Izvanredne vijesti
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
16.3°C
Vrijeme za 04.04.2020.
04.04.2020. Danas
Max. 14°C Min. 14°C
Vrijeme za 05.04.2020.
05.04.2020. Ned
Max. 20°C Min. 14°C
Vrijeme za 06.04.2020.
06.04.2020. Pon
Max. 18°C Min. 10°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,229743
GBP
GBP
8,670101
USD
USD
7,053179
EUR
EUR
7,624487
Veliki Dubrovčanin bio je član
21.02.2020 | Zanimljivosti
AFERA MASONI

Veliki Dubrovčanin bio je član "slobodnih zidara"?

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević / Libero Portal
Navodno Hrvatska broji sedam loža, dok susjedna Srbija čak 15.

Svi znaju za njih, ali ih nitko ne poznaje, ovo pravilo o masonima za Hrvatsku očito više ne vrijedi jer javnosti se otkrio još jedan slobodni zidar, odvjetnik Veljko Miljević.

 

 

Na pitanje da li je slobodni zidar on odgovara: "Ja samo imam pravo odgovoriti na to da jesam. I to je s određenog stajališta točno." U organizaciju je ušao prije tri godine, a danas je na visokoj poziciji, piše RTL.

 

 

"Ako je netko sudac unutar takve organizacije, član visokog časnog suda onda se time ukazuje da je to jedan visoki stupanj", dodao je Veljko Miljević, odvjetnik i mason Velikog Orijenta Hrvatske. Miljević pripada istom udruženju kao i Nikica Gabrić i sada već bivši državni odvjetnik Jelenić.

 


Spomenuta trojka pripada samo jednom od masonskih udruženja. Njihova, Veliki orijent Hrvatske sjedište ima na zagrebačkoj Heinzelevoj ulici.

 

 

Prva Velika loža Hrvatske 'Grof Ivan Drašković' smjestila se u Podsusedu. Navodno Hrvatska broji sedam loža, dok susjedna Srbija čak 15.
I dok danas mogu slobodno osnovati udrugu i djelovati, tu slobodu nisu uživali u prijašnjim vremenima. Pavelić je masonima zamjerao potporu osnutka Kraljevine Jugoslavije.

 


"Kreću antisemitski i antimasonski zakoni. Dobar dio intelektualaca, vrhunskih znanstvenika, umjetnika će završiti u logorima Nezavisne države Hrvatske", komentirao je povjesničar Hrvoje Klasić.

 


Iako su ih otpremili u logore Jasenovac i Stara Gradiška, nisu svi stradali, možda zato što se smatralo da su i Slavko Kvaternik i Mile Budak, najbliži Pavelići ljudi, također bili masoni.

 


U Titovoj Jugoslaviji bili su zabranjeni, iako se godinama pričalo da je i Josip Broz bio mason, kao i Miroslav Krleža. Ipak, postoje neki za koje se smatra da su doista bili a to su Ivo Andrić, Andrija Štampar, Ivan Meštrović i Ivan Gundulić.

 


Od stranih imena tu su glumac John Wayne, pisac Mark Twain, političar Silvio Berlusconi, a možda najveće iznenađenje je svima dobro poznati Kramer iz serije Seinfeld.

 

Više pročitajte OVDJE.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji