pretežno vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
29.5°C
Vrijeme za 13.07.2020.
13.07.2020. Danas
Max. 27°C Min. 23°C
Vrijeme za 14.07.2020.
14.07.2020. Uto
Max. 26°C Min. 20°C
Vrijeme za 15.07.2020.
15.07.2020. Sri
Max. 26°C Min. 18°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,087641
GBP
GBP
8,415237
USD
USD
6,673897
EUR
EUR
7,534162
Meteorolozi otkrili kada stiže pravo ljetno vrijeme
30.05.2020 | Vijesti
VREMENSKA PROGNOZA

Meteorolozi otkrili kada stiže pravo ljetno vrijeme

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero portal
Temperature će i dalje biti nešto niže nego što je to uobičajeno za ovo doba godine

Nastavlja se nestabilno vrijeme. Po visini, naime, već danima kruži vlažan zrak. Danas će isto tako biti kiše, i pljuskova, uglavnom na istoku i jugu zemlje, gdje može biti i neverina, što vrijedi i za nedjelju.

Dobra vijest je da će bura slabjeti i sutra okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, a u drugom dijelu dana na sjeverozapadnjak. Temperature će i dalje biti nešto niže nego što je to uobičajeno za ovo doba godine, samo dan prije klimatološkog početka ljeta, 1. lipnja, kako će se nad našim područjem zadržavati i dalje hladan zrak, prognozira meteorologinja N1 Televizije Tea Blažević.

 

Kada stiže toplije, ljetno vrijeme?

 

"Ljetnije" bi mogle biti prilike tek krajem idućeg tjedna. Naime, od 5.lipnja izgledan je dotok toplijeg zraka s područja sjeverne Afrike, ali situacija je još podložna promjeni, tako da ćemo morati pričekati s preciznijom prognozom.

 

"Poneki pljusak s grmljavinom na jugu će Jadrana biti još i u nedjelju, a do ponedjeljka će na Jadranu općenito biti djelomice sunčano i uglavnom suho. U utorak pretežno sunčano. I dalje valja računati na slabu i umjerenu buru, te sjeverni i sjeverozapadni vjetar, koji ponegdje mogu biti i jači. Temperatura u blagom porastu.

 

U unutrašnjosti će veći dio zadnjeg svibanjskog dana biti suh, a krajem dana i u ponedjeljak oblačnije i nestabilnije, povremeno s kišom, pa i u obliku pljuskova. U utorak se njihova vjerojatnost smanjuje i bit će više sunca. I dalje slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar te razmjerno svježe", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

 

Kakvo će biti ljeto?

 

Nakon što je AccuWeather objavio veliku prognozu za ljeto, jučer su to učinili i meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

 

U nastavku je prenosimo u cijelosti:

 

Svibanj nas je, osobito u svojem zadnjem tjednu, podsjetio da smo još u proljeću - i zbog promjenljivog vremena s povremenom kišom i pljuskovima, osobito u unutrašnjosti, i zbog temperature oko prosjeka za doba godine ili čak ponegdje malo niže od toga.

 

Slično će se nastaviti i u prvim danima lipnja, kada prema klimatološkoj podjeli počinje ljeto.

 

 

Iznadprosječno toplo ljeto

 

Prema dostupnom prognostičkom materijalu, i ovo će ljeto biti toplije od višegodišnjeg prosjeka (1981. - 2010.) uz veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u sva tri ljetna mjeseca izgledno iznadprosječno toplo, a pozitivno odstupanje od prosjeka moglo bi biti izraženije na kopnu nego na moru, osobito u istočnim krajevima.

 

Također, u cijeloj Hrvatskoj ne može se isključiti pojava toplinskih valova, to jest niza dana kada vrućina može utjecati na zdravlje. Rizik od pojave toplinskih valova povećava i dosadašnja suša (u razdoblju od siječnja do travnja ove godine u mnogim je krajevima zabilježen manjak oborine). Međutim, prognoza toplinskih valova ne može se dati na sezonskoj skali, već tijekom ljeta valja pratiti službene vremenske prognoze za kraće vremensko razdoblje (nekoliko dana unaprijed, najviše tjedan) koje će sadržavati upozorenje na vrućinu odnosno toplinski val, bude li potrebno. Iznadprosječnu toplinu, uglavnom nakratko, mogu prekidati prodori hladnijeg zraka (npr. uslijed prolaza hladne fronte) uz pad temperature na vrijednosti oko prosjeka ili čak niže od toga.

 

Količina oborina

 

Prognoza količine oborine, osobito na sezonskoj skali, mnogo je složenija od prognoze temperature pa je i pouzdanost manja.

 

Ukupna sezonska količina oborine za ovo ljeto predviđa se manja od višegodišnjeg srednjaka uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom je u lipnju lokalno moguća i količina oborina bliža mjesečnom prosjeku, dok je u srpnju i kolovozu moguć i izraženiji manjak. Kako su tijekom ljeta pljuskovi uobičajena pojava, njihova rasprostranjenost i intenzitet uvelike će određivati raspodjelu i količinu oborine. Stoga, iako se predviđa količina kiše manja od uobičajene, nije isključena pojava lokalno izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom, odnosno grmljavinskog nevremena s većom količinom kiše u kratkom vremenu, što ide u prilog nejednolikoj raspodjeli kiše na području Hrvatske.

 

Na kraju treba još jednom naglasiti da lokalni faktori (orografija, blizina mora...) ljeti mogu biti dominantni za razvoj vremenskih prilika, pa su prognoze za kraća vremenska razdoblja pouzdanije. Stoga treba svakodnevno pratiti službene vremenske prognoze i informacije u cilju pravovremenog upozorenja na opasne vremenske pojave kao što su jača grmljavinska nevremena ili upozorenja na toplinske valove.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji