umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
14.3°C
Vrijeme za 26.09.2020.
26.09.2020. Danas
Max. 15°C Min. 14°C
Vrijeme za 27.09.2020.
27.09.2020. Ned
Max. 20°C Min. 11°C
Vrijeme za 28.09.2020.
28.09.2020. Pon
Max. 20°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,978712
GBP
GBP
8,242159
USD
USD
6,474668
EUR
EUR
7,539103
Tako blizu, a tako daleko: Kalamota bi ovu zimu mogla ostati odsječena od kopna (VIDEO)
15.09.2020 | Vijesti
ZBOG RADOVA

Tako blizu, a tako daleko: Kalamota bi ovu zimu mogla ostati odsječena od kopna (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
Tako blizu a tako daleko. Kalamota udaljena tek 3 km od grada Dubrovnika ovu zimu mogla bi ostati odsječena od kopna i to zbog radova. Ako se ne pronađe adekvatno rješenje Kalamotezi bi mogli i drugu zimu provesti u izolaciji, ali ovaj put ne zbog korone

Video

Na Kalamoti ubrzo kreću radovi - rekonstrukcije rive u Donjem Čelu na kojem svakodnevno pristaje Postira. Stanovnici Kalamote bi tako mogli ostati bez svoje poveznice s kopnom i to ni više ni manje nego 15 mjeseci. 

 

"Kako stvari stoje opcija je bila da brod Postira neće moći ukrcavat na rivu dok traju radovi od 15 mjeseci jer takav je ugovor. I sad opcije je bila prva da brod Postira ne ferma u Donje nego će poći u Gornje selo i tamo fermavat", kazao je Josip Vuleša, predsjednik mjesnog odbora Kalamota.

 

No u Gornjem čelu bilo je potrebno  provjeriti dubinu rive. Nakon što je to učinjeno ustanovilo se kako nema dovoljno dubine kako bi Postira mogla pristajati. 

 

"Postoji druga varijanta da nađu drugi brod koji će povezivati otok. Ako ne može Postira onda neki drugi brod", tvrdi Josip Vuleša, predsjednik mjesnog odbora Kalamota.

 

Stanovnici su poslali apel novinarima u kojem se žale zbog nastale situacije i nepromišljenosti nadležnih, ali i davaju par svojih rješenja. 

 

"Smatramo da je jedino adekvatno rješenje za održavanje brodske linije da se Postiri omogući pristajanje u luci Donje Čelo, a za to postoji nekoliko solucija. Prva je da izvođač radova pronađe drugi način korištenja velikog mula i da cijelo vrijeme bude omogućen pristup Postiri. Drugo rješenje je postavljanje pontona na dio obale uz Vilu Ružu, dakle na drugu stranu uvale. Ovo rješenje je najbezbolnije i njegova realizacija svodi se samo na nabavu pontona, što ne predstavlja prevelik trošak. Planirano vrijeme izvođenja radova je 15 mjeseci i to znači da mještani Koločepa su osuđeni dvije zime na život bez Postire", priopćili su.

 

Kalamota broji oko 200 stanovnika,a svatko ima svoj razlog za odlazak u grad. Rješenje se, smatraju u mjesnom odboru,  pod hitno mora naći. 

 

"Mora biti rješenje jer mi ne možemo bez broda. Mi smo otok. Ima tu starih mladih i idu ljudi na posao idu djeca u školu, drugi u doktora svako malo. Po meni tu mora biti rješenje, a sad kako vidjet ćemo", govori Josip Vuleša, predsjednik mjesnog odbora Kalamota.

 

Iz Županijske lučke uprave kažu kako je došlo do Kalamote, no ipak nađeno je rješenje. Iako se protiv Europe bune mještani, ovo im je za sada jedino rješenje. 

 

Nadležnima su uvijek usta puna otočana i brige o otočanima. No u stvarnosti ta briga često zakaže. Upravo zbog nebrige Kalamotezi bi mogli ostati odsječeni od kopna.

 

Više pogledajte u prilogu!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji