Danas u Studentskom domu: Konferencija “Dubrovački tramvaj“ - fenomen kulturološkog razvoja novije urbane povijesti grada Dubrovnika
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.0°C
Vrijeme za 28.11.2023.
28.11.2023. Danas
Max. 12°C Min. 9°C
Vrijeme za 29.11.2023.
29.11.2023. Sri
Max. 13°C Min. 7°C
Vrijeme za 30.11.2023.
30.11.2023. Cet
Max. 16°C Min. 8°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
0,9640
GBP
GBP
0,86671
USD
USD
1,0951
Danas u Studentskom domu: Konferencija “Dubrovački tramvaj“ - fenomen kulturološkog razvoja novije urbane povijesti grada Dubrovnika
09.11.2023 | Zanimljivosti
DUBROVAČKI PANELI

Danas u Studentskom domu: Konferencija “Dubrovački tramvaj“ - fenomen kulturološkog razvoja novije urbane povijesti grada Dubrovnika

Autor: Libero Portal
Foto: Jan Mark Novalija (kolorirana fotografija)
Jednodnevnu tematsku konferenciju organizira Dubrovački medijski centar - pogledajte protokol, sudionike i teme o kojima će biti riječ!

Video

“Dubrovački tramvaj“ - fenomen kulturološkog razvoja novije urbane povijesti grada Dubrovnika - naziv je jednodnevne tematske konferencije koja se održava danas u Velikoj dvorani Studentskog doma u Dubrovniku, a u organizaciji Dubrovačkog medijskog centra.

 

Važnost “Dubrovačkog tramvaja” kao urbanog pokazatelja razvoja grada i razvoja kulture življenja etablirana je kroz očuvanje povijesnih činjenica i njihovim konkretnim pozicioniranjem u baštini tradicijskih vrednota Grada i županije. Pojavnost tog urbanog fenomena početkom dvadesetog stoljeća, značila je kulturološki preokret koji je gotovo kao ni u jednom gradu postao autentičan i povijesno najupečatljiviji dio građanske povijesti.

 

Afirmacija njegovog značaja od izuzetne je važnosti za lokalnu zajednicu, a praćenje povijesnog djelovanja  oblikovano  je i u tiskanim izdanjima te kroz digitalne mreže i priče niz ulicu. U panelu ćemo upravo pokušati prikazati njegovu važnost kulturološkog značaja.

 

“Dubrovački medijski centar” kao najznačajnija medijska kuća županiji, u čijem su sastavu medijske platforme – Libertas televizija, tjedna  tiskovina glas grada te web portali Glas Grada i Libero portal, kao pokretač inicijativa i afirmacije socijalno gospodarskih tema, odlučila je pokrenuti projekt – “Dubrovački paneli”.

 

S obzirom na to da je sve veća uloga medija da u lokalnom i širem lokalnom kontekstu pozicioniraju važnost pojedinih tema koje utječu na razvoj i socijalno kulturni napredak zajednice, a ujedno i svjesni potrebe objektivnog pozicioniranja i rasprave pojedine teme, nastavno na navedeno “Dubrovački medijski centar” pokreće inicijativu afirmacije tema koje u suvremenom društvu sve više imaju potrebu za dodatnim naglaskom važnosti za lokalnu i širu lokalnu zajednicu na način konstruktivno sadržajnih rasprava.

 

Svrha ove inicijative jest pozicioniranje medijske kuće kao lidera medijskog prostora, koji će nominirati teme i izazove suvremenog socijalno gospodarskog  razvoja zajednice te utjecati na njihov medijski naglasak u smislu opće društvene korisnosti i informiranja javnosti te uključivanja sve većeg broja referentnih sudionika koji će sadržajno i kvalitativno prezentirati temu.

 

Važno je svakako pritom naglasiti da u provedbi istih koristi će se svi resursi medijske kompetencije medijskih platformi u sastavu dubrovačkog medijskog centra, koji će sukladno tome itekako da svaka tema dobije širi medijski značaj i veću vidljivost u lokalnoj i široj lokalnoj zajednici.

 

PROTOKOL I TEME KONFERENCIJE

 

9,30 – 10,00 -  UVODNO IZLAGANJE I POZDRAVNI GOVOR POSEBNIH UZVANIKA

 

10,00 – 10,45 DUBROVAČKI TRAMVAJ KAO FENOMEN KULTUROLOŠKOG RAZVOJA NOVIJE DUBROVAČKE POVIJESTI

 

BOŽO LASIĆ, JEDAN OD AUTORA KNJIGE Dubrovački tramvaj : 1910. - 1970. NIKO KAPETANIĆ I BOŽO LASIĆ

MARO JAPUNČIĆ, KOLEKCIONAR I SAKUPLJAČ POVIJESNIH SVJEDOČENJA

JAN MARK NOVALIJA – VIŠI RESTAURATOR TEHNIČKOG MUZEJA U ZAGREBU, POVIJESNI ANALITIČAR FENOMENA DUBROVAČKOG TRAMVAJA

 

10,55 – 11,20 -  POVIJEST NASTANKA I DJELOVANJA DUBROVAČKOG TRAMVAJA

- BOŽO LASIĆ, nastavno

 

11,30 – 11,45 ODMOR UZ KAVU I KOLAČE

 

11,45 – 12,15 AFIRMACIJA DUBROVAČKOG TRAMVAJA

 

BOŽO LASIĆ, nastavno

MARO JAPUNČIĆ, nastavno

VEDRAN BENIĆ, novinar, čuvar urbane baštine kroz sliku i zvuk

JAN MARK NOVALIJA, nastavno

 

12,20 – 13,00 RUTOM DUBROVAČKOG TRAMVAJA (animacijsko narativna simulacija uz prikaz multimedije I fotografija rute dubrovačkog tramvaja uz sjećanja i autentičnih činjenica sudionika panela)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji