vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.9°C
Vrijeme za 22.10.2020.
22.10.2020. Danas
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 23.10.2020.
23.10.2020. Pet
Max. 20°C Min. 11°C
Vrijeme za 24.10.2020.
24.10.2020. Sub
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,067136
GBP
GBP
8,317929
USD
USD
6,418138
EUR
EUR
7,575970
Vlč. Odilon na početku trodnevnice u župi sv. Mihajla govorio o „osvajačima naše duše“
27.09.2020 | Zanimljivosti
EUHARISTIJSKO SLAVLJE

Vlč. Odilon na početku trodnevnice u župi sv. Mihajla govorio o „osvajačima naše duše“

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
Trodnevnica je započela pobožnošću sv. Mihajlu

Trodnevna duhovna priprava za blagdan sv. Mihajla, nebeskog zaštitnika župe, započela je u subotu 26. rujna, u crkvi sv. Mihajla u Dubrovniku. Predvoditelj ovogodišnje trodnevnice sv. Mihajlu je beninski svećenik i misionar u Hrvatskoj, autor meditativne literature i prvi sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo.

 

Trodnevnica je započela pobožnošću sv. Mihajlu, a iza je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio vlč. Odilon u koncelebraciji sa župnikom don Robertom Ćibarićem.

 

U propovijedi je vlč. Odilon istaknuo kako živeći svoju vjeru često neke stvari možemo uzeti zdravo za gotovo, primjerice imati crkvu i moći ići u nju, što posvuda na svijetu nije moguće, dok je ovdje to sasvim normalno i zato to ne smijemo uzeti zdravo za gotovo. Također, naglasio je, dok se spominjemo posvete neke crkve, kao što je to slučaj večeras kad se spominjemo posvete crkve sv. Mihajla, to nas potiče da mislimo o onima koji nemaju prostor crkve za molitvu - onih koji imaju crkve, ali su progonjeni i zabranjeno im je ući - ali i da promišljamo o nutarnjoj Crkvi, Crkvi kao Tijelu, baš kao što sv. Pavao tumači u današnjem čitanju. O toj temi i evanđelist progovara pišući o Isusovom govoru trgovcima u Hramu.

 

"Isus zapravo zamjera kako nešto toliko može utjecati na čovjeka da zauzme Božje mjesto, ne samo u prostornom smislu, kao što su trgovci u Hramu, nego u srcima mnogih," pojasnio je vlč. Odilon. Iz tog konteskta, vlč. Odilon je preporučio da postavimo pitanje, koje bi bilo dobro da u jednom trenutku života svaki čovjek sebi postavi: "Za čim trčiš?". Potrebno je zastati, osvrnuti se i tek se onda upitati kako bismo prepoznali što je to za čim trčimo u životu.

 

U odgovoru na to pitanje pronaći ćemo one stvari koje su zamijenile Božje mjesto u našoj nutrini. Trčimo za onim što stoji umjesto Boga, na njegovom mjestu, u našoj duši, neke druge stvari koje smo postavili na to mjesto. Vlč. Odilon nazvao je te stvari "osvajači naše duše".

 

Kroz daljnje tumačenje predstavio je i najčešće "osvajače naše duše ili osvajače Hrama Božjega koji jesmo", a to su: naši strahovi koji ovladaju nama i čine nas zabrinutima te zaboravljamo živjeti blagoslove današnjeg trenutka; trpljenje unaprijed radi nečega što se može dogoditi, a ne mora, i to zbog manjka povjerenja u Boga; utrke za nečim što želimo; preopterećnost zbog prošlosti koju ne prepuštamo Bogu, nego nosimo za sobom, a s tim ide i da, u želji da nekome pomognemo, zbog naše preopterećenosti, druge krivo savjetujemo i nastavljamo širiti tu opterećenost.

 

Vlč. Odilon zaključio je prvi dan trodnevnice s mišlju: "Trenuci križeva u našem životu, nisu to trenuci prokletstva, križ za nas vjernike nije znak muke i patnje, nego baš za nas vjernike to je znak ljubavi unatoč muci i unatoč patnji. Ako prisvajamo tu istinu vjere, nemamo razloga trčati, strahovati i opterećivati se radi prošlosti."

 

Župnik Ćibarić, na kraju prvoga dana trodnevnice, zahvalio je vlč. Odilonu što se odazvao biti predvoditelj i pozvao vjernike na nastavak trodnevnice 27. rujna i 28. rujna s početkom u 18:30 sati.

 

Župa sv. Mihajla u Lapadu u Dubrovniku proslavlja u utorak, 29. rujna blagdan svog nebeskog zaštitnika. Središnje euharistijsko slavlje na sam blagdan u 19 sati predvodit će mons. dr. Petar Palić, novi mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski. Mise na blagdan sv. Mihajla bit će u 7.00, 8.00, 10.00 i 19.00 sati, a na misi u 10 sati sudjeluju predstavnici i članovi MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji