vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
27.3°C
Vrijeme za 02.07.2020.
02.07.2020. Danas
Max. 29°C Min. 21°C
Vrijeme za 03.07.2020.
03.07.2020. Pet
Max. 29°C Min. 22°C
Vrijeme za 04.07.2020.
04.07.2020. Sub
Max. 28°C Min. 23°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,121049
GBP
GBP
8,366307
USD
USD
6,749936
EUR
EUR
7,563978
Duhovskim bdijenjem završili online prijenosi večernjih molitava iz katedrale
31.05.2020 | Vijesti
UOČI SVETKOVINE DUHOVA

Duhovskim bdijenjem završili online prijenosi večernjih molitava iz katedrale

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Misno slavlje uoči Duhova koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić započelo je himnom Duhu Svetome

Duhovsko bdijenje s misom slavljeno u subotu, 30. svibnja, uoči svetkovine Duhova, u 20 sati u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku ujedno je bila i posljednja večernja molitva koja se prenosila u izravnom online prijenosu koji je započeo još 15. ožujka kada su se već mogle osjetiti naznake nove nepoznate situacije koja će se pretvoriti u pandemiju Covid-19. Zabrane okupljanja i slavljenja svetih misa s narodom radi sprječavanja te iste pandemije započele su krajem tog tjedna.

 

Misno slavlje uoči Duhova koje je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić započelo je himnom Duhu Svetome. Na početku je biskup Uzinić uveo u slavlje istaknuvši kako će slavljenjem duhovskog bdijenja s misom, u predvečerje svetkovine Duhova, nakon 75 dana zajedničke molitve biti posljednji put okupljeni u izravnom prijenosu. Iskazao je zahvalnost za sve milosti koje su primljene za vrijeme trajanja ovih molitava a molitvu ove večeri prikazao je na nakanu da se nakon ovih molitvenih okupljanja i možda baš zbog njih, u nama nastavi nastanjivati punina milosti Duha Svetoga, kako bi on u nama mogao nastaviti moliti, da po njemu vjerujemo u Očevu ljubav, koja nam ništa ne uskraćuje, da koračamo spašeni s našim uskrslim Gospodinom Isusom Kristom, i da njegovom silom, silom Duha Branitelja, Crkva po nama i našem doprinosu raste i rađa se.

 

"Sva naša promišljanja, prosudbe, zamisli i odluke bili bi beživotni, kad u nama ne bi bio Duh uskrslog Isusa, kad on na nas ne bi izlio more darova, a po nama i na zemlju, kad on ne bi ispunio naša srca i srca svih ljudi onom ljubavlju kojom nas Bog ljubi. Zato, mi, udovi Mističnog tijela Kristova, Crkve, u kojem svatko od nas ima mjesto i ulogu, a u zajedništvu s Marijom, majkom Crkve, sumoliteljicom u iščekivanju dolaska Duha Svetoga koju u našoj je katedrali štujemo kao Gospu od Porata, zazovimo Gospodina i životvorca, zazovimo Duha Svetoga koji jedini može obnoviti lice zemlje i od nas učiniti nove ljude, za procvat čitave Crkve i spas svijeta. Neka ta obnova krene od nas samih", rekao je biskup Uzinić.

 

Služba riječi je bila sastavljena od više čitanja s psalmima i uvodima u svako čitanje. Uvode u liturgijska čitanja čitao je bogoslov Mario Tošić.

 

U homiliji biskup Uzinić je istaknuo kako imamo različite darove i službe, ali svi naši darovi i sve službe izviru iz jednoga - Duha Svetoga i vode jednome - izgradnji Crkve i ostvarenju onog poslanja kojeg Crkva ima u svijetu. Usporedio je Duha Svetoga s vodom, on u svakom od nas djeluje na način na koji je baš njemu potreban. Biskup Uzinić kazao je kako bi mogao razmatrati o raznim načinim na koje Duh Sveti može djelovati, no umjesto toga, vjernicima je poručio da je bolje da se prepuste i da sami osjete načine na koje Duh Sveti djeluje u srcima. Dao je mogućnost da ukoliko netko osjeti da ga Duh Sveti potiče da progovori ovoj okupljenoj zajednici, da to i naglas izreče. Vjernici su proveli nekoliko značajnih trenutaka u dubokoj tišini i sabranosti, uneseni u molitvu. Nakon osluškivanja Duha Svetoga, zajednički su ispovijedili vjeru s upaljenim svijećama.

 

Uz biskupa Uzinića koncelebrirali su don Hrvoje Katušić, generalni vikar, don David Marjanović, kancelar, don Marin Lučić, katedralni župnik i đakon Tomislav Sikavica, ekonom Dubrovačke biskupije. Oni su ujedno bili prisutni i tijekom svih proteklih molitava za vrijeme izravnog online prijenosa i dok je trajala zabrana održavanja svetih misa i molitava s narodom radi sprečavanja širenja zaraze koronavirusom.

 

Na kraju mise biskup Uzinić zahvalio je svima koji su sudjelovali u online prijenosima, svećenicima, bogoslovima, onima koji su omogućili online prijenos, snimateljima, vjernicima koji su pratili uz ekrane, ali bili povezani molitvom. Na poseban način zahvalio je voditeljici katedralnog zbora Maji Marušić kojoj je i uručio prigodan dar jer je sve dane trajanja online prijenosa vjerno pjesmom pratila svaku molitvu i misu, pa tako i večerašnje duhovsko bdijenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji