povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
27.9°C
Vrijeme za 12.08.2020.
12.08.2020. Danas
Max. 29°C Min. 25°C
Vrijeme za 13.08.2020.
13.08.2020. Cet
Max. 29°C Min. 24°C
Vrijeme za 14.08.2020.
14.08.2020. Pet
Max. 29°C Min. 24°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,933532
GBP
GBP
8,294196
USD
USD
6,332355
EUR
EUR
7,463947
Capor DPDS-u: Potrebna je rekonstrukcija tvrđave Imperijal, a potom predati na korištenje Muzeju Domovinskog rata
07.06.2020 | Vijesti
UPUTIO OTVORENO PISMO

Capor DPDS-u: Potrebna je rekonstrukcija tvrđave Imperijal, a potom predati na korištenje Muzeju Domovinskog rata

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Ovim pismom namjere u dubrovačkoj bi se javnosti otklonile sve spekulacije i sumnje hoće li tvrđava Imperijal ikada opet postati taocem odnosa korumpiranih političkih struktura i mešetara zemljištem s offshore adresama, stoji u pismu

U cijelosti prenosimo otvoreno pismo upućeno DPDS-u s prijedlogom da Društvo na sebe preuzme izradu projektne dokumentacije te potom i obnovu tvrđave Imperijal čim se poboljšaju financijske okolnosti izazvane COVID-19.

 

"Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika 4. lipnja 2020. gradski vijećnici konačno su konstatirali da je ugovor s tvrtkom Razvoj golf d.o.o. o koncesiji nad tvrđavom Imperijal raskinut. Tvrđava Imperijal još od Domovinskog rata stoji u žalosnom stanju, a u njoj, u nemogućim uvjetima, djeluje Muzej Domovinskog rata.

 

Sigurni smo da vodstvu i članovima Društva prijatelja dubrovačke starine nije svejedno što se jedna od važnih simboličkih točaka Grada godinama nalazi u takvom stanju. 

 

Još 2014. godine Društvo je izrazilo zabrinutost „da će se tvrđavi dogoditi potpuna degradacija i uništenje“  te  „da će tvrđava biti pretvorena tek u još jednu razglednicu poput Revelina“, ukoliko tadašnji gradonačelnik Vlahušić bude vodio projekt obnove tvrđave Imperijal s istim stručnjacima i na isti način na koji je obnavljao Lazarete. 

 

Također, predsjednik Društva g. Denis Orlić izjavio je u intervjuu od 8. svibnja 2015. da je Društvo spremno obnavljati tvrđavu Imperijal i da je „prvi uvjet za obnovu tvrđave Imperijal na Srđu da Grad Dubrovnik, kao vlasnik, riješi sve ugovorne dileme s tvrtkom Golf razvoj“.

 

Taj uvjet je razriješen. 

 

Molimo vodstvo i članove Društva prijatelja dubrovačke starine, čija je skupština zakazana za sutra, 8. lipnja 2020., da podrži ovaj prijedlog i da žurno pošalju Gradu Dubrovniku pismo namjere kojim Društvo izražava spremnost da otpočne s izradom projektne dokumentacije za rekonstrukciju tvrđave Imperijal. 

 

Razumijevajući kako je financijsko stanje Društva uvjetovano globalnom zdravstvenom i gospodarskom krizom, molimo Društvo da iskaže spremnost da, čim se za to stvore financijski uvjeti, u cijelosti financira obnovu tvrđave, koja će se po završetku obnove predati na korištenje Muzeju Domovinskog rata. 

 

Ovim pismom namjere u dubrovačkoj bi se javnosti otklonile sve spekulacije i sumnje hoće li tvrđava Imperijal ikada opet postati taocem odnosa korumpiranih političkih struktura i mešetara zemljištem s offshore adresama", stoji u otvorenom pismu inicijative Srđ je naš koje potpisuje Đuro Capor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji