vedro
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
20.9°C
Vrijeme za 22.10.2020.
22.10.2020. Danas
Max. 18°C Min. 12°C
Vrijeme za 23.10.2020.
23.10.2020. Pet
Max. 20°C Min. 11°C
Vrijeme za 24.10.2020.
24.10.2020. Sub
Max. 20°C Min. 14°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,067136
GBP
GBP
8,317929
USD
USD
6,418138
EUR
EUR
7,575970
Pogledajte kako se spravlja pravi poljički soparnik (VIDEO)
29.09.2020 | Zanimljivosti
GOOD FOOD FESTIVAL

Pogledajte kako se spravlja pravi poljički soparnik (VIDEO)

Autor: Libero Portal
Foto: LTV
To je jelo uvršteno na listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske

Video

Soparnik, zeljanik ili uljenjak - tradicionalno je dalmatinsko jelo od blitve koje datira još iz 15 stoljeća.  U Dubrovnik ga je za gladna nepca došla napraviti gospođa Mira iz Poljica koja ga pravi već 21 godinu. 

 

"Tijesto ide voda i sol i brašno naravno. A u sam soparnik sastojci soparnika su blitva, kapula, bijeli luk i maslinovo ulje i sol. Pola sata s tim da vatra na kominu gori sat vremena prije jer mora biti cigla dosta ugrijana", govori Mira Kuvačić, selo Gata Poljice.

 

Tete Mira ima i svoju malu pomagačicu. 

 

"Da, volim napraviti soparnike i ima jedna godina da sam počela. Je li ti pomažeš ili ga sama napraviš? Ja pomažem. Kako tvoje pomaganje izgleda? Pa dobro, malo valjam i blitvu namažem", govori Lea, pomoćnica u pripremi.

 

Važno je učiti mlade naraštaje, jer jedino tako tradicija živi. 

 

"Ja imam unuku ona ima 12 godina, i ona sama napravi soparnik i stavi ga u vatru i sve sama napravi", kazala je Mira Kuvačić, selo Gata Poljice.

 

Nakon soparnika, grlo treba zaliti i s čašom vina,  no kako kaže sommelier kod tradicionalnih jela treba biti oprezan, jer vino nikad ne smije “prijeći” preko hrane. 

 

"Soparnik ja sam odlučio spojiti s jednim malo lakšim bijelim vinom s ovih područja konkretno radi se o sorti koja se zove rukatac. Znamo da je to iz porijekla iz vrste malvazije no ovaj rukatac od obitelji Radovanović daje nam jedno vrlo lagano lepršavo i svježe vino", govori Siniša Lasan, vodeći hrvatski sommelier. 

 

Nakon niza sudjelovanja na Good food festivalu, na ideju o pripremi soparnika bračni par Andrić došao je u dogovoru s turističkom zajednicom Grada Dubrovnika.

 

"Tako nam je iznimno drago kad je žena pozvala, ona je objeručke prihvatila. Lijepo je skroz i imamo dobar osjećaj da će ovo sve biti dobro", govori Mirko Andrić, ugostitelj. 

 

Bilo je i više neho dobro. Zadovoljni gosti prepunih trbuha s osmijehom na licu lijepo su sebi zaokružili vikend nakon poljičkog soparnika i pomno izabranog vina. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji