Izvanredne vijesti
povjetarac
trenutno vrijeme
DUBROVNIK
12.4°C
Vrijeme za 29.03.2020.
29.03.2020. Danas
Max. 16°C Min. 9°C
Vrijeme za 30.03.2020.
30.03.2020. Pon
Max. 18°C Min. 7°C
Vrijeme za 31.03.2020.
31.03.2020. Uto
Max. 16°C Min. 11°C
Dežurna ljekarna
Dežurna ljekarna
Ljekarna Kod zvonika
CHF
CHF
7,181980
GBP
GBP
8,477970
USD
USD
6,906151
EUR
EUR
7,606435
Na Dan života biskup Uzinić u katedrali krstio dvoje djece
02.02.2020 | Zanimljivosti
NA KANDELORU

Na Dan života biskup Uzinić u katedrali krstio dvoje djece

Autor: Libero Portal
Foto: Dubrovačka biskupija
U homiliji biskup je istaknuo kako je ovo prekrasan dan za imati krštenje, a osobito kada imamo obitelj koja krsti već peto dijete

Na Kandeloru (Svijećnicu) u nedjelju, 2. veljače, pod euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić je podijelio sakrament krštenja maloj Marti, petom djetetu u obitelji Slavice i Dubravka Kutnjak, i Eugeniju Vlahu, drugom djetetu u obitelji Ivane Orsoni Hladilo i Giovannia Orsonija.

 

U homiliji biskup je istaknuo kako je ovo prekrasan dan za imati krštenje, a osobito kada imamo obitelj koja krsti već peto dijete. Započeo je homiliju podsjećajući na nešto što se nalazi u riznici dubrovačke katedrale, a to su, prema tradiciji, Isusove pelene kojima je on bio povijen u trenutku kada ga je Blažena Djevica Marija prinjela u hramu. Upravo je to ono što danas, na Kandeloru, slavimo, kazao je biskup.

 

Nastavio je promišljati o tradiciji povezujući je s krštenjem: "Tradicija je lijepa, ona može biti i razlog za krštenje naše djece. To je dobro, ali može biti opasno. Povežimo to s današnjim evađeoskim ulomkom koji pokazuje da Josip i Marija poštuju tradiciju, ali se nisu zaustavili na njoj. Zašto su došli u hram? Zato što religijska pravila kažu da prvorođenac pripada Gospodinu, potrebno ga je prikazati. Zato i dolaze u hram: da ga prikažu Gospodinu", istaknuo je biskup Uzinić.

 

Međutim, kod Svete obitelji prisutno je još nešto više od same tradicije. "Što je to još prisutno u tom njihovom prikazivanju vlastitog djeteta Gospodinu? To je priznanje onog temeljnog što svaki put kada ponovno gledamo sebe i druge moramo priznati, a to je da je mi nismo vlasnici sebe, da naša djeca ne pripadaju nama, nego su nam ona povjerena kako bi za njih brinuli i ljubili ih te kako bi ih osposobljavali za onaj poziv koji Bog ima s njima," rekao je biskup.

 

Povezujući krštenje ovo dvoje djece i sva druga krštenja sa Svetom obitelji istaknuo je: "Zato se na ovu tradiciju, zbog koje ćemo možda doći i donijeti djecu na krštenje treba nadovezati i nadopuniti je osobna vjera kojom ćemo svojom djecu odgajati kao kršćani, kao djecu Božju i pomagati im da se kao kršćani na svoj način uključe u život Crkve i život društva odgovarajući na onaj poziv koji Bog ima za njih. To se dogodilo u Isusovom prikazanju. Roditelji su ga donijeli, poštujući tradicjiu, ali su ga prepoznali kao Sina Božjeg, kao onoga koji pripada Bogu i na taj način su ga odgajali i osposobili da u jednom trenutku može vršiti svoje poslanje."

 

Biskup Uzinić se također obratio obiteljima djece koju će krstiti potičući ih da za svoju djecu brinu u skladu s Božjim pozivom: "Drage obitelji Kutnjak i Orsoni, želim vam da danas doista prikažete svoju djecu Gospodinu i da im pomognete da doista otkriju svoje poslanje i razlog svog postojanja te da svojim životom zajedno s kumovima i zajednicom pomognete u ostvarenju tog poslanja. Možda nam u tome može pomoći i jedna poruka koju je predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kard. Gianfranco Ravasi poslao uz ovaj dan i uz krštenje Eugenija Vlaha Orsonija kao obiteljski prijatelj. U pismu je istaknuo nekoliko elemenata koji se uklapaju u ovu propovijed. Govori o znakovima koje imamo na krštenju. Snaga znakova vode, ulja, bijele košuljice, uskrsnog plamena pokazuje kako dijete koje se krsti postaje novo stvorenje, posvećeno i zauvijek umetnuto u horizonte Božje ljubavi. I od tog trenutka poziva vas roditelje, a i sve nas, da vodite brigu korak po korak na putu vjere vaše djece s ustrajnim svjedočenjem, bogatim vašim ljudskim iskustvom ostvarajući već u obitelji autentični poziv svake ljudske osobe, a taj poziv je ljubiti Boga i bližnjega. To je ono što su Marija i Josip učili Isusa: ljubav prema Bogu i bližnjemu, to je bio njegov poziv i poslanje. To je poziv svakoga od nas, svakoga čovjeka, ali i poziv Eugenija Vlaha i Marte."

 

Propovijed je biskup zaključio riječima: „Ljubiti Boga i bližnjega je poslanje koje je Isus doveo do savršenstva. To je ono poslanje u koje uključujemo današnje krštenike kako bi to postalo i njihovo poslanje. No da bi ono to bilo potrebno je da i mi ljubimo Boga i bližnjega, pa ćemo tada na pravi način odgovoriti na sve, pa i na pitanje života, od začeća do prirodne smrti.“

 

Na kraju biskup je čestitao obiteljima i cijeloj zajednici jer je Crkva danas bogatija za dva nova člana, a to su: Marta Kutnjak i Eugenije Vlaho Orsoni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Ocijenite članak
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu? Zatvori
Pošalji