jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
3.8°C
Vrijeme za 15.01.2021.
15.01.2021. Danas
Max. 1°C Min. 1°C
Vrijeme za 16.01.2021.
16.01.2021. Sub
Max. 5°C Min. -2°C
Vrijeme za 17.01.2021.
17.01.2021. Ned
Max. 3°C Min. -3°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,035203
GBP
GBP
8,524926
USD
USD
6,242945
EUR
EUR
7,572692
Iznenadit ćete se: Jeste li znali ove zanimljivosti o Konoviziji?
07.01.2020 | Zanimljivosti
KONAVOSKI FESTIVAL

Iznenadit ćete se: Jeste li znali ove zanimljivosti o Konoviziji?

Autor: Libero Portal
Foto: Željko Tutnjević
Na Konoviziji 2020 nastupit će najstariji natjecatelj koji će sa 71 godinom sa trona najstarijeg smijeniti Mata Dimnića Oluju

Veliki broj ljudi pogrešno izgovara ime Konovizija – ispravni naglasak je kao kod riječi televizija. Ime Konovizija predložio je Romualdo Miljak, ali je na prvu odbijeno. Nakon još kojih stotinjak prijedloga, na kraju je izbor ipak pao na Konoviziju.

 

Ideja za Konoviziju je došla u snu pokretača Tonija Čeovića.

 

Konovizija je trebala biti dio KonoFesta koji se osim Konovizije trebao sastojati i od popularne Konoteke i još jednog na kraju nikad pokrenutog natjecanja – KonoChefa. Luka Rilović iz Radovčića je bio prvi natjecatelj prijavljen za Konoviziju.

 

Natjecatelj Pridvorja na prvoj Konoviziji je trebao biti Darko Stipić, ali je u zadnji trenutak odlučio da „nije odavno pjevao“, pa je „uletio“ Mato Dimnić – Oluja koji je na kraju i pobijedio.

 

Pavlje brdo je na Konoviziji 2018 trebao predstavljati girl bend zanimljiva imena Opa(V)ljene, ali su se niti mjesec dana prije nastupa, nakon dvije odrađene probe, raspale.

 

Iako je rano dogovoren prijenos preko streama, prijenos uživo je na Libertas TV-u dogovoren neočekivano i doslovno u zadnji tren, kada je Ines Vlašić došla napraviti kratku najavu Konovizije, a ideja joj se toliko svidjela da je predložila prijenos uživo. Prvotnu ideju koju je ponudio Dubravko Andrijić smo odbili jer smo smatrali da Konovizija nije na dovoljno velikom nivou da se prenosi na TV-u. U samo sedam dana uspjeli smo je podići na ono čemu ste svjedočili.

 

Prva Konovizija osmišljena je i odrađena u samo tri mjeseca. Sada već pripreme za iduću Konoviziju službeno počinju već dan nakon održavanja Konovizije ali kostur večeri i određene važne stvari se osmisle još i dosta ranije.

 

Kao prvi izvođač koji je otvorio Konoviziju ostat će zauvijek zapisan Vlaho Kordić.

 

Prvi bod u povijesti otišao je u Močiće, a prva dvanaestica u Čilipe. Bodove je prvi dijelio Cavtat.

 

Petar Grmoljez, koji je nastupio kao podrška majci Sanji na Konoviziji 2018, s 12 godina najmlađi je sudionik Konovizije.

 

Na Konoviziji 2020 nastupit će najstariji natjecatelj koji će sa 71 godinom sa trona najstarijeg smijeniti Mata Dimnića Oluju. Za potrebe Konovizije 2019 snimljeno je čak 55 video spotova.

 

Snimanje 45-sekundnog uvodnog videa za svakog pojedinog izvođača traje više od sat vremena. Snimanje uvodnih videa kojima počinje Konovizija traje i po nekoliko dana.

 

Za vrijeme snimanja preduvodnog videa s Mazdinim automobilom Juraju Magudu je pozlilo (jer nam je krio da mu vožnja na suvozačevom mjestu škodi) tako da kapi znoja na njegovom čelu nisu umjetne.

 

Ambasador Konovizije je Nevio Krešić koji je tu posebnu čast dobio na Konoviziji 2019.

 

Nagrada za pobjednika, skulptura ruke koja drži grozd grožđa kao mikrofon, a koju je osmislio Jure Paljetak, zove se Miško. Naziv je dobila po šali kada su natjecatelji prve Konovizije pitali koja je nagrada za pobjednika a odgovor je glasio – magarac Miško.

 

Sedam mjesta će imati predstavnike na sve tri Konovizije - Cavtat, Čilipi, Gruda, Komaji, Lovorno, Pavlje Brdo, Poljice, ali samo su Čilipi, Gruda, Pavlje brdo i Poljice mjesta koja na tri Konovizije predstavljaju tri različita predstavnika.

 

Ako se uračuna Konovizija 2020 na tri Konovizije nastupila (nastupit će) su predstavnici iz 31 mjesta i sela.

 

Najveći broj bodova osvojen na Konoviziji je 134 (Mikulići), a najmanji šest (Đurinići i Čilipi). Oba rekorda postavljena su na finalnoj večeri Konovizije 2019.

 

Ime „kamara za verduru“ (naš naziv za green room ili backstage) osmislio je u djeliću sekunde za vrijeme javljanja uživo Juraj Magud. Baš kao i naziv Kristalna dvorana Doma kulture na Grudi.

 

Za šminku voditelja zaslužna je Katarina Dimnić, a frizuru muškog dijela trojca Ružica Marasović.

 

Da će Mija Švago biti dio voditeljskog tima Konovizije 2019 držalo se u strogoj tajnosti punih šest mjeseci. Kako bi sačuvali tajnu čak su i onima koji sudjeluju u organizaciji davane krive informacije, a na generalnoj probi polufinale večeri natjecatelji su morali potpisati izjavu kojom se obvezuju na čuvanje svih detalja programa večeri kako bi Mijino pojavljivanje na bini bilo potpuno iznenađenje.

 

Već sada se zna datum održavanja Konovizije 2021, gostujuće mjesto, voditelji, uvodne točke i cijeli kostur večeri – da, toliko unaprijed planiramo. Obzirom da će biti iznenađenja naravno da je sve strogo čuvana tajna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji