od sada
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.2°C
Vrijeme za 26.10.2021.
26.10.2021. Danas
Max. 19°C Min. 9°C
Vrijeme za 27.10.2021.
27.10.2021. Sri
Max. 20°C Min. 12°C
Vrijeme za 28.10.2021.
28.10.2021. Cet
Max. 20°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,036591
GBP
GBP
8,895203
USD
USD
6,468822
EUR
EUR
7,520005
 od sada
18.05.2017 | Vijesti
VLADA USVOJILA ZAKON - SVA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ

od sada "NO KILL" skloništa! (FOTO)

Autor: Libero Portal
Foto: Prijatelji životinja
Nakon više od 10 godina Hrvatska donosi novi Zakon o zaštiti životinja!

Nakon više od 10 godina Hrvatska donosi novi Zakon o zaštiti životinja! Prijedlog Zakona usvojen je danas u Vladi i upućuje se u Hrvatski sabor. Tijekom izglasavanja, aktivisti udruge Prijatelji životinja, ispred zgrade Vlade na Markovu trgu, ukazali su natpisima na transparentima na pozitivne odredbe koje treba podržati kako bismo dobili bolji Zakon koji građani već dugo očekuju i za koji su se borili.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić izjavio je na sjednici Vlade da danas u Hrvatskoj imamo 21 sklonište za napuštene životinje, a od toga imamo šest no kill skloništa. Naveo je da ovim zakonom sprječavamo ubijanje napuštenih pasa dodajući: „Zapravo će sva skloništa u Hrvatskoj sada biti no kill skloništa, znači nijedno neće usmrćivati pse nakon 60 dana.” Rekao je da u svakoj županiji već postoji sklonište, osim u njih tri, iako je to zakonska obaveza već desetak godina, te da očekuje da će stupanjem na snagu ovog zakona i preostale tri županije riješiti svoje probleme s izgradnjom skloništa.

VLADA USVOJILA ZAKON - SVA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ od sada

VLADA USVOJILA ZAKON - SVA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ od sada

Premijer Andrej Plenković pohvalio je Prijedlog Zakona ističući da su ovakva zakonska rješenja izrazito dobra i korisna: „Ovaj put nalazimo odgovarajući zakonski okvir za koji vjerujem da će svi biti zadovoljni.”

Luka Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, poziva političare da se, neovisno o političkim opredjeljenjima, zauzmu za veću zaštitu životinja: „Ističemo da je ovaj zakon interes Republike Hrvatske koja se njime definira kao napredna zemlja u zaštiti životinja, a to je i jedan od elemenata po kojima će buduće generacije ocjenjivati kakvo je bilo naše društvo – napredno ili nazadnjačko. Očekujemo u daljnjoj proceduri i od svih stranaka i saborskih zastupnika da podrže novi Zakon.”

VLADA USVOJILA ZAKON - SVA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ od sada

Ministarstvo poljoprivrede, na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem, pokazuje da uvažava glas javnosti i vrlo glasne zahtjeve za poboljšanjem zaštite životinja. Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja životinja radi krzna, što je u siječnju ove godine i u Hrvatskoj i u inozemstvu dočekano s oduševljenjem, zabrana usmrćivanja napuštenih životinja označit će još jedan povijesni trenutak.

Ministar Tolušić najavio je i detaljnije kontrole provedbe obveznog mikročipiranja pasa i sudjelovanje svih lokalnih zajednica u provedbi Zakona koji u svojem prijedlogu sadrži i brojne druge odredbe koje će donijeti poboljšanja, kao i financijsku uštedu. Ključni su preventiva i rad na sprečavanju napuštanja životinja i provođenju programa kastracija te aktivnom oglašavanju i udomljavanju.

VLADA USVOJILA ZAKON - SVA SKLONIŠTA U HRVATSKOJ od sada  

Novi Zakon odsad bi sankcionirao i: spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje petardi na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje životinja u cirkusima, držanje divljih životinja u ugostiteljskim objektima… To su samo neke od novih pozitivnih odredbi, što pokazuje da je Ministarstvo uvažilo više od 1000 komentara na javnoj raspravi o ovom Prijedlogu Zakona.

Udruga Prijatelji životinja smatra da hrvatsko društvo ne smije prešućivati nasilje prema životinjama, zbog čega je prethodnih godina svojim aktivnim radom i prijedlozima potaknula izmjene zakonskih propisa. Zaštita životinja iznad je stranačkih interesa i poticaj političarima na zalaganje za javno dobro.

Prijedlozi zakonskih izmjena i više informacija mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji