Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
6,922160
GBP
GBP
8,280305
USD
USD
6,341193
EUR
EUR
7,457243
Invazija vatrenih crva na moru: 'Žena ga je dotakla i završila na Hitnoj'
02.07.2020 | Zanimljivosti
IMA IH I NA NAŠEM PODRUČJU

Invazija vatrenih crva na moru: 'Žena ga je dotakla i završila na Hitnoj'

Autor: Libero Portal
Foto: FB/Zavazda Konavle
Vatreni crv uglavnom je dugačak od 5 do 10 centimetara te mu ispod škrga izbijaju bijele hitinske čekinje

Jedan čovjek ovog je vikenda odmarao na jednom srednjodalmatinskom otoku. Dva dana zaredom išao se kupati na istu plažu u jednoj uvali te je oba puta naišao na vatrene crve, piše Dalmacija Danas.

 

- Mještani su me upozorili da ako se idem kupati da pripazim na vatrene crve. Samo su jučer u uvali gdje se kupam pronašli deset komada. Kako su mi rekli, jedna je žena nogom tek dotakla ovog crva, te je završila na hitnoj. Navodno su ovi crvi otrovniji od ribe pauka. Nisu baš mali i dobro se vide, no ove godine se u ovoj uvali doista razmnožili, u što sam se i sam uvjerio - kazao je čitatelj za Dalmacija Danas.

 

Portal Priroda Hrvatske piše da je vatreni crv uglavnom dugačak od 5 do 10 centimetara te da ispod škrga izbijaju bijele hitinske čekinje koje su obično spuštene prema dolje. Ako crv osjeti da je u opasnosti, on čekinje raširi i poduže ih prema gore u obrambeni položaj. Spomenute čekinje su vrlo tanke i čvrste poput iglica te na sebi imaju otrov. Budući da vrhovi lako pucaju, otrov jako brzo prodire u tkivo grabežljivca ili pak neopreznog ronioca, a u ovom slučaju čak i kupača.

 

Jaka iritacija javlja se zbog otrova i manifestira se kao crvenilo i dugotrajan svrbež, a odatle i ime ove vrste. Kod osjetljivih osoba može zbog uboda nastati i kratkotrajna paraliza dijela tijela. U slučaju da vas ubode ovaj crv valjalo bi što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom vrpcom, rukavicom ili krpom pa ubodeno mjesto isprati hladnom morskom vodom. Nakon toga na ubodeno mjesto treba staviti obloge namočene u alkohol i namazati ga antihistaminskom mašću. Ako su simptomi kod žrtve uboda teži tada treba potražiti liječničku pomoć.

 

Vatreni crv viđen je i na našem području, stoga kupači oprezno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji