Novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja preuzeo službu u katedrali sv. Tripuna u Kotoru
umjereno oblačno
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
18.5°C
Vrijeme za 08.05.2021.
08.05.2021. Danas
Max. 27°C Min. 18°C
Vrijeme za 09.05.2021.
09.05.2021. Ned
Max. 23°C Min. 16°C
Vrijeme za 10.05.2021.
10.05.2021. Pon
Max. 23°C Min. 15°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,866427
GBP
GBP
8,675630
USD
USD
6,233005
EUR
EUR
7,526977
Novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja preuzeo službu u katedrali sv. Tripuna u Kotoru
28.04.2021 | Zanimljivosti
DUBROVAČKA BISKUPIJA

Novi kotorski biskup mons. Ivan Štironja preuzeo službu u katedrali sv. Tripuna u Kotoru

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Među nazočnima bili su apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić i delegat s ovlastima generalnog vikara don Hrvoje Katušić

Na blagdan bl. Ozane Kotorske 27. travnja u kotorskoj katedrali sv. Tripuna ustoličen je novi biskup susjedne Kotorske biskupije koja, kao i Dubrovačka biskupija, pripada Splitskoj metropoliji mons. Ivan Štironja.

 

Mons. Štironju na početku svečanosti pozdravio je barski nadbiskup i dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije Rrok Gjonlleshaj, koji mu je predao biskupski štap te uz ostalo napomenuo kako je novi biskup 91. biskup u nizu biskupa Kotorske biskupije i da je deseti koji nosi ime sv. Ivana, apostola i evanđelista, piše Dubrovačka biskupija.

 

Uslijedio je obred ustoličenja pokazivanjem Papine bule na latinskom jeziku, koju su pročitali savjetnik Apostolske nuncijature u BiH mons. Amaury Medina Blanco na latinskom jeziku i kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati u prijevodu na hrvatski jezik.

 

Na misi koju je nastavio predslaviti biskup Štironja sudjelovalo je više nadbiskupa i biskupa biskupskih konferencija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Albanije i Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda, ženskih i muških redovničkih zajednica te svećenici s tih područja, a nazočni su bili i predstavnici pravoslavne Crkve, te političkoga i kulturnoga života kao i vjernici Kotorske biskupije. Među nazočnima bili su apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić i delegat s ovlastima generalnog vikara don Hrvoje Katušić.

 

Prigodnu propovijed mons. Štironja je završio odgovorom na pitanje koje mu se ovih dana postavljalo, a to je pitanje o njegovom program i planu u službi kotorskog biskupa. „Već odgovorih, a mogu još jednom ponoviti. Taj čudesni program i plan glasi: Ljubi Boga svim srcem svojim, svim umom svojim, svom dušom svojom a bližnjega svoga kao sebe samoga! Ovo je poziv i program upućen svima, ne samo meni i vjernicima Kotorske biskupije, nego svakom čovjeku bez obzira na vjeru i naciju. Davno napisani program, ne za jednu godinu ili jedan mandat, nego za desetljeća, stoljeća, za vječnost. Svatko od nas osobno najbolje znade dokle je stigao u ostvarivanju toga programa.“

 

Objasnio je i u čemu je čudesnost tog programa: „Čudesnost ovoga programa jest u tomu što ga možemo početi od zadnje točke, od srednje ili od prve, danas ili sutra. Odakle god počeli, uvijek smo na tragu jedne te iste Ljubavi, one istinske izvorne ljubavi Boga, oca svih ljudi. Ključ je jednostavan. Ne odlagati za sutra, ne čekati da počne netko drugi. Ja to trebam početi, i to danas, već sada. Blago onomu tko ljubav Boga – Oca ugradi u svoj život, u svoju obitelj, narod i zemlju. Želim i od Boga molim svima, skladan život i suživot, utemeljen na divnim melodijama Božje ljubavi. Amen.“

 

Čestitke mons. Štironji nakon popričesne molitve izrekli su uime apostolskog nuncija mons. Luigia Pezzuta savjetnik mons. Blanko, uime biskupa i biskupija Splitske metropolije nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, uime mostarsko-duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića, umirovljenoga biskupa Ratka Perića, svih svećenika i redovnika, svećeničkoga i redovničkoga podmlatka, cijeloga puka Božjega hercegovačkih biskupija generalni vikar mons. Željko Maji te uime vjernika laika Kotorske biskupije Slavko Dabinović.

 

Na kraju misnog slavlja biskup Štironja uputio je hvalu „dragom Bogu na ovom danu i nebeskom daru“, zatim zahvalnu riječ papi Franji i njegovim suradnicima, Apostolskoj nuncijaturi, svima nadbiskupima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim vjernicima i svima „koji ste molitvom, mislima, dobrim željama i čestitkama danas ovdje s nama, u katedrali ili preko medija, svejedno: s područja Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i šire“. Posebni pozdrav i zahvalu uputio je vladikama Joanikiju i Dimitriju, predstavnicima vlasti, svojoj braći i rodbini i svima koje mu je Bog stavio na životni put od rođenja do današnjega dana. Zahvalio je i svima koji su sudjelovali u organizaciji, asistenciji, zborovima, medijima i svima drugima koji su sudjelovali u pripremi katedrale i svega za ovo slavlje. Zahvalne riječi biskupa Štironje nazočni su više puta potvrđivali svojim pljeskom.

 

Potom je biskup Štironja prošao kroz katedralu u pratnji đakona te podijelio svoj blagoslov kao novi kotorski biskup.

 

Liturgijsko pjevanje animirali su združeni zborovi župa Studenci i katedrale Mostar pod ravnanjem prof. Drage Solde uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić. Ceremonijama je ravnao don Robert Tonsati. Izravni prijenos slavlja mogao se pratiti na internetu i nekim televizijama.

 

Podsjetimo, novi kotorski biskup posvećen je za biskupa, zbog epidemiološke situacije, u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru 7. travnja, a na ovoj svečanosti u Kotoru preuzeo je službu kotorskog biskupa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji