umjereno jak vjetar
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
19.4°C
Vrijeme za 24.05.2020.
24.05.2020. Danas
Max. 18°C Min. 18°C
Vrijeme za 25.05.2020.
25.05.2020. Pon
Max. 24°C Min. 16°C
Vrijeme za 26.05.2020.
26.05.2020. Uto
Max. 22°C Min. 16°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Gruž
CHF
CHF
7,149417
GBP
GBP
8,462819
USD
USD
6,954433
EUR
EUR
7,573377
Predstavljeni zvučni zapisi Grada u kasnim satima (FOTOGALERIJA)
09.11.2019 | Zanimljivosti
LA MUSICA DI NOTTE

Predstavljeni zvučni zapisi Grada u kasnim satima (FOTOGALERIJA)

Autor: Ivan Jukić
Foto: Ivan Jukić/Libero portal
Projekt je snimam na 16 lokacija u povijesnoj jezgri

Projekt La musica di notte 2019. predstavljen je u subotu u prostoru Art radionice Lazareti. Radi se o trilogiji koja je započeta prošle godine, formom je isti projekt, ponovno je snimano na lokacijama Grada koje su transformirane u muzički oblik.

 

"Ideja nekako potječe još iz prošlog projekta, sama ta forma snimanja jer smo prošle godine radeći projekt počeli sa snimanjem lokacija, a onda se rodila ideja iz nekako vlastitog iskustva nespavanja u Starom gradu ljeti. Istom formom smo nastavili ali sadržaj je La musica di notte, nekako pjesma koja je meni kroz mali raspjevani Dubrovnik kroz djetinjstvo obilježila stvarno djetinjstvo, i u ratu smo je pjevali i putovali smo s njom u Italiju. I to je jedan vrlo važan trenutak u mom životu, zapravo se dovelo u pitanje ima li ta pjesma više mjesta u Gradu, kada poslušate te riječi, nema više pjevanja ispod prozora. Ne bi se ni moglo pjevati ispod prozora, ne bi čuli, ta draga možda ni ne spava, tako da pjesma zapravo u ovom kontekstu više ne funkcionira. Onda smo se pitali kako bi zvučala ta pjesma danas i na koji način bi je mogli rekonstruirati, i onda smo snimali lokacije u suradnji sa stanovnicima Grada, koji su stvarno svi bili vrlo suradljivi i srdačni", kazala je Ivana Đula. 

 

Projekt je sniman na 16 lokacija po Starom gradu kod ljudi koji žive tamo. Snimano je od razdoblja kada se ide leći do ujutro kad se probude, snimano je vrlo dokumentaristički. Napisan je i dnevnik nespavanja kao bilješke tijekom tog perioda snimanja, više se radi o intimnim bilješkama što se događa u glavi dok se ne spava.

 

"Kada smo preslušali tih 200 sati materijala birali smo prepoznatljive segmente jer se to svelo na kraju na nekakvih desetak zvukova koji se stalno pojavljuju, od kufera, razgovora, restorana, kanta za smeće, boca i takvih stvari", rekla je Đula.

 

Organizatori su zadovoljni suradnjom sa sugrađanima, istaknuli su kako su svi htjeli sudjelovati u projektu, a najviše ih veseli što su danas došli poslušati snimke koje su snimane dok su oni spavali.

 

"Tehnički dio je obuhvaćao prebacivanje gomile sati audio materijala na računalo, ubacivanje to u audio program, preslušavanje svih tih silnih sati. Na početku je bilo tehničkih problema jer nikad nismo radili s dokumentima koji imaju toliku veličinu, to su po nekoliko gigabajta. Uglavnom, jako je puno vremena nam oduzelo preslušavanje samog materijala budući da ipak na kraju kad se sve zbroji između 11 navečer i 7 ujutro, najveći dio materijala je ipak bila tišina, na sreću. Naravno, tu je stalno prisutan šum Grada, ali stvari koje smo htjeli uhvatiti su bili nekakvi koraci, prolaženje ljudi, razgovori, vikanje, sve što je uključivalo ljudski faktor u svemu tome. I životinje su snimljene, ipak ima po noći i životinja u Starom gradu, to se isto čuje. Nismo znali u što se upuštamo, ali smo iznenađeni kada smo vidjeli koliko je to posla, ali uspjeli smo sve to preslušati, organizirali smo se", rekao je Luka Vrbanić, suradnik na projektu.

 

Stanovnici povijesne jezgre govore kako često čuju buku i zbog toga ne mogu spavati. Kazali su kako je projekt odličan, kako je ovaj projekt ogledalo onoga što se događa.

 

"Spavam slabo, na dane nešto bolje, ali u biti to su sve krpice spavanja. Zaspim, pa onda negdje 45 minuta, onda ne možete se uspavati ponovno, pa onda opet uru ipo, kako kada. Koji puta je to u komadu tri ure, četiri ure, ali nikad zapravo više od toga", rekla je stanovnica povijesne jezgre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji