Otvorenje izložbe
umjereno oblačno, vjetrovito
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
3.4°C
Vrijeme za 06.02.2023.
06.02.2023. Danas
Max. 4°C Min. -1°C
Vrijeme za 07.02.2023.
07.02.2023. Uto
Max. 6°C Min. -3°C
Vrijeme za 08.02.2023.
08.02.2023. Sri
Max. 5°C Min. -2°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
0,9989
GBP
GBP
0,89250
USD
USD
1,0937
Otvorenje izložbe
24.01.2023 | Zanimljivosti
DUBROVAČKA BAŠTINA

Otvorenje izložbe "Braća po oružju" i prvo sudjelovanje Lazareta u Noći muzeja

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka baština
Ova izložba prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba

Otvorenje izložbe „Braća po oružju“, autora Boruta Križa i Hrvoja Potrebice, upriličit će se u četvrtak, 26. siječnja u 19 sati, u 4. lađi Lazareta.

 

Nastala je u suradnji Dolenjskog muzeja iz Novog Mesta, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu, a dubrovačko gostovanje organizirano je u suradnji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja.

 

Ova izložba prikazuje dva ratnička groba iz kaptolske i dolenjske skupine starijeg željeznog doba. Riječ je o prostorima zapadne Slavonije (Kaptol) i Slovenije (Dolenjska) u 8. stoljeću prije Krista. Iako se te skupine po mnogo čemu razlikuju, prvenstveno po grobnom ritualu, u materijalnoj kulturi zajednica iz Kaptola i Novog Mesta nalazimo i mnogo tragova međusobnih kontakata. Komunikaciju i razmjenu između takvih geografski udaljenih i kulturno različitih skupina omogućavale su uske veze između njihovih elita. Međutim, te veze samo su odraz intenzivnih komunikacijskih mreža na širim europskim prostorima gdje ova dva prikazana središta zauzimaju izuzetno važna mjesta. Izložba se nadovezuje izložbu Dubrovačkih muzeja „Ilirska kaciga iz Zakotorca“ (autora dr.sc. Domagoja Perkića) koja se otvara dan ranije u Revelinu. Na taj način nastoje se pokazati različiti primjeri ratničkih grobova kao odraz stvaranja elita i kulta ratnika u željeznom dobu.

 

Izložba „Braća po oružju“ ostaje otvorena do 15. ožujka, a može se posjetiti radnim danom od 9 do 15 sati i subotom od 9 do 12 sati.

 

Dubrovačka baština se programom u Lazaretima ove godine po prvi put uključuje u program Noći muzeja u petak, 27. siječnja 2023., a prigodni sadržaji vezani su prvenstveno uz izložbu „Braća po oružju“. Tako će se u 18 sati, u 4. lađi Lazareta održati kreativna radionica crtanja oklopa i oružja inspiriranog ratničkom opremom iz starijeg željeznog doba pod nazivom „Ratnik i konjanik“, namijenjena polaznicima svih uzrasta. Sudionici se trebaju prethodno prijaviti na radionicu E-mailom na adresu ivana@dubrovackabastina.com

 

Također u 18 sati, u 5. lađi, Slikarski odjel Umjetničke škole Luke Sorkočevića održat će otvoreni sat na temu ornamenata s predmeta iz starijeg željeznog doba. Posjetitelji su pozvani da im se pridruže.

 

Bit će organizirana i dva obilaska izložbe „Braća po oružju“ uz stručno vođenje: u 20:45 i 21:45 h.

 

Pored navedenog, posjetitelji Lazareta moći će posjetiti izložbe stalnog postava: izložbu „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ u 2. lađi te izložbu “COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“ u 1. lađi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji