcionira ekonomija i zato izlazna strategija mora biti promišljena, postupna. To znači da, kad nešto popustite, treba određen broj dana vidjeti kako je ona utjecala na povećanje broja oboljelih i onda idemo dalje ili se vraćamo na početak.

 

Za koliko županija će vrijediti to pravilo?

 

- Sve. Dat ćemo generalnu uputu o tome da se one izjasne poštujući mišljenje svojih epidemiologa, ali onda ćemo i mi na nacionalnoj razini to razmotriti. Ta mjera bi stupila na snagu večeras u ponoć, a što se tiče realizacije, može potrajati dan-dva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji