Bakrene maske opet u prodaji: Provjerili smo kod uvoznika gdje je zapelo i koliko su sigurne
vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
30.4°C
Vrijeme za 23.06.2021.
23.06.2021. Danas
Max. 30°C Min. 24°C
Vrijeme za 24.06.2021.
24.06.2021. Cet
Max. 33°C Min. 21°C
Vrijeme za 25.06.2021.
25.06.2021. Pet
Max. 32°C Min. 26°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
6,837505
GBP
GBP
8,736414
USD
USD
6,298943
EUR
EUR
7,493222
Bakrene maske opet u prodaji: Provjerili smo kod uvoznika gdje je zapelo i koliko su sigurne
17.12.2020 | Vijesti
ZA VIŠEKRATNU UPOTREBU

Bakrene maske opet u prodaji: Provjerili smo kod uvoznika gdje je zapelo i koliko su sigurne

Autor: Libero Portal
Foto: D.K.
Antivirusna i antibakretijska svojstva bakar-oksida omogućuju daleko bolju zaštitu od obične maske

Bakrene zaštitne maske ljetos su postali pravi hit zbog čestica bakrova okida koji je u njih utkan te ubija virus. Za mnoge je ovo bila zaštita od koronavirusa, ali pojavila se informacija u pojedinim medijima kako je zabranjen uvoz tih maski te da imaju učinak kao i obične maske, što proizvođači i uvoznici demantiraju. 

 

"Netočna je informacija da Farmaceutska inspekcija Ministarstva zdravstva zabranila uvoz i prodaju premium medicinskih maski koje sadrže mikro-čestice bakar-oksida. Inspekcija je provjeravala dokumentaciju sa španjolskim regulatornim tijelom, a 19.10.2020. godine završena je provjere dokumentacije za bakar-oksid medicinske maske. Nakon toga inspekcija je potvrdila odobrenje za stavljanje na tržište nakon što su na njihovo traženje učinjene male izmjene na pakiranju uvjetovane tumačenjem norme za medicinske maske odnosno ispravke u tekstu namjene maske", priopćili su iz tvrtke RiniGARD za Libero portal.

 

Bakar-oksid maska registrirana je u španjolskom regulatornom tijelu kao medicinski proizvod klase rizika I, tip IIR s bakar-oksidom, a sve u skladu s normom za medicinske maske. Valja napomenuti kako je maska registrirana za slobodnu prodaju u svim članicama EU.

 

"Točno je da se u skladu s regulacijom za masku klase rizika I, za registraciju zahtjeva samo Izjava proizvođača o sukladnosti, ali kako je maska koju smo stavili na tržište premium vrsta maske, proizvođač je dobrovoljno napravio korak više i masku testirao u neovisnom laboratoriju TUV-SUD kako bi osigurao da maska udovoljava svim standardima norme EN14683:2019 za masku tipa IIR", kazali su uvoznici.

 

Ministarstvo zdravstva kao i HALMED nisu izdali odluku o zabrani prodaje i povlačenju maski s tržišta, kako u Hrvatskoj, tako što se nije dogodilo ni u ostalim zemljama. U Austriji, Grčkoj, Mađarskoj, Švedskoj, Norveškoj, Finskoj i brojnim drugim EU zemljama potražnja za maskom ne jenjava.

 

"Prije prvog uvoza, zaprimili smo pismene odgovore od Ministarstva i HALMED-a kako maske možemo bez problema uvesti i staviti na tržište, a pojavljivanje u medijima izazvalo je potrebu za dodatnim provjerama. Posljedica svih ovih provjera, ishitrenih i u najmanju ruku zlonamjernih medijskih natpisa je ta da se maska predstavlja u svjetlu  lažnog reklamiranja, a pritom se ne uvažava činjenica da iza svih svojstava maske stoje znanstvena istraživanja i uredna registracija proizvoda", tvrde. 

 

Da maske imaju funkcionalnost dokazano je i laboratorijskim istraživanjem maske na SARS-COV-2 obavljena u tri neovisna laboratorija (Hong Kong, Shanghai, SAD) 

 

Kolika je cijena? 

 

Dok u ostalim članicama EU pet maski iznosi od 36 do 44 €, u Hrvatskoj koštaju oko 25 € što je daleko ispod svih cijena na EU tržištu. 

 

"Maska je napravljena od bakar-oksid materijala razvijenog od strane izraelske biotehnološke kompanije MedCu Technologies koja ima više od 30 registriranih patenata koji pokazuju kako bakar- oksid ima potentna antivirusna svojstva. Tvrtka je iskoristila ta svojstva u kombinaciji na mikrobiološkim svojstvima bakra u zaštićenom proizvodnom procesu kako bi predstavila prvi materijal na svijetu koji ima svojstva deaktivacije virusa", priopćili su iz tvrtke RiniGARD,

 

Svojstva bakar-oksida ne smanjuju se s vremenom, a na njegovu efikasnost ne utječu vlaga, znoj niti slina.

 

Zaštita koju pruža bakar-oksid maska

 

Dok neki tvrde da maska pruža isku zaštitu kao i obična maska za lice, medicinska ili platnena, laboratorijska istraživanja su potvrdila kako bakar-oksid maska smanjuje  infektivne titre virusa SARS-COV-2 za više od 99,9% unutar jedne minute od kontakta s maskom. Velik broj testiranja otkrio je da izlaganje virusa, bakterija i gljivica bakar-oksidu kakav se koristi u ovom patentiranom materijalu efikasno deaktivira viruse unutar nekoliko minuta, pojasnili su.

 

3layer-covid19-mask.png

 

Osim toga, bakar-oksid maska sa svojim svojstvima samočišćenja od patogena održava površinu maske čistom i stoga značajno smanjuje rizik od kros-kontaminacije te stoga pruža daleko bolju zaštitu od obične maske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji