povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
28.9°C
Vrijeme za 14.08.2020.
14.08.2020. Danas
Max. 29°C Min. 26°C
Vrijeme za 15.08.2020.
15.08.2020. Sub
Max. 29°C Min. 25°C
Vrijeme za 16.08.2020.
16.08.2020. Ned
Max. 29°C Min. 23°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,952287
GBP
GBP
8,294160
USD
USD
6,354908
EUR
EUR
7,477185
Bit će svega: DHMZ izdao hrpu upozorenja, vraćaju se oluje!
15.11.2019 | Vijesti
VREMENSKE NEPRILIKE

Bit će svega: DHMZ izdao hrpu upozorenja, vraćaju se oluje!

Autor: Libero Portal
Foto: Čitatelj
Za područje cijele obale izdan je crveni meteoalarm koji se posebno odnosi na pomorce!

Nakon kratkotrajnog zatišja, već danas nam stižu novi problemi s vremenom. Vjetrovito će osobito biti na Jadranu, uz većinom jugo - jako i olujno te more valovito, uglavnom na otvorenome i jače valovito, s valovima vjerojatno i oko šest metara.

 

Nevolja će biti i zbog česte te u mnogim mjestima i obilne kiše, posebice opet na Jadranu i područjima uz njega - i to ponajviše od danas navečer do ponedjeljka ujutro. Stoga će i vodostaji ponovno biti u porastu, prognozira Zoran Vakula za HRT.

 

Zbog svega toga DHMZ je već objavio mnogobrojna upozorenja - za jugo na otvorenome čak i najvišeg stupnja, a tijekom vikenda bit će ih još. 

 

Danas u Dalmaciji još vrijede upozorenja samo zbog juga, na otvorenome ponegdje i olujnoga. Kiša će padati povremeno i ponegdje, ali još ne u velikim količinama. Uz djelomice sunčano vrijeme temperatura će biti od 14 do 20 °C, samo u unutrašnjosti ujutro oko 8 °C.

 

Podjednako relativno toplo bit će i na jugu Hrvatske, ali i promjenjivo, uz povremenu kišu, moguće i grmljavinu te većinom jako jugo, navečer opet i olujno, uz koje more opet može biti i jače valovito.

 

Za vikend kišovitije, većinom i vjetrovitije, pa u ponedjeljak prolazno mirnije

 

Do ponedjeljka će uzduž Jadrana posvuda pasti barem malo kiše. Dapače, većinom i više, u subotu osobito na sjevernom dijelu, zatim i južnije. Nevolje će ponovno prouzročiti i do nedjelje većinom jako, često i olujno jugo, mjestimice prolazno i južni, jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a uglavnom podno Velebita će u subotu biti i slabe do umjerene bure. U ponedjeljak je moguće smirivanje, ali samo kratkotrajno, zbog vjerojatno ponovno kišovitijeg i vjetrovitijeg utorka, možda i srijede. 

 

DHMZ je izdao posebno upozorenje za naredne dane koje prenosimo u cijelosti:

 

U skladu s prognozama i upozorenjima, ostvarile su se iznimno nepovoljne vremenske prilike na Sredozemlju, pa i u Hrvatskoj.

 

Zbog djelovanja snažne ciklone koja se premješta preko naše zemlje pale su znatne količine oborine, osobito na Jadranu te u predjelima uz Jadran: unutrašnjosti Dalmacije, Gorskome kotaru i Lici te unutrašnjosti Istre, objavio je Državni hidrometeorološki zavod u novom priopćenju.

 

Posebno je velike probleme uzrokovalo olujno i orkansko jugo, zbog čega je prekidan pomorski promet, poplavile su mnoge rive i prometnice, a vjetar je prouzročio veliku materijalnu štetu.

 

O snazi juga najbolje govori i podatak da je Hrvatski hidrografski institut 12. 11. 2019. u 16 sati izmjerio rekordni val na Jadranu! Ovaj val zabilježen je u akvatoriju Dubrovnika, pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax = 10,87 m.

 

U skladu s najavama, tijekom ponedjeljka i jučerašnje noći vodostaji rijeka su znatno porasli u Istri i Primorju, Gorskom kotaru, Lici te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti. 

 

Rijeke u Istri i dalje rastu u skladu s oborinama. Vodostaji gornjeg dijela toka Kupe su tijekom jučerašnjeg dana znatno rasli, a trenutno su u stagnaciji. Sutla i Krapina su također znatno rasle jučer, a trenutno su u opadanju.

 

Nepovoljno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovici tjedna.

 

Danas i u petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. Međutim, već u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak. Jugo će ponovno ojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend. Kiša će biti česta, a na Jadranu i uz njega i obilna.

Uslijed obilnih oborina i u susjednoj Sloveniji te porasta Sutle i Krapine, rijeka Sava raste te se tijekom četvrtka, 14. 11. 2019., očekuje prolazak vrha prvog vodnog vala gornjim dijelom toka Save kada bi vodostaji u Zagrebu mogli dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava. Uslijedit će kratkotrajno opadanje vodostaja do vikenda kada će najvjerojatnije nova značajna količina vode stići Savom iz Slovenije uz doprinos Sutle i Krapine. U gornjem toku Save vodostaji će ponovno rasti uz moguće ponovljeno dosezanje mjera obrane od poplava. S obzirom na sporiji tok rijeke Save nizvodno od Zagreba, porast vodostaja će trajati dulje te je također moguć ulazak u mjere obrane od poplava koje će ovisiti o dotocima pritoka.

 

Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu imaju sličnu dinamiku rijeci Savi – tijekom sutrašnjeg dana bi mogli dosegnuti vrh vodnog vala, nakon čega bi moglo uslijediti opadanje, ali uz ponovni porast tijekom vikenda kada bi mogli dosegnuti i mjere obrane od poplava.

 

I rijeka Una reagira na oborine svojim porastom vodostaja i nastavit će rasti tijekom sutrašnjeg dana uz moguće dosezanje pripremnog stanja obrane od poplava u Kostajnici, nakon čega će tijekom petka vjerojatno blago opadati. Tijekom vikenda je moguć ponovni porast vodostaja rijeke Une.

 

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja, za vikend nas ponovno očekuje porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

 

Na kraju, preliminarna prognoza ukazuje na to da bi se kišovito, vjetrovito i razmjerno toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovici sljedećeg tjedna", navodi se u priopćenju DHMZ-a.

 

Zoran Vakula objavio je jutros još jednu prognozu, i to u stihovima:

 

Vremenske prilike ne "maze" nas već danima!

A i ovakvo biometeorološko stanje ne odgovara mnogima.

Ni samo kratkotrajno,

a pogotovo ne ovako dugotrajno.

Dok sunce dulje ne s(i)ja,

mnogima zavlada depresija.

Osim nje, osobito je nepovoljno astmatičarima, te srčanim i kroničnim bolesnicima.

A vrlo vjerojatno i još nekima.

Hm, možda je baš ovo vrijeme zasmetalo i hrvatske kulture velikanima?

 

I sljedećih će dana biti prilično nepovoljno.

Sunčani sati većinom malo - mnogima nedovoljno.

Ali neće manjkati oblaka, južine, kiše...

Dapače i štoviše!

Mnogima se loše "piše"!

Osobito onima na Jadranu i krajevima uz njega,

gdje će biti uistinu koječega.

 

Na žalost, malo dobroga!

Pripazite se stoga!

 

Cijela obala u crvenom

 

Za područje cijele obale izdan je crveni meteoalarm koji se posebno odnosi na pomorce. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji