povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
21.1°C
Vrijeme za 24.09.2020.
24.09.2020. Danas
Max. 19°C Min. 19°C
Vrijeme za 25.09.2020.
25.09.2020. Pet
Max. 22°C Min. 18°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Sub
Max. 20°C Min. 13°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,001682
GBP
GBP
8,195272
USD
USD
6,435044
EUR
EUR
7,538011
Reakcija Sveučilišta:
30.01.2020 | Vijesti
ZAHTJEV ZA ISPRAVAK NETOČNE INFORMACIJE

Reakcija Sveučilišta: "Nije točno da se uskraćuje pravo novom Senatu birati novu upravu“

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
"Rektorat radi temeljem zakona i statuta temeljem kojih nije moguće zaobići volju zaposlenika niti manipulirati", tvrde

Na adresu naše redakcije stigao je zahtjev za ispravak netočne informacije od odvjetničkog društva Mihočević & Bajs d.o.o., opunomoćenog od strane Sveučilišta u Dubrovniku. Zahtjev se odnosi na članak "ŠTO SE DOGAĐA NA SVEUČILIŠTU? Hoće li doći do novog izbora rektora i prije izbora Senata?" kojeg smo objavili 18.1. 2020. 

 

Prenosimo ga u cijelosti:

 

"Poštovani, 

 

Javljamo Vam se u svojstvu punomoćnika Sveučilište u Dubrovniku, Dubrovnik, Branitelja Dubrovnika 29, OIB: 01338491514, a vezano uz informacije objavljene o našoj stranci u članku autora Andreje Vuković koji je pod naslovom ,,Što se događa na Sveučilištu? Hoće li doći do novog izbora rektora i prije izbora Senata?“ dana 18.1.2020. godine objavljen u elektroničkoj publikaciji www.liberoportal.com. 

 

Kako se u predmetnom članku u odnosu na našu stranku iznose neistinite tvrdnje, ovim putem zahtijevamo da temeljem čl. 40. Zakona o medijima objavite ovaj ispravak bez promjena i dopuna na istom ili istovrijednom mjestu programskog prostora i na isti ili istovrijedan način na koji je bila objavljena i informacija na koju se ispravak odnosi, kako slijedi: 

 

1. "Nije točno da se izbor rektora predviđa prije izbora novog Senata.“

 

Odredbom čl. 29. st. 1. Statuta Sveučilišta u Dubrovniku (nastavno: Statut) propisano je da postupak za izbor rektora pokreće Senat svojom odlukom, i to najkasnije pet mjeseci prije kraja rektorova mandata. Odredbom čl. 28. Statuta propisano je da mandat rektora traje 4 godine, a sadašnjem rektoru mandat istječe 30.09.2020. godine. Prema čl. 40. st. 2. Statuta Senat ima dvadeset jednog člana. Sastav Senata se mijenja tijekom mandata rektora neovisno o volji rektora, a sukladno volji zaposlenika Sveučilišta u Dubrovniku, pa tako npr. kad se izabere pročelnik sveučilišnog odjela isti po svojoj funkciji postaje član Senata ili npr. kad se izabere predsjednik i zamjenik predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta isti po svojoj funkciji postaju članovi Senata. 

 

2. "Nije točno da bi sadašnji Senat – koji je na početku svojeg mandata već birao rektora i njegove suradnike – birao po svoj prilici istu tu upravu još jednom.“ 

 

Odredbom čl. 40. st. 1. Statuta propisano je da Senat ima dvadeset jednog člana, a odredbom čl. 42. Statuta da pravo birati i biti biran u Senat ima svaki zaposlenik koji je zasnovao radni odnos na Sveučilištu. Odredbom čl. 51. Statuta propisano je kako kandidate za članove Senata koji se biraju na razini Sveučilišta predlažu i utvrđuju zaposlenici na skupovima zaposlenika. Dakle, sastav Senata je promjenjiv. Trenutačni sastav Senata je takav da u odnosu na sastav Senata koji je izabrao sadašnjeg rektora 2016. ima 7 istih članova, a ostali članovi sadašnjeg Senata nisu bili članovi Senata kad je izabran sadašnji rektor 2016. godine. 

 

3. "Nije točno da bi se, ako bi sadašnji Senat birao novog rektora, budućem novom Senatu to pravo uskratilo jer bi se izbor rektora obavio i prije njihova konstituiranja.“ 

 

Iz odredaba Statuta proizlazi da se sastav Senata mijenja tijekom vremena te da Senat ne predviđa izbore za sve članove Senata kako proizlazi iz gornje neistinite tvrdnje. 

 

4. "Nije točno da se manipulacijom želi zaobići volja zaposlenika koji biraju članove novog Senata.“

 

Rektorat radi temeljem zakona i statuta temeljem kojih nije moguće zaobići volju zaposlenika niti manipulirati.

 

5. "Nije točno da se uskraćuje pravo novom Senatu birati novu upravu.“ 

 

Ne postoji stari i novi Senat jer se sastav mijenja tijekom mandata Rektora kako je objašnjeno pod tvrdnjama 1., 2. i 3. 

 

6. "Nije točno da bi isti stari Senat dva puta birao upravu, po svoj prilici ovu sadašnju, koja time želi sebi osigurati još jedan mandat.“ 

 

Trenutačni sastav Senata je takav da u odnosu na sastav Senata koji je izabrao sadašnjeg rektora 2016. ima 7 istih članova, a ostali članovi sadašnjeg Senata nisu bili članovi Senata kad je izabran sadašnji rektor 2016. godine.

 

7. "Nije točno da godinama nema novih studija.“

 

8. "Nije točno da su neki studiji pred zatvaranjem.“ 

 

9. "Nije točno da se neki perspektivni studiji zanemaruju.“ 

 

Kako predmetni članak sadrži neistinite navode, to je objavljivanjem takvog članka postupljeno protivno svim pravilima novinarske struke i na štetu ugleda naše stranke, pa ovim putem zahtijevamo objavljivanje ovog ispravka netočne informacije u cijelosti na način propisan čl. 41. st. 1. Zakona o medijima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji