Obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na župnoj misi
pretežno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.8°C
Vrijeme za 17.04.2024.
17.04.2024. Danas
Max. 16°C Min. 12°C
Vrijeme za 18.04.2024.
18.04.2024. Cet
Max. 17°C Min. 10°C
Vrijeme za 19.04.2024.
19.04.2024. Pet
Max. 17°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,971200
GBP
GBP
0,854400
USD
USD
1,063700
Obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na župnoj misi
02.04.2024 | Vijesti
USKRSNI PONEDJELJAK

Obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na župnoj misi

Autor: Libero Portal
Foto: D.B.
Osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju i njihove obitelji sudjelovale su u većem broju na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja na župnoj misi u župi sv. Mihajla u Dubrovniku

Misno slavlje predvodio je dubrovački biskup Roko Glasnović u suslavlju sa župnikom don Robertom Ćibarićem.

 

„Sve ove protekle dane smo intenzivno pratili Gospodina“, kazao je uvodno biskup, „a sada kad je uskrsnuo – što ćemo sad. Treba poći u Galileju, treba poći ispunjavati poslanje.“  Posebno je pozdravio osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i članove njihovih obitelji koji su se okupili na misi.

 

Govoreći o evangelizaciji biskup je u propovijedi kazao kako će se u vazmenom vremenu u liturgiji čitati Djela apostolska o životu prve Crkve odnosno o povijesti širenja radosne vijesti o Isusu Kristu. Naglasio je ‘pokretljivost’ nakon uskrsnuća.

 

Tumačeći evanđeoski ulomak biskup Glasnović je istaknuo kako su strah i zadivljenost ispunile žene koje su došle na Isusov grob. Žene su bile posebne svjedokinje cijelog križnog puta, raspeća i smrti, podsjetio je. Dok su Isusa svi napustili, izuzev Ivana, one su ostale do kraja, htjele su mu biti blizu. Žene su iskusile Božji doticaj i radi toga nisu ostale kod groba, nego su žurno otrčale Isusovim učenicima. Govoreći o tim događajima biskup Glasnović je istaknuo kako mi često imamo svoj plan koji može biti dobar, ali Bog ima plan koji je bolji. Često se griješi u tome što se želi ispunjavati svoja volja, a ne Božja.

 

„Otac najbolje zna cilj i svrhu našeg života, on najbolje zna ono što je za nas dobro i spasenjsko“, poručio je te na primjeru opisao kako Bog uvijek ugodno iznenađuje.

 

Pozvani smo na Božji poziv odgovoriti vjerom, nastavio je dubrovački biskup, pozvani smo susresti Isusa i u teškoćama, posebno u svakodnevici. Aktualizirajući pitanje našeg poslanja dubrovački biskup se poslužio evanđeoskom slikom i  upitao: A gdje je naša Galileja? Poručio je kako je to „naš svakodnevni život“.

 

Među zazivima molitve vjernika molilo se također za obitelji osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju.

 

Župnik Ćibarić je na kraju zahvalio svima na sudjelovanju te naglasio kako se u posljednje vrijeme mise za osobe s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji, koje su se ranije slavile u posebnom terminu, slave na inkluzivni način odnosno uz sudjelovanje cijele župne zajednice te tako „svi zajedno slavimo Gospodina“. Pastoralna brige za obitelji osoba s invaliditetom i djecu s poteškoćama nastavit će se u narednom periodu organiziranjem radionica o čemu će svi biti na vrijeme obaviješteni.

 

Liturgijsko pjevanje animirao je Mješoviti župni zbor pod vodstvom s. Veselke Grebenar i uz pratnju Nena Ćorak.

 

Angelina Tadić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji