povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.6°C
Vrijeme za 20.01.2020.
20.01.2020. Danas
Max. 12°C Min. 4°C
Vrijeme za 21.01.2020.
21.01.2020. Uto
Max. 12°C Min. 1°C
Vrijeme za 22.01.2020.
22.01.2020. Sri
Max. 11°C Min. 1°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
+0.00%
CHF
CHF
6,929843
+0.00%
GBP
GBP
8,737345
+0.00%
USD
USD
6,696666
+0.00%
EUR
EUR
7,443344
 je najbolje jesti za doručak
10.11.2017 | Vijesti
ZNANSTVENICI: Čokoladu

je najbolje jesti za doručak

Autor: Libero Portal
Foto: chocolatealchemy.com
Prema istraživanjima tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga

Prema istraživanjima koje je proveo Syracuse University, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrirati.

Iako znamo da je tamna čokolada dobra za zdravlje, u normalnim količinama, naravno, mnogi još imamo onaj "guilty pleasure" stav dok ju jedemo. Vjerojatno jer je čokoladi općenito teško odoljeti i pojesti samo nekoliko kockica, kada ispred nas stoji čitavih 100 grama.

Ali, znanost je još jednom potvrdila i potaknula jedenje tamne čokolade. Naime, prema istraživanjima koje je proveo Syracuse University, tamna čokolada poboljšava kognitivne funkcije mozga. Dakle, bolje ćemo pamtiti, bolje prosuđivati i bolje se koncentrirati.

Kako nam je bitno da nam mozak funkcionira tijekom radnog dana, znanstvenici su donijeli jedini logični zaključak: čokoladu je najbolje jesti za doručak!

Napomenuli su i još nekoliko situacija u kojima si možete olakšati život čokoladom. Prije polaganja nekog ispita jer utječe na koncentraciju; prije spavanja. Da, ista čokolada koja će ujutro omogućiti da vam mozak bolje radi će vam pomoći opustiti se prije spavanja. I treće, što već svi znamo, kada smo loše raspoloženi. Čokolada potiče stvaranje endorfina, hormona koji nas čine sretnima.

Pored toga, tamna čokolada smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u izgradnji mišićne mase, a utječe i na mršavljenje jer ubrzava metabolizam.

Pa kad birate svoju tamnu čokoladu, gledajte samo da ima veći udio kakaa, a manji udio šećera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji